Τρία μοναδικά λείψανα επέστρεψαν στην Ελλάδα

Τρία μοναδικά λείψανα, που εξήχθησαν παράνομα το 1979, επέστρεψαν στην Ελλάδα. Χρονολογούνται από τον XVIII αιώνα. Πριν βρεθούν τα ιστορικά αντικείμενα σε μια από τις βρετανικές βιβλιοθήκες, βρίσκονταν στην περιοχή της Αχαΐας στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής ή στην Άνω Μονή. Τα έγγραφα επιβεβαίωσαν ότι τα κειμήλια εξήχθησαν χωρίς νομική βάση. Ιστορικά αρχεία μεταφέρθηκαν στην ελληνική πρεσβεία, η οποία βρίσκεται στο Λονδίνο. Οι πληροφορίες αυτές μοιράστηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας. Δύο κειμήλια είναι τα ενημερωτικά δελτία (έγγραφα με σφραγίδα), τα οποία εκδόθηκαν από τους δύο Οικουμενικούς πατριάρχες της Κωνσταντινούπολης τον 18ο αιώνα. Ένας από αυτούς υπογράφηκε το 1786 από τον Προκόπιο Α, και το δεύτερο έγγραφο χρονολογείται από το 1798. Ο συγγραφέας του είναι ο Γρηγόριος Β. Ο οποίος μιλά για την πατριαρχική αξιοπρέπεια του μοναστηριού στην Αχαΐα. Το τρίτο κειμήλιο είναι το τουρκικό διάταγμα του 18ου αιώνα. 

Ιστορία της ανακάλυψης κειμηλίων

Οι ιστορικοί θησαυροί ανακαλύφθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2016. Η Γενική Διεύθυνση Αρχαιολογικών Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας προετοίμασε αμέσως όλα τα απαραίτητα έγγραφα για να επικοινωνήσει με το εξουσιοδοτημένο βρετανικό γραφείο. Από τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν σαφές ότι τα κειμήλια αφαιρέθηκαν από τη μονή χωρίς νόμιμους λόγους και παρανόμως αποσύρθηκαν από τη χώρα. Η Ελλάδα ζήτησε την επιστροφή των αντικειμένων. Η βρετανική πλευρά απάντησε αμέσως στην ζήτηση. Η διαχείριση της βιβλιοθήκης, στην οποία ανακαλύφθηκαν ιστορικά έγγραφα, μελέτησε προσεκτικά την ζήτηση και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισχυρισμοί της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν δίκαιοι. Μετά από αυτό άρχισαν διαπραγματεύσεις για την ασφαλή επιστροφή λειψάνων στη νόμιμη θέση τους. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του Υπουργείου, με τον τρόπο αυτό το Ηνωμένο Βασίλειο απέδειξε στην πράξη το ενδιαφέρον του για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. 

Ευρήματα και διαφορές

Προηγουμένως, η Ελλάδα κατάφερε να επιδιώξει επιστροφή και άλλων αντικειμένων. Για παράδειγμα, το περασμένο φθινόπωρο, η Μεγάλη Βρετανία επέστρεψε μία μαρμάρινη στέλα της αρχαιότητας, η οποία βρέθηκε κατά τις ανασκαφές ενός αρχαίου νεκροταφείου στην περιοχή της Αττικής. Αυτό το λείψανο αφαιρέθηκε επίσης από τη χώρα χωρίς νομικούς λόγους. Ανακαλύφθηκε ιστορική αξία στη δημοπρασία της Sotheby's. Μόνο με την βοήθεια διεθνών δικαστικών οργάνων ήταν δυνατή η απομάκρυνση της στέλας από τη δημοπρασία. Τώρα το τεχνούργημα βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας. Αλλά η Βρετανία δεν κάνει πάντα παραχωρήσεις και επιστρέφει θησαυρούς στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, όσον αφορά τα αριστουργήματα του μαρμάρου του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο, το Ηνωμένο Βασίλειο αρνήθηκε επειδή η αγορά αντικειμένων ήταν νόμιμη. Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει ότι αυτές οι αξίες είναι ο εθνικός θησαυρός της Ελλάδας και πρέπει να βρίσκονται στον Παρθενώνα. Ίσως μια μέρα τα αριστουργήματα θα επιστρέψουν στην ιστορική πατρίδα τους.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο