Σταθερή πλέον η οικονομία της Ελλάδας

Η Ελλάδα έπαψε τελικά να ελέγχει την κίνηση κεφαλαίων από την 1η Σεπτεμβρίου του τρέχοντος έτους. Αυτό είναι ένα σημαντικό γεγονός που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση ενός άλλου σταδίου της εξόδου της χώρας από την πρόσφατη κρίση. Οι έλεγχοι κεφαλαίου στη χώρα εισήχθησαν το 2015. Σταδιακά μειώθηκαν και μετά ακυρώθηκαν εντελώς. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας είναι ότι όλο και περισσότεροι Έλληνες ανοίγουν λογαριασμούς σε τοπικές τράπεζες. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 4,4 δισ. Ευρώ ετησίως. Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody's είπε ότι η άρση των ελέγχων κεφαλαίου είχε θετική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες.

ΑΕΠ της Ελλάδας

Η οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα επιταχύνθηκε το δεύτερο τρίμηνο σε 1,9% ετησίως, λόγω αύξησης των δαπανών για κατανάλωση κατά 0,8% και αύξησης των καθαρών εξαγωγών κατά 4%. Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία του Ελστάτ, η οικονομία της χώρας ήταν σε θέση να ξεφύγει από μια παρατεταμένη ύφεση. Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 1,3% το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε ότι η οικονομία έχει ανακάμψει με επιτυχία για το ένατο συνεχόμενο τρίμηνο.

Εξέλιξη των εξαγωγών

Οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν άνοδο 7,2% τον Ιούλιο από το 2018 και τώρα ανέρχονται σε 3,17 δισ. Ευρώ. Η μεγαλύτερη ανάπτυξη παρατηρείται στα προϊόντα διύλισης και χημικής βιομηχανίας, το αλκοόλ και τα προϊόντα καπνού, και τα βιομηχανικά προϊόντα διαφόρων ειδών. Η εξαγωγή φυτικών ελαίων, ιδιαίτερα του ελαιόλαδου και της φέτας, ήταν ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.

Οικονομικό συναίσθημα

Σύμφωνα με έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, η εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα αυξήθηκε απότομα τον Αύγουστο. Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης οικονομικού αισθήματος έφτασε τις 108,4 μονάδες, έναντι 105,3 τον Ιούλιο. Τα στοιχεία του Αυγούστου είναι τα υψηλότερα από το 2007.

Τιμές ακινήτων στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ο όγκος των αστικών ακινήτων αυξήθηκε κατά 7,7% ετησίως στο τρίμηνο II του 2019, έναντι 1,3% στο τρίμηνο. Στην Αθήνα, όπου το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν το υψηλότερο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 11,1% ετησίως.

Επενδύσεις στην φιλοξενία

Η Blackstone, ένα αμερικανικό επενδυτικό ταμείο, εξαγόρασε πέντε ξενοδοχεία στην Ελλάδα από τον όμιλο Louis για συνολική αξία € 178,6 εκατ. Δύο ξενοδοχεία βρίσκονται στο νησί της Κέρκυρας, δύο στο νησί της Ζακύνθου και ένα στην Κρήτη. Η εταιρεία σχεδιάζει να επενδύσει στην επισκευή και επανατοποθέτηση ξενοδοχείων.

 

Πηγή: Enterprise Greece

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο