Airbnb και Golden Visa ανεβάζουν την κτηματαγορά

Η ζήτηση ακινήτων για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε τουρίστες και η είσοδος ξένων στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας οδηγούν σε αύξηση τιμών και έχουν φέρει στο προσκήνιο πολλές περιοχές

Την αγορά των ακινήτων έχουν βάλει και πάλι στο στόχαστρο για επενδύσεις έλληνες και ξένοι αγοραστές, καθώς βλέπουν ότι η κτηματαγορά ανακάμπτει. Η μόδα που ακούει στο όνομα «βραχυχρόνια μίσθωση-Airbnb» αλλά και οι ξένοι που επιζητούν την Golden Visa όπου για να αποκτήσουν άδεια διαμονής υποχρεούνται να αγοράσουν ακίνητο έχουν ανακατέψει την τράπουλα της ζήτησης και των τιμών και έχουν φέρει στο προσκήνιο περιοχές και είδη ακινήτων που λόγω της κρίσης είχαν βρεθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός αγοραστικού ενδιαφέροντος.
Οι τιμές παρουσιάζουν σταδιακή άνοδο ενώ σε περιοχές όπου σχεδόν αποκλειστικά τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αφορούν Αirbnb οι τιμές πώλησης έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
 

Τρεις κατηγορίες

 
Οπως αναφέρει ο κ. Γιάννης Ζιάβρας, επικεφαλής της RΕ/ΜΑΧ Properties investment, «τα χρόνια της κρίσης η κτηματαγορά στηρίχθηκε αρκετά στους ξένους αγοραστές-επενδυτές, οι οποίοι ήρθαν στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα Golden Visa, και σε εκείνους οι οποίοι δεν είχαν ανάγκη την Golden Visa αλλά έβλεπαν ότι οι τιμές ήταν άκρως δελεαστικές αφού υπήρχε μεγάλη προσφορά και χαμηλή ζήτηση.
 
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα και αρκετές περιοχές της Αττικής βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ζήτησης των ξένων επενδυτών οι οποίοι ουσιαστικά χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.
Στην 1η κατηγορία εντάσσονται όσοι ενδιαφέρονται για μικρά ακίνητα εμβαδού έως 50 τετραγωνικά μέτρα (κυρίως διαμερίσματα ενός υπνοδωματίου) με στόχο τη βραχυχρόνια μίσθωση και τη διαμόρφωση ενός τουριστικού διαμερίσματος ώστε να εκμεταλλευτούν τις υψηλές αποδόσεις που προσφέρει η ημερήσια μίσθωση.
 
Εκτός της Αττικής, κερδίζουν το ενδιαφέρον η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Χαλκιδική, η Κρήτη, η Μεσσηνία, η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, η Ζάκυνθος καθώς και άλλοι τουριστικοί προορισμοί.
Οι τιμές πώλησης των διαμερισμάτων κυμαίνονται από 50.000 έως 200.000 ευρώ, ενώ οι βασικότεροι επενδυτές προέρχονται από ευρωπαϊκές χώρες όπως είναι η Ολλανδία, το Βέλγιο, το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ έντονο ενδιαφέρον υπάρχει από Τούρκους, Ισραηλίτες καθώς και από Ελληνες του εξωτερικού.
 
Στη 2η κατηγορία επενδυτών ανήκουν εκείνοι που επιζητούν την Golden Visa όπου για να αποκτήσουν την άδεια διαμονής υποχρεούνται να αγοράσουν ακίνητο αξίας άνω των 250.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των εν λόγω αγοραστών προτιμάει ακίνητα σε Παλαιό Φάληρο, Γλυφάδα, Βούλα, Αλιμο, Χαλάνδρι, Βριλήσσια, Κηφισιά, Ψυχικό, Μαρούσι, καθώς αυτές οι περιοχές είναι κοντά σε ξενόγλωσσα σχολεία. Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν οι Κινέζοι, οι Ρώσοι, οι Αραβες και οι Τούρκοι.
 
Στην 3η κατηγορία επενδυτών ανήκουν, σύμφωνα με τον κ. Ζιάβρα, εκείνοι που αναζητούν καταλύματα αξίας άνω του 1.000.000 ευρώ σε τουριστικούς προορισμούς ή σε περιοχές με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης. Βασική τους προτεραιότητα είναι ξενοδοχειακές μονάδες, παλαιά κτίρια πολλών τετραγωνικών καθώς και ημιτελή τα οποία με τις κατάλληλες παρεμβάσεις μπορούν να μεταμορφωθούν σε μπουτίκ hotel ή σε διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
 
Αξίζει να τονιστεί ότι σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν μπορούν οι πολίτες να βρουν μικρά διαμερίσματα για ενοικίαση, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την πόλη της Καλαμάτας όπου σχεδόν το σύνολο των διαμερισμάτων που εκμισθώνονται αφορούν αποκλειστικά βραχυχρόνια μίσθωση.
 

Αγορά αντί ενοικίαση

 
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» μεσίτης αστικών συμβάσεων όπου τον επισκέφθηκε πρόσφατα γονιός για να νοικιάσει διαμέρισμα στον Νέο Κόσμο για τον γιο του που πέρασε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Οταν ο κτηματομεσίτης ανέφερε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν μπορούσε να του βρει διαμέρισμα προς ενοικίαση κάτω από 400 ευρώ τον μήνα, τότε ο πατέρας του φοιτητή ζήτησε να αγοράσει το ακίνητο καθώς υπολόγισε ότι σε 4 χρόνια θα του στοίχιζε η μίσθωση πάνω από 20.000 ευρώ, ενώ αν προχωρούσε σε αγορά, και το σπίτι θα του έμενε και θα αποτελούσε μια πολλά υποσχόμενη επένδυση. Μετά από διαπραγμάτευση αγόρασε διαμέρισμα 50 τετραγωνικών ηλικίας άνω των 40 ετών στον Νέο Κόσμο προς 45.000 ευρώ με τραπεζικό δανεισμό και το ύψος της δόσης διαμορφώνεται αρκετά κάτω από το υψηλό ενοίκιο των 400 ευρώ. Το ίδιο διαμέρισμα πριν από τέσσερα χρόνια κόστιζε 35.000 ευρώ.
Πρωταθλητές της ζήτησης για μικρά διαμερίσματα βρίσκονται οι περιοχές πέριξ του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και αρχαιολογικών χώρων, καθώς επίσης και περιοχές της Αθήνας που έχουν μέσα σταθερής τροχιάς.
 

Οι Ελληνες

 
Εκτός από τους ξένους επενδυτές και οι Ελληνες στοχεύουν σε μικρά διαμερίσματα τα οποία και αυτά θα αξιοποιηθούν προς βραχυχρόνια μίσθωση. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και για αγορά ακινήτου για προσωπική χρήση, καθώς βλέπουν ότι η αγορά και οι τιμές έχουν αρχίσει σιγά-σιγά να τραβούν την ανηφόρα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της RE/MAX Properties Investment «o δισταγμός και η ανασφάλεια που υπήρχαν κατά το παρελθόν φαίνεται να περιορίζονται και πλέον η τάση έχει αντιστραφεί με τη ζήτηση διαρκώς να αυξάνεται».
 
Οι Ελληνες προτιμούν ακίνητα για οικιστικούς λόγους στα νότια και βόρεια προάστια, ενώ στο κέντρο της Αθήνας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε ακίνητα με επενδυτικές προοπτικές.
 
 

Αγοραπωλησίες με μεγάλες αυξήσεις τιμών

 
1Διαμέρισμα ισογείου, 40 τετραγωνικά, στην περιοχή των Πετραλώνων, έτους κατασκευής 1970, λειτουργεί ως διαμέρισμα βραχυχρόνιας μίσθωσης πλήρως ανακαινισμένο. Πουλήθηκε προς 100.000 ευρώ. Το ίδιο διαμέρισμα εάν δεν ήταν ανακαινισμένο και αν δεν είχε έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση αλλά προοριζόταν για απλή μακροχρόνια μίσθωση δεν θα ξεπερνούσε η τιμή πώλησης τις 50.000 ευρώ.
 
 
2 Ακίνητο στο Κουκάκι, 70 τετραγωνικών, 3ου ορόφου πολυκατοικίας, με έτος κατασκευής 1965, όπου πριν από 5 χρόνια η τιμή πώλησης ήταν 40.000 ευρώ, πριν από 3 μήνες πουλήθηκε προς 105.000 ευρώ. Ο νέος αγοραστής έδωσε αυτό το ποσό προκειμένου να το αξιοποιήσει επενδυτικά και να το εντάξει μελλοντικά ως ακίνητο βραχυχρόνιας μίσθωσης.
 
3Διαμέρισμα 1ου ορόφου στο Χαλάνδρι, 29 τετραγωνικά, ηλικίας 35 ετών. Το 2016 πουλήθηκε προς 36.000 ευρώ και τώρα έχει ενταχθεί σε πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Λόγω της υψηλής απόδοσης και των εσόδων που αποφέρει, μέσα σε 2 χρόνια υπάρχουν ενδιαφερόμενοι αγοραστές οι οποίοι προσφέρουν σε μετρητά 45.000 ευρώ για να το αγοράσουν, δηλαδή τιμή 30% υψηλότερη.
 
4 Παλαιά μικρή μονοκατοικία 90 τετραγωνικών πουλήθηκε πρόσφατα σε οικισμό της Σαντορίνης προς 90.000 ευρώ και ο ιδιοκτήτης θα τη μετατρέψει σε 2 διαμερίσματα. Εχει βρεθεί ενδιαφερόμενος αγοραστής που δίνει 150.000 ευρώ για κάθε διαμέρισμα των 45 τετραγωνικών. Δηλαδή σύνολο 300.000 ευρώ!
 
5 Διαμέρισμα στη Γλυφάδα, δίπλα στο κέντρο της περιοχής, ηλικίας 30 ετών, 80 τετραγωνικών, σε καλή κατάσταση, είχε πουληθεί πριν από 4 χρόνια προς 1.800 ευρώ το τ.μ. και τώρα μεταπωλείται προς 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.
 
Πηγή: tovima.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο