Η Ελλάδα έτοιμη να ξανά ανοίξει για τους τουρίστες στις 15 Ιουνίου με απευθείας πτήσεις από τον Ιούλιο

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αφίξεις προτιμότερο είναι να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού παρά να μένουν σε καραντίνα

Η Ελλάδα έχει ξεκινήσει τα σχέδια για την τουριστική βιομηχανία, ανακοινώνοντας ότι οι παραθεριστές θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις παραλίες εντός εβδομάδων.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι 15 Ιουνίου ήταν η επίσημη ημερομηνία έναρξης της τουριστικής σεζόν που καθυστέρησε λόγω της παγκόσμιας πανδημίας του κορωνοϊού και ότι οι απευθείας διεθνείς πτήσεις στους τουριστικούς προορισμούς της χώρας θα συνεχιστούν σταδιακά από 1 Ιουλίου.

Οι παραθεριστές από Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες δεν θα μπαίνουν σε καραντίνα αλλά θα υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού, όπως δήλωσε ο πολιτικός αρχηγός της κεντροδεξιάς σε προσπάθεια να αντιμετωπίσει τους φόβους σχετικούς με την εισέλευση του ιού στη χώρα από το εξωτερικό.

Όπως έχει η κατάσταση, οι παραθεριστές από Ηνωμένο Βασίλειο που ελπίζουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το φετινό καλοκαίρι θα υποβάλλονται σε 14-ήμερη καραντίνα από την επιστροφή τους, σύμφωνα με σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης, για τα οποία οι συγκεκριμένες λεπτομέρειες πρόκειται να ανακοινωθούν.

Σε ομιλία που υπογράμμισε τη σημασία του τουριστικού κλάδου για την ελληνική οικονομία, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Στους επισκέπτες μας θα γίνονται τεστ δειγμάτων, και τα γενικότερα πρωτόκολλα υγείας θα ακολουθούνται, χωρίς να… επισκιάζουν τον λαμπερό ήλιο ή τις φυσικές ομορφιές της Ελλάδας».

Ο Κ. Μητσοτάκης, που κατά διαστήματα κατά την κρίση δημόσιας υγείας απευθύνθηκε στους Έλληνες, επεξήγησε τα μέτρα, καθώς αποκάλυψε ένα πλάνο τουρισμού και άλλα βήματα για ανανέωση της ελληνικής οικονομίας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι στην καλύτερη περίπτωση η Ελλάδα θα αποδεχόταν τουρίστες από 1 Ιουλίου, ωστόσο -σε προσπάθεια εκμετάλλευσης του αναπάντεχα επιτυχούς χειρισμού της πανδημίας- ανακοίνωσε ότι τα τουριστικά καταλύματα θα μπορέσουν να ανοίξουν στις 15 Ιουνίου.

Οι πρώτοι ξένοι τουρίστες αναμένονται να εισέλθουν στη χώρα οδικώς από γειτονικά Βαλκανικά κράτη που έχουν επίσης καταγράψει χαμηλά επίπεδα νοσούντων και θανούντων.

Σε μια προσπάθεια να κάνει την Ελλάδα πιο ανταγωνιστική για τα τουριστικά πρακτορεία που θα αναζητούν πακέτα προσφορών στις επερχόμενες μέρες, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι τα τέλη μεταφορών θα πέσουν από 24% σε 13% για τους επόμενους πέντε μήνες, οδηγώντας έτσι σε φθηνότερα εισιτήρια πλοίων, αεροπλάνων και λεωφορείων για την τουριστική σεζόν. Οι φόροι στους καφέδες, τα αναψυκτικά και τα εισιτήρια για ανοιχτούς κινηματογράφους, προϊόντα-στηρίγματα κάθε ελληνικού καλοκαιριού, αναμένεται επίσης να πέσουν σημαντικά.

Η Ελλάδα, που εφήρμοσε ένα αυστηρό lockdown από νωρίς, με στόχο να αποφύγει την επιβάρυνση του συστήματος υγείας που έχει ήδη πληγεί από τα μέτρα λιτότητας, έχει σημειώσει πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων Covid-19.

Από την Τετάρτη, οι υπηρεσίες υγείας της χώρας έχουν καταγράψει 2,850 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 166 θανάτους. Η ανακοίνωση του Κ. Μητσοτάκη για το «τεστ δειγμάτων» έδωσε τέλος στα σενάρια περί αιματολογικών τεστ προ πτήσεων και υποχρέωσης ταξιδιωτικών πιστοποιητικών ανοσίας για τον κορωνοϊό.

Το σχέδιο τουρισμού ξεκινά ωστόσο με ένα πρωτόγνωρο άλμα στο άγνωστο για την τουριστική βιομηχανία, που αναγκάζεται να ανασυνταχθεί λόγω των περιορισμών της παγκόσμιας κρίσης υγείας.

Νωρίτερα, την Τετάρτη, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης περιέγραψε την επαναλειτουργία της τουριστικής βιομηχανίας ως «μια πολύ πολύπλοκη διεργασία».

Ολόκληρος ο κλάδος -από την υποχρεωτική μάσκα προσώπου στις πτήσεις εως τη λειτουργία ξενοδοχείων με συμμόρφωση στους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης- πρέπει να αναδιαμορφωθεί μέχρι την παραμικρή λεπτομέρεια στο όνομα της προστασίας της ασφάλειας της υγείας.

Ο Κ. Θεοχάρης δήλωσε ότι το να επιτραπεί ξανά ο τουρισμός είναι ένα «καλοζυγισμένο» ρίσκο. «Πώς να εντοπίσουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ της προστασίας και της διατήρησης του πυρήνα της ταξιδιωτικής εμπειρίας, εφόσον προφανώς ο κόσμος ταξιδεύει για να αισθάνεται ελεύθερος, ξέγνοιαστος και χαλαρός;», όπως δήλωσε σε διαδικτυακό συνέδριο του Economist. «Και πώς το καταφέρνουμε αυτό διατηρώντας τα ποσοστά μόλυνσης χαμηλά και το σύστημα υγείας μας ισχυρό (σε ένα βαθμό) ώστε να μπορεί να ανταπεξέλθει όχι μόνο στους δικούς μας πολίτες αλλά και στους τουρίστες.»

Στο αχανές αρχιπέλαγος με τα ελληνικά νησιά – τα οποία έχουν παραμείνει αξιοσημείωτα «καθαρά» από άποψη κρουσμάτων- οι προκλήσεις ήταν ιδιαιτέρως σοβαρές. Μερικά νησιά, ακατοίκητα κατά το χειμώνα αλλά δημοφιλή τους καλοκαιρινούς μήνες, ήταν ιδιαιτέρως υπό-εξοπλισμένα, με ελλιπείς κλινικές που θα ανταπεξέρχονταν πολύ δύσκολα σε ένα ξέσπασμα.

«Εάν 9 εκατομμύρια τουρίστες έρθουν και μόνο 1% αρρωστήσει, αυτό σημαίνει 90.000 νέα κρούσματα», είπε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, ένας βοηθός καθηγητή υγείας και επιδημιολογίας, που συσκέπτεται με ειδικούς δημόσιας υγείας, συμβούλους της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τον κορωνοϊό.

Πολλά διακυβεύονται ωστόσο για μια χώρα που είχε μόλις ξεκινήσει να αναδύεται από μια μακροχρόνια κρίση με χρέη. Τον περασμένο χρόνο η Ελλάδα προσέλκυσε 33 εκατομμύρια τουρίστες – αριθμό αντίστοιχο στο τριπλάσιο του πληθυσμού της. Κοντά σε 4 εκατομμύρια επισκέπτες πέταξαν από το ΗΒ.

Οι αριθμοί της φετινής χρονιάς υποδεικνύουν ότι θα είμαστε τυχεροί εάν η Ελλάδα προσελκύσει το ένα τρίτο αυτού του αριθμού.

Ο Κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι παρόλο που η Ελλάδα είχε παραδειγματικό χειρισμό της πανδημίας, οι Έλληνες είναι πιθανό να πληγούν ιδιαίτερα από την ύφεση ως αποτέλεσμα της πτώσης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της πανδημίας.

Ο μόνο δρόμος προς τα μπροστά, είπε, είναι να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν και να προετοιμαστεί το έδαφος για ένα επιτυχημένο 2021, όποτε και ελπίζει ότι ο κορωνοϊός θα αποτελεί πια κομμάτι του παρελθόντος.

Πηγή: https://www.theguardian.com/world/2020/may/20/greece-tourism-season-to-restart-15-june-international-flights-1-july-coronavirus-tests?CMP=share_btn_fb

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο