Στη πρώτη πεντάδα η Κύπρος στις χώρες μακροζωίας

Στην Ευρώπη, έγινε κατάταξη χωρών στις οποίες ο πληθυσμός έχει τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Και η Κύπρος εισήλθε στην πρώτη πεντάδα - το μεσογειακό κράτος ήταν στην τέταρτη θέση. Όμως έπρεπε να μοιραστεί τη θέση με τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με την στατιστική, σε αυτές τις χώρες οι άνθρωποι κατά μέσο όρο ζουν 82,7 χρόνια.

Η Ελβετία βγήκε ο απόλυτος ηγέτης στην μακροζωία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι ζουν τουλάχιστον 83,7 χρόνια. Χαμηλότερα είναι η Ισπανία. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μέση ηλικία είναι 83,5 χρόνια. Πρώτη είναι η Ιταλία με μέση ηλικία των 83,4 ετών.

Οι χειρότεροι δείκτες της διάρκειας ζωής έδειξαν οι χώρες της Βαλτικής, καθώς και η Βουλγαρία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων, οι άνθρωποι δεν ζουν περισσότερο από 75 χρόνια.

Μακροζωία στην Κύπρο

Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό της Κύπρου δεν είναι μόνο το γεγονός ότι πολλοί ντόπιοι είναι πάνω από 82 χρονών, αλλά και ότι ταυτόχρονα έχουν εξαιρετική υγεία. Οι ηλικιωμένοι Κύπριοι απολαμβάνουν να κάνουν αυτό που αγαπούν, περπατούν με τα εγγόνια τους και περνούν χρόνο με την οικογένειά τους, φροντίζουν τον κήπο και οδηγούν αυτοκίνητο. Ενώ στο έδαφος της Ρωσίας και της Ουκρανίας, για παράδειγμα, οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή την ηλικία αγωνίζονται με σοβαρές ασθένειες και δεν μπορούν να ακολουθήσουν έναν ενεργό τρόπο ζωής.

Κυπριακό μυστικό μακροζωίας

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν μυστικά της μακροζωίας. Η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής συμβάλλει στον ίδιο τον μεσογειακό τρόπο ζωής. Πρώτον, το νησί έχει ένα ευνοϊκό κλίμα: η θάλασσα παρέχει στον οργανισμό όχι μόνο τα απαραίτητα αποθέματα ιωδίου αλλά και τις διαδικασίες σταθερής κατεργασίας και τον ήλιο με τη βιταμίνη D. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν πολλά ιχνοστοιχεία πλούσια σε μικροστοιχεία και βιταμίνες στη διατροφή των κατοίκων της περιοχής, φρούτα και λαχανικά.

Ένας άλλος παράγοντας που έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μακροζωία είναι ένας ήρεμος τρόπος ζωής. Σε αυτό, οι Κύπριοι έχουν επιτύχει όπως κανείς. Διακρίνονται από τον αργό ρυθμό τους και σε κάθε περίπτωση διατηρούν την ηρεμία τους. Δηλαδή, δεν υπάρχει άγχος στην καρδιά και το νευρικό σύστημα.Επιπλέον, οι ντόπιοι αγαπούν τα χόμπι τους, παρά την ηλικία. Έτσι, ο Κύπριος δύτης Ray Woolley στα 95 χρόνια του συνεχίζει να εξερευνά τα βάθη με ευχαρίστηση. Στα 94α γενέθλια του πήγε σε βάθος περίπου 40 μέτρων. Έτσι έβαλε ένα ρεκόρ που μπήκε στο βιβλίο του Guinness. Ένα χρόνο αργότερα αποφάσισε και πάλι να σπάσει το ρεκόρ: ο Ray είχε μείνει κάτω από το νερό για 45 λεπτά και έφτασε σε βάθος 40,1 μέτρων.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο