Εξοχικές κατοικίες: Ποιοι αγοράζουν, πόσο και πού – Η λαμπρή εξαίρεση της Μυκόνου

Η πολύ καλή πορεία του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, σε συνδυασμό με τη μείωση των τιμών των ακινήτων εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, έχει αναθερμάνει την αγορά της εξοχικής κατοικίας στους αρκετούς τουριστικούς προορισμούς με επενδυτές κυρίως από το εξωτερικό. Όπως επισημαίνει στο mononews.gr ο Θεμιστοκλής Μπάκας, πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates, «αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα διατίθενται προς πώληση περί τις 50.000 εξοχικές κατοικίες για όλα τα βαλάντια. Ως συνέπεια της οκταετούς οικονομικής ύφεσης, οι τιμές στην Ελλάδα βρίσκονται ακόμη κάτω από το επίπεδο αντίστοιχων ακινήτων σε Ισπανία ή Ιταλία και γιαυτό υπάρχει περιθώριο ανόδου. Σε αυτό προστίθενται τα πλεονεκτήματα της χώρας, το πολύ καλό κλίμα, τα μοναδικά τοπία, τα περισσότερα από 2.000 νησιά και η ακτογραμμή της που ξεπερνά σε μήκος αυτήν των Ιταλίας, Ισπανίας και Κύπρου μαζί. Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά εγκληματικότητας στην Ευρώπη. Πέρσι τη χώρα επισκέφτηκαν περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες. Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές επικεντρώνονται ιδίως σε ακίνητα αξίας από 250.000 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ με στόχο τη χρυσή βίζα αλλά και την επενδυτική ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον ίδιο «η ανάκαμψη της ζήτησης για αγορά θερινής εξοχικής κατοικίας την τελευταία διετία έχει οδηγήσει στην επανεκκίνηση των έργων ανάπτυξης ορισμένων συγκροτημάτων πολυτελών εξοχικών κατοικιών, αν και ο όγκος των νέων αναπτύξεων παραμένει χαμηλός. Εκτιμάται όμως ότι το απόθεμα των πολυτελών κατοικιών θα αυξηθεί στο προσεχές διάστημα, καθώς αρκετά από τα νέα ξενοδοχειακά συγκροτήματα που δρομολογούνται, περιλαμβάνουν και τουριστικές κατοικίες».

Αναλυτικότερα ανά προορισμό, με βάση τα στοιχεία του E-Real Estates:

Μύκονος 

Το «νησί των ανέμων» για ακόμη μια χρονιά αποδεικνύει ότι αποτελεί έναν άλλο προορισμό, ακόμα και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Η θερινή περίοδος έχει παραταθεί ξεκινώντας από τον Μάιο. Ταυτόχρονα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν είναι λίγοι αυτοί που επιλέγουν να κάνουν πολυήμερες διακοπές τον μήνα Σεπτέμβριο έως και αρχές Οκτωβρίου ή να πάρουν μια τελευταία ανάσα πριν ξεκινήσουν για τα καλά οι επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Η Μύκονος είναι μόλις 35 λεπτά από την Αθήνα αεροπορικώς, ενώ εξυπηρετείται και με απευθείας διεθνείς πτήσεις, ως εκ τούτου καθίσταται δημοφιλής και για τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, ενώ οι τιμές Πανελλαδικά υποχώρησαν ακόμη και 60%, το «νησί των ανέμων» έχοντας την αποδοχή από το διεθνές jet set κατάφερε να κρατήσει τη πτώση των τιμών σε σχέση με το 2008 στο 30% και ταυτόχρονα να προσελκύσει επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ τόσο από εγχώριους όσο και από αλλοδαπούς.

Στη Μύκονο, οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται κυρίως από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, των σκανδιναβικών χωρών, των ΗΠΑ, όπως επίσης από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ένας μέσος προϋπολογισμός για αυτούς κινείται μεταξύ 800.000 ευρώ και 1,5 εκατ. ευρώ και η μεγαλύτερη ζήτηση είναι για βίλες όσο το δυνατόν εγγύτερα προς τη Χώρα της Μυκόνου και γενικότερα στο νότιο τμήμα του νησιού. Το κόστος αγοράς βίλας στη Μύκονο είναι περίπου στο ένα-τρίτο της τιμής των αντίστοιχων ακινήτων στην Κυανή Ακτή.

Τη Σαντορίνη επιλέγουν μεταξύ άλλων χιλιάδες Κινέζοι κάθε χρόνο είτε για να ενωθούν με τα δεσμά του γάμου είτε για να απαθανατίσουν το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα του κόσμου. Σήμερα υπολογίζεται πως υπάρχουν περί τις 60.000 κλίνες εκ των οποίων 12.500 σε ξενοδοχειακά καταλύματα, 23.000 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα και άλλες σε παραθεριστικές κατοικίες, ενώ δυναμικά έχουν ενταχθεί και καταλύματα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων. Κινέζοι επενδύουν στο νησί τόσο σε εξοχικά ακίνητα όσο και σε τουριστικές μονάδες.

Γάλλοι, Άγγλοι και Ρώσοι επίσης είναι επισκέπτες στο νησί του ηφαιστείου ενώ τελευταία οι περιοχές Πύργος και Οία με την απίστευτη θέα στη καλντέρα παρουσιάζουν έντονη οικοδομική δραστηριότητα, τόσο σε νέες κατασκευές όσο και σε ανακαινίσεις που γίνονται από τους νέους ιδιοκτήτες.

Σαντορίνι

Στη Σαντορίνη, οι αγοραστές ακινήτων είναι κυρίως από ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία, Αυστρία και Ελβετία) και συνήθως αναζητούν κάποια από τις περιζήτητες υπόσκαφες κατοικίες στην Καλντέρα. Οι ενδιαφερόμενοι είναι συνήθως πρόθυμοι να δαπανήσουν μέχρι 1,2 εκατ. ευρώ για ένα τέτοιο ακίνητο.

Χαλκιδική 

Αγορές ακινήτων πραγματοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά από ξένους προερχόμενους κυρίως από τις βαλκανικές χώρες και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Μάλιστα, λόγω της συνεχιζόμενης πολυετούς πτώσης των τιμών, στις περισσότερες πλέον περιπτώσεις προσεγγίζονται αγοραστές χαμηλών εισοδημάτων από τις γειτονικές χώρες. Οι νέοι πλέον ιδιοκτήτες επιλέγουν τους μήνες που δεν διαμένουν στις κατοικίες τους, να αξιοποιήσουν τα εξοχικά τους σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μέσω δημοφιλών πλατφόρμων όπως η Airbnb.

Ειδικά για την περιοχή της Χαλκιδικής, είναι πλέον πολύ η έντονη η ζήτηση για νέες επενδύσεις, στον χώρο του τουρισμού, μέσω των τρεχόντων προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ή ακόμα και για μισθώσεις υφιστάμενων μικρών τουριστικών μονάδων (ενοικιαζόμενα δωμάτια), ειδικά σε περιοχές που λειτουργούν μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, που αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης, αλλά και σε περιοχές που δεν εμφάνιζαν έντονη τουριστική ανάπτυξη.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι τιμές να εμφανίζουν άνοδο, τουλάχιστον σε όρους ζήτησης. Και αυτό γιατί δεν υπάρχουν πολλά δεδομένα αγοραπωλησιών παρά μόνο αιτούμενες τιμές, οι οποίες παρουσιάζουν σημαντικές αποκλίσεις αναλόγως με την θέση του ακινήτου και της απόστασης του από τη θάλασσα. Στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής οι τιμές ξεκινούν από τα 900 ευρώ ανά τετραγωνικό και φθάνουν τα 1.800 ευρώ σε περιοχές όπως το Παλιούρι και η Κρυοπηγή. Στην Προποντίδα ξεκινούν από τα 700 ευρώ το τετραγωνικό και φθάνουν σε ορισμένες περιοχές και τα 1.400 ευρώ. Στον Νέο Μαρμαρά οι τιμές ξεκινούν από τα 850 ευρώ και φθάνουν και τα 1.800 ευρώ το τετραγωνικό.

Κεντρική Ελλάδα

Η Καλαμπάκα (Μετέωρα) και το Πήλιο αποτελούν τις δύο από τις δημοφιλέστερες επιλογές, ενώ ακολουθεί πιο βόρεια η περιοχή του Πλαταμώνα. Στην Καλαμπάκα, το ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Γερμανούς και Γάλλους, ενώ στο Πήλιο, το μεγαλύτερο αγοραστικό ενδιαφέρον προέρχεται από Γερμανούς και Αυστριακούς. Στον Πλαταμώνα κυριαρχούν οι Βαλκάνιοι αγοραστές. Στον Πλαταμώνα οι τιμές ξεκινούν από 900 ευρώ και φθάνουν τα 1.950 ευρώ και στο Λιτόχωρο κινούνται μεταξύ 800 και 1.250 ευρώ το τμ.

Πελοπόννησος

Η Πελοπόννησος αποτελεί βασικό προορισμό των ξένων που επιθυμούν ένα σπίτι σε κάποιο από τα δημοφιλή θέρετρα του «Μυστρά». Η Μάνη αποτελεί κατεξοχήν επιλογή των Γερμανών και δευτερευόντως των Γάλλων και των Βέλγων αγοραστών. Προτιμούν πετρόκτιστα ακίνητα σε παραδοσιακούς οικισμούς, ακόμα και σε κακή κατάσταση, καθώς τα αναπαλαιώνουν. Μάλιστα δεν λείπουν και οι συνταξιούχοι αγοραστές που αποκτούν μόνιμη κατοικία σε οικισμούς, όπως η Αρεόπολη, ο Γερολιμένας, το Οίτυλο, η Καρδαμύλη και η Στούπα.

Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη Μονεμβασιά, όπου Άγγλοι, Γάλλοι, Γερμανοί, αλλά και Ρώσοι, εμφανίζονται ως βασικοί ενδιαφερόμενοι για κάποιο ακίνητο. Ωστόσο τα διαθέσιμα προς πώληση ακίνητα εντός του Κάστρου της Μονεμβασιάς, που είναι και το δημοφιλέστερο σημείο της περιοχής, είναι ελάχιστα, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε εναλλακτικούς προορισμούς στη γύρω περιοχή, αρχής γενομένης από τη Γέφυρα, τον οικισμό ακριβώς απέναντι από το Κάστρο. Συνεχίζοντας, δημοφιλείς οικισμοί για αγορές από ξένους είναι η Ελαφόνησος, ο Ξιφίας, η Πλύτρα, η Ελιά και ο Αρχάγγελος.

Μεσσηνία, Μεθώνη, Κορώνη, Φοινικούντα και Πύλος αποτελούν επίσης δημοφιλείς προορισμούς για τους ξένους αγοραστές, με το ενδιαφέρον να προέρχεται από Αυστριακούς, Γερμανούς και Γάλλους, όπως επίσης και από ορισμένους Ρώσους. Στην Αργολίδα, η Ερμιόνη και το Πόρτο Χέλι αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς για Γάλλους, Άγγλους και Γερμανούς αγοραστές. Οι περιοχές αυτές δεν διαθέτουν εναλλακτικούς οικισμούς, καθώς ανθεί η εκτός σχεδίου δόμηση. Η  λειτουργία νέων πολυτελών ξενοδοχείων στην περιοχή έχει προσελκύσει επισκέπτες από τη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία, που είναι πιθανόν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την απόκτηση πολυτελών κατοικιών.

Ήπειρος 

Στη Θεσπρωτία, η Πάργα και τα Σύβοτα έχουν επίσης ενταχθεί στον «χάρτη» των προορισμών των ξένων αγοραστών. Η κοντινή απόσταση με την Ιταλία σημαίνει ότι οι Ιταλοί είναι οι βασικοί αγοραστές κατοικιών, τόσο στα Σύβοτα και την Πάργα, όσο και σε κοντινούς οικισμούς, όπως η ορεινότερη Πέρδικα, η Παραμυθιά και η παραθαλάσσια Πλαταριά. Πλην των Ιταλών, Γερμανοί, Άγγλοι και ορισμένοι Σκανδιναβοί συνθέτουν το μείγμα των αγοραστών.

Ρόδος

Στη Ρόδο αξίζει να σημειωθεί το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται για αγορά κατοικίας από Τούρκους που θεωρούν την Ελλάδα ασφαλές επενδυτικό λιμάνι.Επιθυμούν να κάνουν μια καλή επένδυση χωρίς να γνωρίζουν πολλές φορές τη περιοχή, διότι η προτεραιότητά τους είναι τα χρήματά τους να είναι ασφαλή. Οι ενδιαφερόμενοι είναι κυρίως από τα μικρασιατικά παράλια εξαιτίας της εγγύτητας με τη Ρόδο στα πλεονεκτήματα της οποίας συγκαταλέγεται το γεγονός ότι διαθέτει κτηματολόγιο. Εκτός από εξοχικές κατοικίες αναζητούν και μικρά ξενοδοχεία. Σημειώνεται ότι για την εξαγορά ακινήτου από υπηκόους τρίτων χωρών στη Ρόδο (όπως σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές) χρειάζεται ειδική άδεια από το υπουργείο Άμυνας. Η διαδικασία ωστόσο είναι τυπική και διαρκεί περίπου 2 μήνες.

Πηγή: mononews.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο