Η Αθήνα είναι ο τόπος διεξαγωγής του Παγκόσμιου Διαστημικού Κογκρέσου της COSPAR

Το καλοκαίρι του 2022, το 44ο Συνέδριο COSPAR - Space θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα. Από τις 16 Ιουλίου έως τις 24 Ιουλίου, οι αντιπροσωπείες από διάφορες χώρες του κόσμου θα συζητήσουν τις τελευταίες τάσεις στη μελέτη του διαστήματος. Η Επιτροπή Διαστημικής Έρευνας (COSPAR ή COSPAR) λειτουργεί από το 1958 με το Διεθνές Συμβούλιο για την Επιστήμη (ICSU). Η έδρα της βρίσκεται στο Παρίσι.

Η Αθήνα νίκησε τους υποψηφίους

Ο τόπος διεξαγωγής του 44ου συνεδρίου καθορίστηκε κατά τη διάρκεια του 42ου συνεδρίου COSPAR στην Πασαντένα (ΗΠΑ). Στη συνέχεια συμμετείχαν περισσότεροι από 3 χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο που ασχολούνται με τη διαστημική έρευνα. Εκτός από την ελληνική πρωτεύουσα, η Βαρσοβία, η Πράγα και η Λωζάννη έλαβαν μέρος στην επιλογή. Οι περισσότεροι ψήφισαν για την Αθήνα. Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα στον πρώτο γύρο.

H προετοιμασία για το Κογκρέσο

Έχει ήδη συσταθεί οργανωτική επιτροπή για να ασχοληθεί με τα θέματα της διοργάνωσης διαστημικού συνεδρίου. Ονομάζεται "Αθήνα-COSPAR 2022". Η πρώτη συνάντησή του πραγματοποιήθηκε από τις 18 έως τις 21 Μαρτίου - οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν στην έδρα της COSPAR. Ως αποτέλεσμα της συνάντησης, ετοιμάστηκε και εγκρίθηκε ένα σχέδιο για την προετοιμασία του συνεδριακού χώρου στην ελληνική πρωτεύουσα. Σύμφωνα με προκαταρκτικές μετρήσεις, περίπου 3-4 χιλιάδες επιστήμονες από κορυφαία πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από όλο τον κόσμο θα φθάσουν στο συνέδριο της Αθήνας. Επίσης στο διεθνές διαστημικό συνέδριο θα παραστούν εκπρόσωποι των μεγαλύτερων οργανισμών στον κόσμο που εργάζονται στον τομέα της εξερεύνησης του διαστήματος. Και οι εταιρείες που ειδικεύονται στην παραγωγή του διαστημικού εξοπλισμού θα παρουσιάσουν τις εξελίξεις τους στη θεματική έκθεση.

* Το συνέδριο COSPAR είναι μια παγκόσμια διαστημική διάσκεψη, η οποία ονομάζεται επίσης «Διαστημική Ολυμπιάδα» μεταξύ ερευνητών. Διεξάγεται κάθε δύο χρόνια. Οποιαδήποτε πόλη στον πλανήτη μπορεί να επιλεγεί ως χώρος. Το Διεθνές Συνέδριο Αστροναυτικής έχει ως στόχο να συγκεντρώσει επιστήμονες από όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων που σχετίζονται με την εξερεύνηση του διαστήματος. Η εκδήλωση περιλαμβάνει συναντήσεις, διαλέξεις και παρουσιάσεις.

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο