Η αναστολή της καταβολής του ΦΠΑ των ακινήτων εισήχθη στην Ελλάδα

Το ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών ενέκρινε τριετή αναβολή του ΦΠΑ επί των ακινήτων. Αυτή είναι μια πολύ σημαντική απόφαση για την κεντρική αγορά. Ο Υφυπουργός Οικονομικών υπέγραψε απόφαση με την οποία επεξηγείται η διαδικασία χορήγησης αναβολής του ΦΠΑ. Περιγράφει επίσης τη διαδικασία επίλυσης του ζητήματος των ιδιοκτητών ακινήτων για τους οποίους ο φόρος έχει ήδη εκπέσει, αλλά υπό το φως των νέων περιστάσεων, έπεσε υπό αναβολή.
 
Το Υπουργείο Οικονομικών της Ελλάδας αποφάσισε να αλλάξει τη διαδικασία καταβολής ΦΠΑ στα ακίνητα στην Ελλάδα για να αναζωογονήσει την αγορά και να προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα στους ιδιοκτήτες μικρού και μεσαίου μεγέθους ακινήτων. Η καθυστέρηση, σε συνδυασμό με τη μείωση του φόρου ΕΝΦΙΑ (στην ιδιοκτησία ακινήτων) και τη δημιουργία κινήτρων για τον εκσυγχρονισμό των κτιρίων, θα οδηγήσει, σύμφωνα με το σχετικό υπουργείο, στον εκσυγχρονισμό της κατασκευαστικής βιομηχανίας. Μετά από την επίπτωση αυτής της πρόβλεψης, αναμένεται σημαντική αύξηση και ενίσχυση των αγορών και των πωλήσεων ακινήτων, τα οποία θα επιβαρύνονται μόνο με φόρο μεταβίβασης (ΦΜΑ), που ανέρχεται περίπου στο 3,09%.
 
 

Φορολογική Μείωση του ΕΝΦΙΑ

 
Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επανεξετάζει τους φόρους ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Ένα από τα βήματα ήταν να μειωθεί ο φόρος ΕΝΦΙΑ - φέτος σχεδιάζουν να μειώσουν το επιτόκιο κατά 10%. Πέρυσι, το Υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να μειώσει τον φόρο ακίνητης περιουσίας κατά 22%. Αλλά αυτή η πρωτοβουλία δεν υποστηρίζεται από πολλούς ειδικούς, επειδή είναι βέβαιοι ότι η μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης θα οδηγήσει σε μείωση των εσόδων στον κρατικό προϋπολογισμό. Ωστόσο, η κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει το έλλειμμα με κονδύλια από αυτόν τον κρατικό προϋπολογισμό.
 
Σύμφωνα με το νόμο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων οφείλουν να καταβάλλουν τον ΕΝΦΙΑ σε πέντε ισόποσες δόσεις. Για παράδειγμα, πέρυσι η πρώτη πληρωμή έπρεπε να πραγματοποιηθεί το αργότερο τον Σεπτέμβριο και η τελευταία (η πέμπτη δόση) - ήδη τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους. Η μείωση του φόρου ακίνητης περιουσίας έχει επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες. Η κυβέρνηση χρειάστηκε να αυξήσει την ΕΝΦΙΑ κατά τη διάρκεια της κρίσης, αλλά τώρα η οικονομική κατάσταση στη χώρα σταθεροποιείται, επομένως οι αρχές προσπαθούν να μειώσουν τη φορολογική επιβάρυνση.
 

Η ανάπτυξη του κατασκευαστικού κομματιού στην Ελλάδα

 
Στο πλαίσιο της βελτίωσης της οικονομικής κατάστασης στη χώρα, οι προγραμματιστές έχουν ενταθεί, η εθνική αγορά κατασκευών έχει αρχίσει να αυξάνεται. Η Atika άρχισε να αναπτύσσεται ιδιαίτερα ενεργά - στην περιοχή αυτή εκδόθηκαν τεράστιες άδειες για την κατασκευή οικιστικών εγκαταστάσεων. Ενεργοποίηση προγραμματιστών λόγω της αυξημένης ζήτησης ελληνικών ακινήτων από ξένους επενδυτές. Πρώτον, θέλουν να λάβουν άδεια διαμονής στη χώρα ως πριμ στην ακίνητη περιουσία και, δεύτερον, θέλουν να αποκτήσουν γρήγορα κατοικίες ή επιχειρηματικά αντικείμενα, επειδή το κόστος τετραγωνικών μέτρων ελληνικών ακινήτων αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς.
 
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Εταιρεία, στην Αττική διατέθηκε 200% περισσότερος χώρος για ανάπτυξη από ό, τι προβλεπόταν και εκδόθηκαν 17% περισσότερες άδειες. Αυτή η αύξηση του ρυθμού κατασκευής είναι ανησυχητική για την Ομοσπονδία Ελλήνων Κατασκευαστών. Η αλματώδης ανάπτυξη των κατασκευών μπορεί να οδηγήσει σε υπερπροσφορά στην αγορά και, με τη σειρά της, στην μειώση των τιμών.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο