Тο Μαξίμου στο… Κρεμλίνο

Εβδομάδα «γεμάτη» Ελλάδα στη Ρωσία η τωρινή, που ολοκληρώνεται με την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, τις συνομιλίες με τη ρωσική ηγεσία, και προσωπικά με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Η επίσκεψη του έλληνα πρωθυπουργού έχει «ιδιαίτερο χαρακτήρα καθώς προσβλέπει να κλείσει μια ταραγμένη περίοδο στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων», όπως τονίζει σε ειδική ανακοίνωση ο βοηθός του ρώσου προέδρου για διεθνή θέματα, Γιούρι Ουσακόφ.

Αγγίζει και άλλα ενδιαφέροντα θέματα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, όπως π.χ. για τη «θλιβερή», όπως την χαρακτηρίζει ακύρωση των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για τα 25χρονα της υπογραφής Συμφωνίας φιλίας και συνεργασίας, αλλά και τα 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων των δυο χωρών. Και, φυσικά, θυμίζει και τη ματαίωση της προγραμματισμένης επίσκεψης του ρώσου ΥΠΕΞ, Λαβρόφ, στο φόντο αυτών των εκδηλώσεων.

Την περίοδο που συνέβαιναν όλα αυτά τα «θεάρεστα» κωμικοτραγικά γεγονότα ανάμεσα σε δυο ιδιαίτερα φιλικές χώρες, είχαμε γράψει από αυτή τη στήλη ωρισμένα πράγματα, με περισσή προσοχή ακριβώς για να μη γίνει μεγαλύτερη ζημιά από εκείνη που ήδη είχε δρομολογηθεί και της οποίας αφετηρία δεν ήταν η Μόσχα! Τώρα έρχεται ο καθ’ ύλιν αρμόδιος παράγοντας της ρωσικής ηγεσίας για να θυμίσει τα τεκταινόμενα, ουσιαστικά δείχνοντας ότι «έχουσι γνώση οι φύλακες…».

Ταυτόχρονα, να κάνει το επόμενο βήμα που είναι και το πιο σημαντικό, κατά την εκτίμησή μου, και να δηλώσει ότι «…οι δυο πλευρές επέδειξαν σοφία και αποφάσισαν να γίνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα θέτοντας έτσι ένα τέλος σε αυτή τη μη χαρακτηριστική, για τις σχέσεις μας, περίοδο…». Ως επιβεβαίωση των λεγόμενων από τον αξιωματούχο του Κρεμλίνου έρχονται τα λόγια του ειδικού συμβούλου του Έλληνα πρωθυπουργού, του Δημήτρη Βελάνη, και η αναγνώριση ότι «…υπήρξαν κάποιες κακές στιγμές φέτος. Υπήρξαν ακρότητες στις διπλωματικές σχέσεις, ήταν ένα λάθος που οδήγησε σε μια προσωρινή παρεξήγηση».

Να θεωρηθούν ως «συντονισμός» οι δηλώσεις των αξιωματούχων των δυο ηγεσιών; Πολύ πιθανό, λογικό και χρήσιμο. Πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι οι δυο ηγέτες θα αφιερωθούν στη μεταξύ τους συζήτηση σε πιο ουσιαστικά θέματα, δηλαδή σε πράγματα που θα μπορούσαν να αποδώσουν ωφέλη για τις οικονομίες των δυο πλευρών. Και είναι σαφές για τον καθένα ότι τη μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικών «ενέσεων» έχει η ελληνική οικονομία που επιδιώκει να ορθοπατήσει! Υπάρχει η υποδομή για κάτι τέτοιο. Και τα έργα που θα μπορούσαν από κοινού να υλοποιηθούν.

Ο ενεργειακός τομέας ήταν και παραμένει στρατηγικός στη διμερή συνεργασία. Πάνω από το 60% του φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η χώρα μας, έχει ρωσική προέλευση. Αυτό είναι το δεδομένο. Πάνω σε αυτό μπορεί να πατήσει η Αθήνα και να επιδιώξει επωφελή διεύρυνση της συνεργασίας με την κατασκευή της επέκτασης του αγωγού που ξεκινά από τα νότια παράλια της Ρωσίας και ήδη βγήκε στα ευρωπαϊκά παράλια της Τουρκίας. Εκεί μένει… μετέωρος και χρειάζεται ευρωπαϊκή διέξοδο. Λεπτομέρειες για το πώς, πού, προς ποια κατεύθυνση και με τι όφελος για την Ελλάδα, έχουμε γράψει κατ’ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν.

Τώρα ο καθένας μπορεί να υπολογίσει την εισροή κεφαλαίων σε περίπτωση κατασκευής του αγωγού, στησίματος ενός τερματικού και μετατροπής του φ.α. σε υγραέριο, στην ευρύτερη περιοχή της Αλεξανδρούπολης… Και, γιατί όχι, ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας δίπλα με κινητήρια δύναμη το υγραέριο! Και να, πάμφθηνη ενέργεια για τις ανάγκες των νησιών στο Αιγαίο, θέμα που μου είχε αναπτύξει σε συνέντευξη πριν λίγα χρόνια το κορυφαίο στέλεχος της ΓΚΑΖΠΡΟΜ, Αλεξάντρ Μεντβέντεφ. Τότε δεν δόθηκε πολύ σημασία. Το υγροποιημένο αέριο(LNG),θεωρούνταν για πολλούς Έλληνες διπλωμάτες (που το παιζαν ειδικοί), μονοπώλιο και αποκλειστικό «χωράφι» των ΗΠΑ.

Τώρα που η Ρωσία έχει ξεκινήσει την υλοποίηση έργων παραγωγής LNG σε βαθμό που σημαντικός αγοραστής αυτού είναι οι… ΗΠΑ (!), ε, καλό είναι να κατακάτσει ο… κουρνιαχτός που έχει ξεσηκωθεί και ας επανεξεταστούν πιο νηφάλια έργα που είναι υλοποιήσιμα και κυρίως αποδοτικές ενέσεις για την ελληνική οικονομία! Στη Μόσχα ακούστηκε ένα πόσο των δυο δισ. ευρώ που θα μπορούσαν να επενδυθούν αν συμφωνηθεί το σύνολο των έργων που αναφέρονται παραπάνω. Πέρα από το πόσο των 500 εκατ. ετησίως που μπορεί να έχει η Ελλάδα από το μελλοντικό τράνζιτ προς Ευρώπη.

Η δυνατότητα που προσφέρεται είναι μοναδική. Αν μη τι άλλο, θα επιβεβαιώσει το «κλείσιμο της ταραγμένης περιόδου», και τη μετάβαση σε μια συνεργασία που για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα σημάνει στην πράξη την άσκηση της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που είχε διακηρυχθεί… Στο φόντο των δύσκολων σχέσεων με την γείτονα Τουρκία, ο καθένας μπορεί να δει την ευεργετική επίδραση στη μείωση της έντασης και στην αύξηση της ασφαλείας που θα υπάρξει εκ των πραγμάτων, σε περίπτωση ενός μεγάλου ενεργειακού έργου ρωσικών συμφερόντων στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Δεν θα ήταν προτιμότερο αυτό από τη «γκρίνια»ωρισμένων που υποπίπτουν σε κελεύσματα διαφόρων σειρήνων περί «συντρόφων εν όπλοις»της Μόσχας με την Άγκυρα;

Πριν τη συνάντηση στο Κρεμλίνο, επι διήμερο πραγματοποιείται η αναβληθείσα πριν από ένα χρόνο μικτή διηπουργική επιτροπή συνεργασίας με στόχο την επικαιροποίηση και στοιχειοθέτηση των τομέων συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες. Τυχαία συνέπεσε, είναι όμως σημαδιακό το γεγονός της τίμησης της μνήμης του μεγαλύτερου έλληνα μουσουργού του απόδημου ελληνισμού στη Ρωσία, του θρυλικού Οδυσσέα Δημητριάδη, παλιού καλλιτεχνικού διευθυντή του θεάτρου Μπολσόι! Μια συναυλία προς τιμή των 110 χρόνων από τη γέννηση του με συμμετοχή νέων καλλιτεχνών του απόδημου ελληνισμού με «ψυχή» τον ταλαντούχο πιανίστα, Νικόλαο Σαββίδη. Μια εκδήλωση που συμμετείχε ένα μεγάλο τμήμα του ελληνικού συλλόγου που ζει μια νέα περίοδο άνθισης στη Ρωσία. Και που ονειρεύεται μια ποιοτική αναβάθμιση των σχέσεων της γενέτειρας του Ρωσίας με την ιστορική πατρίδα, την Ελλάδα…

Και βέβαια, πρέπει να αναφερθεί και η τελευταία από μια πλειάδα εξαιρετικών εκδηλώσεων που πραγματοποίησε φέτος ο ΕΟΤ στα πλαίσια του κοινού τουριστικού έτους, το φόρουμ Ιατρικού τουρισμού και Ευεξίας που είχε τον καθιερωμένο πλέον τίτλο: Ο Ιπποκράτης σας καλεί! Μέσα σε αυτό το κλίμα με πολύ ελληνικό χρώμα στη Μόσχα γίνεται η συνάντηση στο Κρεμλίνο. Να πούμε ότι ελπίζουμε θα ήταν μίζερο. Να προστρέξουμε με…θριαμβολογίες θα ήταν πλεόνασμα. Εδώ είμαστε και παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο