Ελάχιστα είναι τα νεόδμητα ακίνητα που αλλάζουν χέρια

Ελάχιστα είναι τα ακίνητα που αλλάζουν χέρια, σύμφωνα με έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ).

Όπως επισημαίνεται, σημαντικό στοιχείο που δείχνει ότι η αγορά ακινήτων "πήρε μπρος", αποτελεί η αναλογική κατανομή των αγορασμένων ακινήτων με βάσει την διάρκεια πώλησής τους.

Το 68% των ακινήτων που αγοράστηκαν το 1ο εξάμηνο του 2018 αφορούσε ακίνητα  που ήταν στα "αζήτητα", δηλαδή για μεγάλο χρονικό διάστημα προς πώληση, ενώ άρχισε να εμφανίζεται ένα υγιές τμήμα αγοράς 32% που πωλείται πλέον σε λιγότερο από 6 μήνες από την στιγμή της πρώτης δημοσίευσης.

Κατά την ίδια έρευνα, το 84% των συναλλαγών γίνεται μετρητοίς, ενώ άνω του 70% των συναλλαγών κινείται κάτω από τις 90.000€ κάτι που συμπαρασύρει και το μέγεθος των αγορασμένων ακινήτων.

Ακόμη ελάχιστα ακίνητα από όσα αγοράστηκαν θα κατοικηθούν για πρώτη φορά μιας και δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα και οι ΦΠΑ 24% επιβαρύνει δυσβάσταχτα τις περιουσιακές συναλλαγές των νεόδμητων ακινήτων.

Με βάση την έρευνα οι Έλληνες αποτελούν το 74,2% των αγοραστών κατοικιών και από τους αλλοδαπούς αγοραστές ξεχωρίζουν οι Αλβανοί (7%) και Βούλγαροι (6,3%), κατά κύριο λόγο μόνιμοι κάτοικοι στην Ελλάδα, που αγόρασαν ακίνητα μέχρι 90.000€ σε όλη την επικράτεια και δεν αποτελούσε εμπόδιο η κακή κατάσταση του ακινήτου, εφόσον ήταν καλή η τιμή.

Γερμανοί και Ελβετοί, Ισραηλινοί αγόρασαν ακίνητα αξίας 351.000 και 650.000€ που δεν απαιτούσαν ανακαίνιση ή βελτιώσεις. Οι Ισραηλινοί αγόρασαν για εκμετάλλευση ενώ Γερμανοί και Ελβετοί για εξοχική κατοικία.

Πηγή: www.capital.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο