Η αγορά ακινήτων στην Ελλάδα σταθεροποιείται και μάλλον αποκαθίσταται με επιτυχία από την κρίση. Ο λόγος για τη θετική δυναμική ήταν η αύξηση της τουριστικής ελκυστικότητας της χώρας, η οποία οδήγησε σε αύξηση της τουριστικής κίνησης. Και πέρυσι, η πτώση των τιμών για τα ακίνητα σταμάτησε.
Ο ρόλος της "χρυσής βίζας"
Το πρόγραμμα "Χρυσή Βίζα", το οποίο προσελκύει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα, παρέχει επίσης σημαντική βοήθεια στον κλάδο των ακινήτων. Το πρόγραμμα επιτρέπει στους πολίτες άλλων χωρών να αποκτήσουν ακίνητη περιουσία και, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, να λάβουν άδεια διαμονής στην Ελλάδα. Η διαφοροποίηση του τρέχοντος προγράμματος επενδυτικής βίζας πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελλάδας στην πρωτοβουλία Road Silk και αποσκοπούσε στην είσοδο στην κινεζική αγορά και στην προσέλκυση επενδύσεων από την Κίνα.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας είπε ότι η ελληνική "Χρυσή Βίζα" είναι μία από τις πιο ανταγωνιστικές στην Ευρώπη και έχει ήδη προσφέρει σημαντικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Η "Χρυσή Βίζα" παρέχει πενταετή άδεια διαμονής με δυνατότητα επέκτασης στους ιδιοκτήτες ακινήτων αξίας από € 250.000. Το ακίνητο μπορεί να αγοραστεί μεμονωμένα ή μέσω νομικής οντότητας. Η άδεια διαμονής δεν προβλέπει δικαιώματα απασχόλησης και η ιθαγένεια μπορεί να χορηγηθεί μόνο μετά από δώδεκα έτη διαμονής στη χώρα.
Οι πιο δραστήριοι επενδυτές
Φέτος, οι αγοραστές από την Τουρκία, την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Ρωσία και άλλες χώρες της Ασίας και της Αφρικής έδειξαν ενδιαφέρον για ακίνητα. Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή ακίνητα στο κεντρικό τμήμα της Αθήνας, στα παραθαλάσσια προάστια του Φαλήρου και στα ανατολικά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη και στην Κρήτη. Τώρα εκπρόσωποι της ελληνικής αγοράς ακινήτων προσφέρουν την επέκταση του προγράμματος και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα απόκτησης θεώρησης. Κατά την άποψή τους, η καινοτομία αυτή θα συμβάλει περαιτέρω στη βιώσιμη βελτίωση της αγοράς ακινήτων στην Ελλάδα.
Αποτελέσματα του επενδυτικού προγράμματος
Τώρα η απαιτούμενη "χρυσή βίζα" φέρνει εξαιρετικά μερίσματα - δεκάδες ξένοι επενδυτές αγοράζουν ακίνητα στην Ελλάδα και αποκτούν άδεια παραμονής. Σύμφωνα με την BoG, το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν κατά 1,3% ετησίως σε σύγκριση με μείωση κατά 1,2% την ίδια περίοδο του 2017. Η αγορά ακινήτων αλλάζει λόγω της σημαντικής αύξησης του κόστους των διαμερισμάτων στην Αθήνα - αύξηση 2,1%. Στη Θεσσαλονίκη η τιμή αυξήθηκε, αλλά όχι τόσο - μόνο 0,8%. Και σε άλλες δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας - κατά 0,7%. Ο καθοριστικός ρόλος στην αύξηση των τιμών διαδραμάτισε η ζήτηση για ενοικιαζόμενα ακίνητα. Ζητούμενη κατοικία από τουρίστες και επιχειρηματίες. Οι επενδύσεις σε ακίνητα κατοικίας αυξήθηκαν κατά 12,3% τους πρώτους μήνες του περασμένου έτους, αλλά παρέμειναν χαμηλά όσον αφορά τη συμβολή στο ΑΕΠ - μόνο 0,7%.