Οι επενδύσεις στην Κύπρο ανέρχονται σε μισό δισεκατομμύριο ευρώ

Τα ακίνητα στην Κύπρο προσελκύουν όλο και περισσότερους ξένους επενδυτές. Σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, το κόστος των κατοικιών και των επαγγελματικών χώρων στο νησί είναι πολύ πιο προσιτό. Ένα μεγάλο κίνητρο για τους επενδυτές εξακολουθεί να είναι ένα πρόγραμμα που επιτρέπει να αποκτήσει κανείς την άδεια παραμονής όταν αγοράζει ένα ακίνητο για συγκεκριμένο ποσό. Τα οφέλη από τις συναλλαγές ακινήτων στην Κύπρο έχουν θετική επίδραση στα περιουσιακά στοιχεία του κράτους. Πρόσφατα, στο νησί υπογράφηκαν 35 σημαντικές συμβάσεις. Οι αγοραπωλησίες πραγματοποιήθηκαν μέσω της Τράπεζας Κύπρου. Το συνολικό ποσό όλων των συναλλαγών ανήλθε σε σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Οι επενδυτές από 5 χώρες: το Ισραήλ, την Ελλάδα, τη Κίνα, το Λίβανος και την Ρωσική Ομοσπονδία επένδυσαν χρήματα στην κυπριακή ακίνητη περιουσία.

Σε ποια έργα συμμετέχουν ξένοι επενδυτές

Η τριλογία στη Λεμεσό είναι τρία πολυώροφα κτίρια - το μεγαλύτερο ακίνητο που εξετάζουν οι επενδυτές. Μέχρι στιγμής, μόνο το έργο που είναι έτοιμο για κατασκευή. Η γη στην οποία θα κατασκευαστεί η Τριλογία θα ανήκει πλέον σε επιχειρηματία από τη Ρωσία. Το αγόρασε για 80 εκατομμύρια ευρώ. Ένας άλλος Ρώσος έγινε ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου στο φωτεινό και γραφικό χωριό Πέγια στις ακτές της Μεσογείου. Η συμφωνία κόστισε τον επενδυτή σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Ένας επενδυτής από το Λίβανο ενδιαφέρθηκε επίσης να αγοράσει τη γη. Αγόρασε την γη ήδη για 40 εκατομμύρια ευρώ σε ένα γραφικό μέρος στη Λεμεσό. Σε αυτή την περιοχή, ένα ξενοδοχείο θα ανοίξει σύντομα και θα εμφανιστούν πολλές πολυκατοικίες με όλη την απαραίτητη υποδομή.

Η ελληνική εταιρεία Pangaia για 12,5 εκατομμύρια ευρώ απέκτησε το πρωτεύον ξενοδοχείο Holiday Inn. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, περιτριγυρισμένο από ιστορικά αξιοθέατα, καταστήματα και εστιατόρια. Το Ισραηλινό Fatal σκοπεύει να αγοράσει έτοιμα ξενοδοχεία. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί διαπραγματεύσεις για την αγορά τριών ακινήτων ταυτόχρονα ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Η εταιρεία σχεδιάζει να οικοδομήσει κτίρια προκειμένου να ξεκινήσει νέα ξενοδοχεία κάτω από άλλες μάρκες. Μια ομάδα κινεζικών επενδυτών επένδυσε 30 εκατ. ευρώ σε γη στη Λεμεσό. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Σύμφωνα με τους επενδυτές, η Λεμεσός είναι η πλέον κατάλληλη για την κατασκευή του πρώτου ξενοδοχείου του διεθνούς brand Sofitel.

Και αυτό δεν είναι όλο το σύνολο των συμφωνιών που πραγματοποίθηκαν πρόσφατα με ξένους επενδυτές. Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, στο εγγύς μέλλον θα υπογραφούν αρκετές συμφωνίες αγοραπωλισίας ακινήτων στην Κύπρο.

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο