Η αγορά ακινήτων στις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας έδειξε μια εντυπωσιακή αύξηση των τιμών το 2019. Το κόστος έχει αυξηθεί όχι μόνο για τους αγοραστές αλλά και για τους ενοικιαστές. Σύμφωνα με τα ακίνητα της χώρας, η ελληνική αγορά ακινήτων είναι μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στη νότια Ευρώπη. Οι πιο δραστήριοι συμμετέχοντες είναι ξένοι επενδυτές που ενδιαφέρονται να λάβουν άδεια παραμονής όταν αγοράζουν ακίνητα.
Περσινές στατιστικές τιμών
Οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών το 2019 καταγράφηκαν στη Θεσσαλονίκη, τη 2η μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα. Η μέση αύξηση στις τιμές των ακινήτων ήταν 28% σε σύγκριση με το 2018.
Η Αθήνα δεν βρίσκεται σημαντικά πίσω από τη Θεσσαλονίκη. Στην πρωτεύουσα, οι αυξήσεις των τιμών ήταν κατά μέσο όρο 27,8%. Η πόλη του Πειραιά κατέλαβε την τρίτη θέση - οι τιμές της αυξήθηκαν κατά 16,3%.
Οι τιμές ενοικίασης άρχισαν επίσης να ανεβαίνουν. Επικεφαλής της λίστας , οΠειραιάς - η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας στις βορειοανατολικές ακτές του Σαρωνικού κόλπου. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ο ρυθμός ενοικίασης στον Πειραιά ήταν αυξημένος κατά μέσο όρο 25,2%.
Το φαινόμενο της αγοράς ακινήτων
Άλμα στις τιμές των ακινήτων σε πολλά μέρη της χώρας έφερε το 2019 σε επίπεδα πριν από την κρίση . Αλλά σε ορισμένες περιοχές και πόλεις στην περιφέρεια της ηπειρωτικής Ελλάδας πέρυσι υπήρξε σημαντική μείωση των τιμών. Οι εμπειρογνώμονες της αγοράς ακινήτων δεν βρίσκουν μια λογική εξήγηση γι 'αυτό το φαινόμενο. Για παράδειγμα, σημειώθηκε μείωση 19,4% στην περιφέρεια Γρεβενών της Δυτικής Μακεδονίας και μείωση κατά 8,2% στις περιοχές Τρικάλων, Βοιωτίας, Φωκίδας και Δράμας.
Παλαιότερα, οι υψηλότερες τιμές των ακινήτων καταγράφονταν στην Αθήνα. Αλλά φέτος η πρωτεύουσα έχασε έδαφος - η Θεσσαλονίκη έγινε πρωταθλητής. Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών, η μέση αύξηση του κόστους ήταν 6,5%. Ως εκ τούτου, όσοι θέλουν να αγοράσουν ένα σπίτι ή ένα διαμέρισμα στην Ελλάδα πρέπει να βιαστούν - δεν αναμένεται μείωση της τιμής.