Η Ελλάδα δεν θα χρησημοποιεί πλαστικό από το 2021

Η νέα ελληνική κυβέρνηση, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει αναπτύξει μια αποτελεσματική στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα που στοχεύει στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης της χώρας. Το σημαντικότερο είναι η καθιέρωση πλήρους απαγόρευσης της χρήσης πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης που θα λειτουργήσει σε όλη την Ελλάδα από το 2021.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής, προβλέπεται η παύση λειτουργίας όλων των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν καφέ άνθρακα. Θα παραμείνουν κλειστά μέχρι το 2028. Παράλληλα, ο αριθμός των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αυξηθεί. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό σχέδιο, το μερίδιό τους θα πρέπει να αυξηθεί κατά 35% τα επόμενα 10 χρόνια. Επί του παρόντος, το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας παράγεται από ανανεώσιμες πηγές και η ενεργός κατασκευή ανεμόμυλων στα νησιά βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.

Η Ελλάδα για τη διατήρηση του κλίματος

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας μίλησε για τη νέα στρατηγική για την ενέργεια και το κλίμα κατά τη διάσκεψη κορυφής που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία των Ηνωμένων Εθνών. Ο Μητσοτάκης σημείωσε ότι έχουν ήδη ληφθεί τα μέτρα που έχουν μειώσει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Είναι πεπεισμένος ότι η αλλαγή του κλίματος θα βλάψει το μέλλον της χώρας, γι 'αυτό χρειάζεται αποφασιστική δράση για να αλλάξει η κατάσταση.

Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη θα βλάψει τους χώρους πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς οδηγώντας στην ταχύτερη καταστροφή τους, εξάλλου η κλιματική αλλαγή θα επηρεάσει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής του τοπικού πληθυσμού.

Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα διάσκεψη για τη διατήρηση της κλιματικής ισορροπίας και την περιβαλλοντική κατάσταση στη χώρα. Την επόμενη χρονιά προγραμματίζεται ένα άλλο θεματικό γεγονός, κατά το οποίο θα προταθεί για εξέταση μια δήλωση σχετικά με την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της χώρας από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ευρώπη εναντίον πλαστικού

Όχι μόνο η Ελλάδα επιδιώκει να μειώσει τη χρήση πλαστικών σκευών. Σε ολόκληρη την Ευρώπη συζητείται εδώ και πολύ καιρό η απαγόρευση προϊόντων μίας χρήσης που μπορούν να αντικατασταθούν με εναλλακτικές λύσεις πιο φιλικές προς το περιβάλλον - για παράδειγμα, χαρτί.

Την άνοιξη, το Συμβούλιο της ΕΕ ενέκρινε την απαγόρευση των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης σε ορισμένες χώρες. Σύμφωνα με την εγκεκριμένη οδηγία, οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει εντός δύο ετών να κάνουν ό, τι είναι δυνατόν για να μειώσουν σημαντικά τα πλαστικά απόβλητα. Θα πρέπει επίσης να τροποποιήσουν την εθνική νομοθεσία μετά την καινοτομία.

Ήδη περισσότερες από τρεις δωδεκάδες παγκόσμιες μάρκες όπως η Chanel, η Hermès, η Burberry και η Nike έχουν συνάψει μια περιβαλλοντική συμφωνία που διακηρύσσει μια πορεία για τη μείωση της χρήσης πλαστικών προϊόντων.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο