Ηλεκτρονικό «σαφάρι» από την ΑΑΔΕ για να ελέγξει τα ακίνητα Airbnb

Η ΑΑΔΕ θα ζητάει από τις πλατφόρμες να κατεβάζουν όσοι νοικιάζουν σπίτια στην Ελλάδα και δεν έχουν κάνει δήλωση στο Μητρώο - Το παράδειγμα της Πορτογαλίας και τα «search robot» του διαδικτύου

 
Μπορεί οι πλατφόρμες «τύπου Airbnb» να εμφανίζονται απρόθυμες να «φακελώσουν» τους πελάτες τους για χάρη της εφορίας, η Φορολογική Διοίκηση όμως δεν παραμένει άπραγη. Αντιθέτως, σύμφωνα με πληροφορίες, η ΑΑΔΕ σχεδιάζει διασταυρώσεις και ελέγχους για να εντοπίσει όσους συνεχίζουν να μη δηλώνουν τα εισοδήματα από βραχυχρόνιες μισθώσεις ακινήτων, με τους εξής τρεις τρόπους :

1. Ήδη γίνονται στοχευμένοι έλεγχοι από εφοριακούς, που ψάχνουν καταχωρήσεις ακινήτων στο διαδίκτυο και στη συνέχεια ελέγχουν αν έχει δηλωθεί το ακίνητο και η ενοικίαση. Σε περιπτώσεις όπου ο έλεγχος σε εθνικό επίπεδο δεν επαρκεί, ζητείται η ανταλλαγή πληροφοριών και διεθνής συνεργασία με φορολογικές διοικήσεις άλλων χωρών.

 
2. Μόλις τελειώσει η διορία για δήλωση στο Μητρώο Ακινήτων (στις 30 Νοεμβρίου) μέσα στην οποία πρέπει να οριστικοποιήσουν τα ακίνητά τους στο μητρώο οι Διαχειριστές, η ΑΑΔΕ θα ζητήσει από τις Πλατφόρμες διαμοιρασμού να διαγράψουν όσους δεν κάνει τη δήλωση για να πάρουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. Με άλλα λόγια, θα τους ζητήσει να «κατεβάσουν» τις αγγελίες όσων δεν συμμορφώθηκαν με το νέο καθεστώς φορολόγησης.

3. Εξετάζεται η δυνατότητα δημιουργίας μηχανισμού ("search robot") ούτως ώστε να σαρώνονται αυτόματα και άμεσα τα ακίνητα που έχουν ανεβάσει οι ιδιοκτήτες τους στην Ελλάδα, και να διαπιστωθεί ποιοι τα έχουν δηλώσει, αλλά και επιπλέον εάν τυχόν παρέχουν και άλλες υπηρεσίες εκτός από διαμονή και κλινοσκεπάσματα (πχ πρωινό, ξεναγήσεις κλπ) προκειμένου να υπαχθούν στο καθεστώς ΦΠΑ. Ήδη η Πορτογαλία έχει και χρησιμοποιεί ένα αντίστοιχο σύστημα, και η ΑΑΔΕ έχει ζητήσει την σχετική τεχνογνωσία.

 
Μιλώντας την Παρασκευή στο 19ο Συνέδριο για την Αξιοποίηση της Ακίνητης Περιουσίας-Prodexpo, ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής υπογράμμισε την διάθεση συνεργασίας των ελεγκτικών μηχανισμών όλων των χωρών. Όπως τόνισε «υπάρχει μια κατανόηση της ανάγκης να δράσουμε συνολικά. Έχουμε επισημάνει ότι είναι ένα πρόβλημα που κάθε μία διοίκηση δεν μπορεί να λύσει χωριστά. Νομίζω ότι αν συνεχίσουμε, θα έχει ένα αποτέλεσμα γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει, ήδη, τις οδηγίες για τα θέματα πλατφορμών. Αργά ή γρήγορα θα βρεθεί μια κοινή λύση. Η φορολογία δεν μπορεί να είναι παράγοντας που επηρεάζει τον ανταγωνισμό».

«Ήταν πρόκληση για εμάς για να φτιαχτεί μια πλατφόρμα φιλική προς το χρήστη. Έχουν γίνει, ήδη, δύο εφαρμογές: Μία για την εγγραφή των ακινήτων και μία για την καταγραφή της κάθε μίας μίσθωσης, που αθροίζεται κάθε τέλος του χρόνου στην φορολογική δήλωση. Είναι πολύ αναλυτικά και τα δύο, συνοδεύονται μάλιστα με οπτικοακουστικό υλικό, είναι η πρώτη φορά, μάλιστα, που γίνεται κάτι τέτοιο. Ο χώρος της οικονομίας διαμοιρασμού είναι ένας καινούριος χώρος και αφορά πολίτες πια και όχι εταιρίες και είναι άλλη μια πρόκληση να πετύχουμε την οικειοθελή τους συμμόρφωση. Θέλουμε να δείξουμε ότι είναι απλό και εύκολο να είναι κάποιος συνεπής στις υποχρεώσεις του. Επίσης, δρομολογείται και το κομμάτι του ελέγχου. Είμαστε ακόμα στη φάση της εγγραφής στο μητρώο και επιδιώκουμε τη συνεργασία μας με τις διάφορες πλατφόρμες.

Σε σχέση με την επικοινωνία με τις πλατφόρμες, ο κ. Πιτσιλής υπογράμμισε ότι «υπάρχει ήδη διάλογος με τις εταιρίες. Αλλά η μία περιμένει την άλλη να δει τι θα κάνει. Αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να δίνουν την εντύπωση ότι ανέχονται τη φοροδιαφυγή και προοδευτικά αυτό γίνεται. Ο πρώτος τρόπος να το δείξουν είναι να εκβάλουν από την πλατφόρμα όσους δεν συμμορφώνονται με τη διαδικασία».
 
Πηγή: protothema.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο