Φουσκώνει ο ΕΝΦΙΑ για το 15% των ακινήτων

Αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ για 1.000.000 ιδιοκτήτες φέρνει η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως 40% σε όλη την Ελλάδα και οι οποίες «κλείδωσαν» μέσα στο Σαββατοκύριακο ύστερα από αλλεπάλληλες συσκέψεις, καραμπόλες της τελευταίας στιγμής και εμπλοκές που προέκυψαν για λαϊκές περιοχές, όπου οι τιμές ζώνης αναμένεται στις περισσότερες περιπτώσεις να αυξηθούν σημαντικά.
 
Οπως δηλώνουν στο «Βήμα» κορυφαίες πηγές του υπουργείου Οικονομικών, «ο ΕΝΦΙΑ θα αυξηθεί για το 15% των ιδιοκτησιών. Aλλά στο 12% οι αυξήσεις θα είναι μικρές, έως 15 ευρώ. Σημαντικές αυξήσεις άνω του 20% προκύπτουν για το 3% των ιδιοκτητών».
 
 
Οι λαϊκές περιοχές
 
Κατά τις πληροφορίες σε Nίκαια, Aιγάλεω, Περιστέρι, Ελευσίνα, Πέραμα, Κορυδαλλό, Κερατσίνι και άλλες λαϊκές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις ζώνες, αλλά οι νέες τιμές παραμένουν μέσα στο εύρος των σημερινών κλιμακίων του ENΦIA.  
Αντιθέτως, σε Γλυφάδα, Αλιμο, Εκάλη, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία και όλα τα νησιά των Κυκλάδων οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται στο 1/3 των ζωνών, με ταυτόχρονη αλλαγή στο κλιμάκιο του ΕΝΦΙΑ που οδηγεί σε μεγάλες επιβαρύνσεις. 
Σε περίπου 1.500 περιοχές σε ολόκληρη την επικράτεια ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται σημαντικά, σε 1.000 περιοχές μειώνεται και στο 75%, δηλαδή σε περίπου 8.000 περιοχές, εκτιμάται ότι θα παραμείνει ο ίδιος. Στις περιοχές όπου αυξάνεται θα βρεθούν λαϊκές συνοικίες, τα νησιά και οι τουριστικές περιοχές.
 
 
Χρυσώνουν το χάπι
 
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Βήματος της Κυριακής» δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στη βασική κλίμακα συντελεστών του ΕΝΦΙΑ ούτε και στα κλιμάκια. Ενδεχομένως όμως, όταν γίνουν και οι τελικές προσομοιώσεις για τον νέο ΕΝΦΙΑ βάσει των νέων τιμών ζώνης, να υπάρξει σε κάποιες περιπτώσεις διεύρυνση των ορίων συγκεκριμένων κλιμακίων. Πάντως με τα έως τώρα δεδομένα αναμένεται να ισχύσει ο πίνακας υπολογισμού του βασικού φόρου ΕΝΦΙΑ όπως ισχύει και δημοσιεύεται παραπλεύρως.
 
Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε στο υπουργείο Οικονομικών να αυξηθεί το αφορολόγητο για τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ που αφορά περισσότερους από 500.000 ιδιοκτήτες και επιβαρύνει ατομική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Το όριο αυτό αυξάνεται στις 250.000 ευρώ και από 'κεί και πάνω διατηρούνται οι ίδιοι συντελεστές που ισχύουν και σήμερα. Ουσιαστικά κάποιος που έχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 250.000 ευρώ θα έχει μείωση φόρου 50 ευρώ.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2017 ο συμπληρωματικός φόρος ακινήτων επιβάρυνε περίπου 500.000 φυσικά πρόσωπα με 382 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό ποσό του κύριου φόρου για το σύνολο των ιδιοκτητών (περίπου 7.300.000) ήταν 2,6 δισ. ευρώ. Κοντά στα 3 δισ. ευρώ αθροιστικά. Με αυτόν τον τρόπο, το υπουργείο Οικονομικών προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι της αύξησης των αντικειμενικών αξιών που δεν επηρεάζουν / επιβαρύνουν μόνο τον ΕΝΦΙΑ αλλά και μία σειρά άλλων φόρων και επιδομάτων.
 
Φόροι και επιδόματα
 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο λόγος που ενώ θα υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στις τιμές ζώνης δεν θα υπάρξει αντίστοιχη επιβάρυνση στον ΕΝΦΙΑ είναι το γεγονός ότι οι αρμόδιες ομάδες εργασίας του υπουργείου Οικονομικών εφάρμοσαν μια αναλογική απομείωση στις τιμές που είχαν καταθέσει οι εκτιμητές ώστε να βρίσκονται οι νέες αυξημένες τιμές ζώνης εντός των ορίων - κλιμακίων του σημερινού ΕΝΦΙΑ. Με αυτόν τον τρόπο, όπως αναφέρουν οι αρμόδιες πηγές, και ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ θα επιτευχθεί, δηλαδή θα συνεχίσει να εισπράττει το κράτος 2,65 δισ. ευρώ κάθε έτος, και δεν θα υποστούν μεγάλες επιβαρύνσεις τα νοικοκυριά.
Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο για μία σειρά άλλων φόρων και επιδομάτων. Για παράδειγμα, με την αύξηση των τιμών ζώνης και κατ' επέκταση την άνοδο των αντικειμενικών αξιών χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος, να χάσουν το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Κοινωνικό Μέρισμα, το οικογενειακό επίδομα, το φοιτητικό επίδομα, την έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ.
Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα οδηγήσει σε αύξηση τα τεκμήρια κατοικίας, το ΤΑΠ και τα δημοτικά τέλη, τους φόρους μεταβίβασης ακινήτων, γονικής παροχής, κληρονομιών, δωρεών κ.τλ.
 
Πηγή: www.tovima.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο