Η Airbnb πρωταγωνιστεί στις βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις

Το Ελληνικό Κέντρο Σχεδιασμού και Οικονομικής Έρευνας (ΚΕΠΕ) διαπίστωσε ότι η κορυφαία αγορά ενοικίασης ακινήτων στη διεθνή αγορά ακινήτων είναι η Airbnb. Πάνω από 126.000 ελληνικά διαμερίσματα, βίλες, εξοχικές κατοικίες και σπίτια βρίσκονται στην πλατφόρμα.

Οι πιο δημοφιλείς τοποθεσίες

Περισσότερο από το 50% των ακινήτων που εμφανίζονται στις σελίδες της διαδικτυακής υπηρεσίας Airbnb, βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Κεντρικής Ελλάδας, στη Κρήτη και στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. Στη συνέχεια, όσον αφορά τον αριθμό των προσφορών, ακολουθούν ακίνητα στην Κεντρική Μακεδονία, στα Ιόνια νησιά και στην Πελοπόννησο. Κατά τους πρώτους έξι μήνες του περασμένου έτους, το 93% των ακινήτων στην περιοχή της Αττικής ήταν εντός των ορίων της Αθήνας. Έτσι, γίνονται εμφανείς προτιμήσεις των τουριστών σχετικά με τις διακοπές - η ελληνική πρωτεύουσα παραμένει ένα από τα αγαπημένα μέρη.

Πλεονεκτήματα της Airbnb και των ανταγωνιστών

Όπως αναφέρθηκε από την Airbnb (η μελέτη του KEPE βασίστηκε στα δεδομένα αυτά), πριν από οκτώ χρόνια η ηλεκτρονική πλατφόρμα είχε χαμηλή δημοτικότητα στην ελληνική αγορά ακινήτων, αφού λίγοι άνθρωποι το γνώριζαν. Ωστόσο, σήμερα θεωρείται η κύρια αγορά τουριστικών κατοικιών. Η δημοτικότητά του αυξάνεται καθημερινά, παρά την προμήθεια, η οποία χρεώνεται στον ιδιοκτήτη της στέγης (3% του κόστους κράτησης) και από τον ενοικιαστή (6-12%). Τ ακίνητα στην Airbnb επιλέγονται επίσης επειδή είναι φτηνότερα για τους τουρίστες παρά η ενοικίαση ενός δωματίου του ξενοδοχείου. Επιπλέον, οι ιδιωτικές κατοικίες παρέχουν άνεση στο σπίτι, επικοινωνία και δυνατότητα πληρωμής σε δόσεις.

Η μελέτη έδειξε ότι εκτός από την Airbnb, οι τουρίστες επιλέγουν περισσότερες από μία υπηρεσίες Διαδικτύου για να αναζητήσουν κατοικίες στη βραχυπρόθεσμη μίσθωση. Περιηγούνται σε όλες τις σχετικές πλατφόρμες όπως TripAdvisor, Trivago, Booking.com, HomeAway και άλλα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο