Στην Ελλάδα, οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν ένα πολύτιμο εύρημα. Βρέθηκαν τα ερείπια ενός αρχαίου αγωγού και χιλιάδες άλλα αντικείμενα. Είναι ενδιαφέρον ότι όλα αυτά βρέθηκαν όχι κατά τη διάρκεια μιας αρχαιολογικής αποστολής, αλλά κατά την κατασκευή της γραμμής του μετρό.
Σύμφωνα με την ηλεκτρονική πύλη Greek Reporter, οι εργασίες για την κατασκευή του μετρό πραγματοποιούνταν στο τμήμα που συνδέει την Αθήνα με τον Πειραιά. Ο απροσδόκητα ανακαλυμμένος "θησαυρός" αποδείχθηκε πολύτιμος και τα αντικείμενα είναι πολυποίκιλα .
Εκτός από το υδραγωγείο (όπως ονόμαζαν οι Έλληνες το υδραυλικό σύστημα), βρέθηκαν επίσης πολλά υπόγεια πηγάδια και τα ερείπια πολυτελών πέτρινων δαπέδων, τα οποία πιθανότατα ανήκουν στην περίοδο του κλασικού ελληνισμού. Βρέθηκαν επίσης πολλά κεραμικά αγγεία (σε μερικά από αυτά έχουν διατηρηθεί και σχέδια, στοιχεία διακόσμησης), διάφορα γλυπτά, είδη οικιακής χρήσης, συμπεριλαμβανομένου και τα ξύλινα.
Αναφέρεται ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν θα είναι διαθέσιμα όχι μόνο στους επιστήμονες, αλλά και στο ευρύ κοινό. Αντίγραφα και φωτογραφίες αντικειμένων θα εκτίθενται σε έκθεση. Φυσικά, δεν γίνεται να συμπεριληφθούν στην έκθεση όλα τα ευρήματα - υπάρχουν χιλιάδες από αυτά! Δεν είναι εφικτό να τοποθετηθούν όλα σε έναν χώρο. Θα εκτεθούν τα πιο ενδιαφέροντα αντικείμενα. Η εγκατάσταση της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί στο σταθμό του μετρό στον Πειραιά. Προς το παρόν, ο σταθμός "Μουσείο Θεάτρου" δεν λειτουργεί, καθώς οι κατασκευαστικές εργασίες συνεχίζονται.
Σύμφωνα με τον Γιώργο Πέππα, έναν από τους αρχαιολόγους που συμμετείχε στις ανασκαφές, το συλλεγμένο αρχαιολογικό υλικό διεκδικεί να ονομάζεται το πιο σημαντικό στην ιστορία της έρευνας. Δεν έχουν γίνει ποτέ πιο σημαντικές ανασκαφές στον Πειραιά. Ποιος θα πίστευε ότι η κατασκευή του μετρό θα παρείχε μια τέτοια βάση για αρχαιολογική και ιστορική έρευνα!
Ένα από τα πιο πολύτιμα αντικείμενα θωρείται πως είναι το άγαλμα του Ερμή από ξύλο που βρέθηκε στο κάτω μέρος ενός αρχαίου πηγαδιού. Δυστυχώς, το άγαλμα δεν διατηρήθηκε πλήρως – λείπει το κεφάλι. Αυτό, ωστόσο, δεν προκαλεί έκπληξη διότι επί τόσους αιώνες βρίσκονταν κάτω από τη γη!
Όσο για το αρχαίο υδραγωγείο, μετά την ανάλυση του ευρήματος, οι αρχαιολόγοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι Έλληνες το χρησιμοποίησαν κατά τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και το εγκατέλειψαν κατά τις επιδρομές των Γότθων. Πιθανότατα, πριν από αυτές τις εισβολές, το σύστημα χρησιμοποιούνταν για την παροχή νερού στην Αθήνα.
Πρέπει να σημειωθεί ότι παρά τα ανακαλυφθέντα αρχαιολογικά ευρήματα, η κατασκευή του μετρό δεν σταμάτησε. Οι αρχαιολόγοι και οι κατασκευαστές μετρό κατάφεραν να συμφωνήσουν και να εργαστούν βάσει ενός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Με αποτέλεσμα, τα σχέδια για την κατασκευή του μετρό δεν σταμάτησαν, και η ιστορική κληρονομιά εκτιμήθηκε άξια.
Source: Athens-Macedonia News Agency