Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ενημέρωσε για την εκπληκτική ανακάλυψη - οι αρχαιολόγοι βρήκαν οικισμούς της πρώιμης Εποχής του Χαλκού. Οι ανασκαφές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος «Κέρος-Νάξος» και αξιολογήθηκαν από ειδικούς ως πρωτοφανείς για την κατανόηση του παρελθόντος του ελληνικού λαού. Ένα εξαιρετικά σημαντικό εύρημα έγινε στο νησί Δασκαλιό, του οποίου η διάμετρος δεν υπερβαίνει τα 150 μέτρα. Ένα μικρό ακατοίκητο ελληνικό νησί είναι μέρος των Κυκλάδων και βρίσκεται κοντά στη δυτική ακτή της Κέρου. Νωρίτερα, το Δασκαλιό ήταν το Κέρος.
Χαρακτηριστικά του ευρήματος
Το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελλάδας ανέφερε ότι δεν περίμενε ένα τέτοιο εύρημα, ξεκινώντας ένα τετραετές ερευνητικό πρόγραμμα στον Κέρο. Αλλά το τμήμα έλαβε με μεγάλη χαρά τα νέα για την ανακάλυψη αρχιτεκτονικών δομών που χρονολογούνται από την πρώιμη κυκλαδική περίοδο. Κατά τη διάρκεια των ανασκαφών, οι επιστήμονες προσδιόρισαν δομές διαφόρων διαμορφώσεων και αποχετευτικών αγωγών, γεγονός που καθιστά δυνατή την εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με την πιο σύνθετη αστική αρχιτεκτονική, η οποία δεν είναι τυπική για την περίοδο αυτή. Η ηλικία του οικισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο, χρονολογείται από τη μέθοδο των ραδιενεργών αλάτων. Επιβεβαιβεόθηκε η ηλικία των αντικειμένων – από την αρχή της εποχής του Χαλκού.
Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους για την κατασκευή των κτιρίων στον αρχαίο οικισμό χρησιμοποιειόταν μάρμαρο της υψηλότερης ποιότητας. Πιθανότατα προέλευσης από τη Νάξο, η οποία βρίσκεται δίπλα. Η πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην ελληνική ιστορία ονομάζεται επίσης η περίοδος της Ελλάδας. Η αρχή της στην Κρήτη χρονολογείται από το 2800 π.χ. και το τέλος περίπου το 1050 π.χ. Στις υπόλοιπες ελληνικές περιφέρειες, η περίοδος αυτή άρχισε το 3000 π.χ.
Τα κύρια ευρήματα των επιστημόνων
Ο βρετανός αρχαιολόγος, ιστορικός και φιλόλογος Colin Renfrew, ο οποίος έγινε συν-διευθυντής των ανασκαφών, ανέλυσε όλα τα ευρήματα στο χώρο του αρχαίου οικισμού. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ήδη από την πρώιμη εποχή του Χαλκού οι κάτοικοι των Κυκλάδων είχαν αρκετά υψηλό επίπεδο ανάπτυξης της αρχιτεκτονικής. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αρχιτεκτονική του οικισμού της πρώιμης κυκλαδίτικης περιόδου, υπάρχουν πολλές προηγμένες αρχιτεκτονικές τεχνικές, όπως για παράδειγμα ένα τεράστιο άνοιγμα εισόδου, ένα σύνθετο αποχετευτικό σύστημα και μια πέτρινη σκάλα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι στον οικισμό εκείνη την εποχή υπήρχε ένας άρτια καταρτισμένος αρχιτέκτονας που ήταν σε θέση να σχεδιάσει όλες αυτές τις δομές. Επιπλέον, σύμφωνα με τον Renfru, οι οικοδόμοι της πρώιμης κυκλαδίτικης περιόδου είχαν ήδη ένα συγκεντρωτικό σύστημα και ένα σχέδιο που υλοποιήθηκε σταδιακά. Ένα παρόμοιο σύστημα σχεδιασμού και υλοποίησης του κατασκευαστικού προγράμματος στην πρώιμη εποχή του Χαλκού υπήρξε μόνο στην Κνωσό της Κρήτης.