Πώς βαθμολογούν την Αθήνα οι τουρίστες

Με 7,9 στα 10 βαθμολόγησαν οι ξένοιτουρίστες την εμπειρία τους από την Αθήνα, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) και της GBR Consulting, που διενεργήθηκε από τα τέλη Ιουνίου έως και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου σε ξενοδοχεία – μέλη της ΕΞΑΑΑ. Στην έρευνα, που παρουσιάστηκε από το βήμα της γενικής συνέλευσης της Ένωσης, συμμετείχαν 1.500 τουρίστες.

Το 96% των ερωτηθέντων θα σύστηναν την Αθήνα σε άλλους, ενώ το 45% είναι επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες, ποσοστό εντυπωσιακό, όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές. Οι περισσότεροι ερωτώμενοι, Ευρωπαίοι και Αμερικάνοι κάθε ηλικίας, επέλεξαν την Αθήνα για αναψυχή και διακοπές (ποσοστό 79%). Η ελληνική πρωτεύουσα κατάφερε να επιβληθεί ως προορισμός διακοπών με μεγάλο αρχαιολογικό-πολιτιστικό ενδιαφέρον, σε ποσοστό που φτάνει το 81%.

Στάσιμος ωστόσο παρατηρείται ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός, καθώς το ποσοστό που επισκέφτηκαν την Αθήνα για το λόγο αυτό ανέρχεται στο 10%. Μεγάλα είναι τα περιθώρια ενίσχυσης της αναγνωρισιμότητας μεγάλων γεγονότων, όπως του αυθεντικού Μαραθώνιου της Αθήνας, καθώς το 61% των ερωτηθέντων δεν γνώριζε τίποτα για αυτόν.

Στη σύγκριση της Αθήνας με την Βαρκελώνη σε ό,τι αφορά την ικανοποίηση των επισκεπτών, η πρωτεύουσα της Καταλονίας υπερτερεί με ποσοστό ικανοποίησης 8,5/10, καθώς εκεί η δημόσια καθαριότητα, ασφάλεια, και υποδομή λειτουργούν πιο δομημένα και χωρίς προβλήματα, σύμφωνα με τους μελετητές.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία κίνησης και απόδοσης των ξενοδοχείων έως και τον Αύγουστο 2018, προκύπτει αύξηση της πληρότητας στο οκτάμηνο 2,2% και της μέσης τιμής κατά 8,5%, πάντα σε σχέση με πέρυσι. Στο σημείο αυτό τα μέλη της ΕΞΑΑΑ σημειώνουν τη μεγάλη απόκλιση που παρατηρείται στις αφίξεις τουριστών στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» (21,8% τον Ιούλιο) που δεν αποτυπώνεται στις πληρότητες των ξενοδοχείων που για εκείνη την περίοδο ήταν 3,6%. Είναι σαφές, όπως τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ Αλέξανδρος Βασιλικός, ότι τα καταλύματα της οικονομίας του διαμοιρασμού (airbnb κ.λπ.) απορροφούν μεγάλο ποσοστό επισκεπτών.

Στην ομιλία του, ο επί δυο θητείες πρόεδρος της ΕΞΑΑΑ και νυν πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας σημείωσε ότι η πορεία της Αθήνας αλλά και της χώρας θα πρέπει να βασιστεί σε πέντε συγκεκριμένους πυλώνες: Δημιουργικότητα, Εξωστρέφεια, Συνεργασία, Αλληλεγγύη και Αμεσότητα, είναι οι ράγες στις οποίες θα πρέπει να πατήσουν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο