Μεγάλες δυνατότητες επένδυσης προσφέρει η Ελλάδα

Η Ελλάδα ανοίγει τεράστιες προοπτικές για τους επενδυτές. Για παράδειγμα, η ιδέα της ανασυγκρότησης υπόσχεται μεγαλύτερο οικονομικό όφελος. Η ουσία είναι να αγοραστεί ένα απλό ακίνητο και να αλλάξει μετά την ανακαίνιση ώστε να γίνει δημοφιλής στην αγορά. Στην Ελλάδα, υπάρχει χαμηλή ζήτηση για κτίρια γραφείων, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει έλλειψη προτάσεων στην αγορά κατοικιών. 

Η ουσία της ανασυγκρότησης στην Ελλάδα

Υπάρχουν πολλά μη κατοχυρωμένα ακίνητα στην Ελλάδα. Στην τρέχουσα κατάσταση και το καθεστώς τους, δεν είναι ενδιαφέρον ούτε για τους ενοικιαστές ή αγοραστές ούτε για τον ίδιο τον ιδιοκτήτη. Η μόνη λογική λύση που θα οδηγήσει σε οικονομικά οφέλη είναι η ανακαίνηση. Σύμφωνα με το ελληνικό δίκαιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων στην πόλη μπορούν να αλλάξουν το καθεστώς τους. Ένα πλήρες πακέτο εγγράφων για την αλλαγή της κατάστασης ενός κτιρίου, για παράδειγμα, μέχρι 1500 m2 θα κοστίσει € 30.000.

Η αναδιάρθρωση δεν είναι μόνο η ανακατασκευή του ακινήτου, προκειμένου να αλλάξει ο λειτουργικός σκοπός του, αλλά και η ανανέωση των εγγράφων. Έτσι υπάρχει η πραγματική και η νόμιμη μεταβολή του λειτουργικού σκοπού της ιδιοκτησίας. Ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων παραμένει αμετάβλητος αλλά το εσωτερικό του κτιρίου μεταμορφώνεται.

Σε ποια ακίνητα πρέπει να δίνεται προσοχή

Σε σύγχρονες οικονομικές συνθήκες, η αναδιάρθρωση του χώρου γραφείων σε οικιστικές εγκαταστάσεις είναι επωφελής δεδομένου ότι είναι ακριβώς εκεί που υπάρχει έλλειψη αυτή τη στιγμή. Ο πολλαπλασιασμός της ζήτησης σε σχέση με την προσφορά στον τομέα των ακινήτων κατοικιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αυξημένο ενδιαφέρον των αλλοδαπών σε ελληνικά ακίνητα, διαμερίσματα, βίλες και εξοχικές κατοικίες λόγω του δημοκρατικού κόστους και της δυνατότητας απόκτησης άδειας παραμονής. Και ο χώρος γραφείων είναι άδειος. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι από το 2007 άρχισε στην Ελλάδα η αναδιάρθρωση του κρατικού μηχανισμού. Με τη μείωση μειώθηκαν περισσότεροι από 180.000 εργαζόμενοι. Και τα κέντρα γραφείων που απασχολούνταν από πολλούς κρατικούς θεσμούς είναι πλέον κενά. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η πτώση των τιμών των ακινήτων στη χώρα. Πέρυσι, επέδειξαν σχετική σταθερότητα (διακύμανση 0,1%).

Ποια κτίρια είναι καλά για ανακατασκευή

Μεγάλα κτίρια είναι τα καλύτερα για την ανακατασκευή. Το εμβαδόν τους πρέπει να είναι τουλάχιστον 400 m2. Δεν πρέπει να λαμβάνονται υπόψη ακίνητα με εμβαδόν άνω των 2000 m2. Είναι επιθυμητό το σπίτι να χτίστηκε πριν από 40-50 χρόνια. Η ανακατασκευή παλαιότερων κτιρίων θα κοστίσει περισσότερο. Είναι καλό να αγοράζονται ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και να ανακατασκευάζονται.

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο