Αντιμέτωποι πλέον με πρόστιμα για το Κτηματολόγιο

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χθες στα γραφεία Κτηματογράφησης σε Βόλο, Ανήλιο και Μηλιές από εκατοντάδες ιδιοκτήτες ακινήτων στους Δήμους Ζαγοράς - Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, που έσπευσαν στην εκπνοή του χρόνου να υποβάλουν δηλώσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο.

Οι εκατοντάδες που συνέρρευσαν στα γραφεία δεν μπόρεσαν όπως ήταν φυσικό να εξυπηρετηθούν και οι υπάλληλοι τους προμήθευαν με βεβαιώσεις έγκαιρης προσέλευσης προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα.

Όπως είναι γνωστό, υπόχρεοι να δηλώσουν στο Εθνικό Κτηματολόγιο την περιουσία τους είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων ενός των προκαποδιστριακών Δήμων και Κοινοτήτων Αγίου Δημητρίου Πηλίου, Ανηλίου, Ζαγοράς, Κισσού, Μακρυράχης, Μουρεσίου, Ξουριχτίου, Πουρίου και Τσαγκαράδας του Καλλικρατικού Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου και των προκαποδιστριακών Κοινοτήτων Αγίου Γεωργίου Νηλείας, Αφετών, Βυζίτσης, Καλαμακίου, Καλών Νερών, Λαμπινούς, Μηλέων, Νεοχωρίου, Ξινόβρυσης, Πινακατών και Συκής του Καλλικρατικού Δήμου Νοτίου Πηλίου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Αίτημα του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου προκειμένου να δοθεί και νέα παράταση στην υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο που να είναι αντίστοιχος του χρόνου στον οποίο η περιοχή τελεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις πλημμύρες και κατολισθήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου έως και χθες το βράδυ, δεν ικανοποιήθηκε.

Ωστόσο έως και την προηγούμενη εβδομάδα, τις δηλώσεις τους είχαν καταθέσει περίπου οι μισοί υπόχρεοι, με ένα ποσοστό 50%- 55% να περιμένει τη… νέα παράταση.

Χθες, τελευταία ημέρα της προθεσμίας υποβολής δηλώσεων στα τρία γραφεία Κτηματογράφησης επικράτησε συνωστισμός. Οι υπάλληλοι έδωσαν σε όσους προσήλθαν βεβαιώσεις έγκαιρης προσέλευσης και οι δηλώσεις τους θα διεκπεραιωθούν μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Υπάλληλοι περιγράφοντας την αθρόα προσέλευση υπόχρεων το τελευταίο διάστημα, επεσήμαναν ότι σε διάστημα έξι ημερών προσήλθαν όσοι το τελευταίο εξάμηνο. Μάλιστα οι περισσότεροι είχαν να δηλώσουν περισσότερα του ενός ακινήτου και κάθε ένας έφερνε αιτήσεις από περισσότερους του ενός συγχωριανούς του.

Σημειώνεται ότι όσοι δεν φρόντισαν εγκαίρως να δηλώσουν τις περιουσίες τους βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόστιμα που ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορεί να φθάσουν και στα 1.500 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, τα ακίνητά τους θα δηλωθούν ως αγνώστου ιδιοκτήτη και θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο.

Τα πρόστιμα ανά δικαίωμα:

Δικαίωμα εντός αστικής περιοχής   

Επί αδόμητου γεωτεμαχίου μικρότερου των 400 τ.μ. 70 € 

Επί αδόμητου γεωτεμαχίου μεγαλύτερου των 400 τ.μ. 120 € 

Επί γεωτεμαχίου με κτίσμα εμβαδού μικρότερου των 200 τ.μ. 150 € 

Επί γεωτεμαχίου με κτίσμα εμβαδού μεγαλύτερου των 200 τ.μ. 250 € 

Επί διηρημένης ιδιοκτησίας μικρότερης των 200 τ.μ.  100 € 

Επί διηρημένης ιδιοκτησίας μεγαλύτερης των 200 τ.μ.  250 €

Επί βοηθητικού χώρου (αυτοτελούς ιδιοκτησίας)  50 €. 

Δικαίωμα σε αγροτική περιοχή   

Επί γεωτεμαχίου μικρότερο από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή  70€ 

Επί αδόμητου γεωτεμαχίου μεγαλύτερο από 4 στρέμματα σε αγροτική περιοχή  100 € 

Επί γεωτεμαχίου μεγαλύτερου από 4 στρέμματα με κτίσμα σε αγροτική περιοχή  200 € 

Επί οιουδήποτε άλλου εγγραπτέου δικαιώματος  70 €.

Πηγή: perivolos.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο