Επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας η ομογενής Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπερκ

Η ελληνικής καταγωγής Πηνελόπη Κουγιανού-Γκόλντμπερκ, καθηγήτρια Οικονομικών του Πανεπιστημίου Γέιλ, διορίστηκε επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομίλου, Τζιμ Γιόνγκ Κιμ.

Η κ. Γκόλντμπερκ, που είναι κάτοχος της ελληνικής και της αμερικανικής υπηκοότητας, δήλωσε ενθουσιασμένη για τον διορισμό της στην Παγκόσμια Τράπεζα, ένα διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που έχει ως στόχο την εξάλειψη της ακραίας φτώχειας.

«Το Γέιλ έχει μακρά παράδοση αριστείας όχι μόνο στην έρευνα και τη διδασκαλία, αλλά και στην υπηρεσία του κοινού καλού, και εγώ προσπαθώ να αποτελώ μέρος αυτής της παράδοσης», δήλωσε η κ. Γκόλντμπερκ.

«Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη με την ευκαιρία που μου δόθηκε να βοηθήσω την Παγκόσμια Τράπεζα να επιτύχει τους στόχους της. Και ενώ η απουσία μου από το Γέιλ για τα επόμενα χρόνια μου αφήνει ένα γλυκόπικρο συναίσθημα, ελπίζω να αξιοποιήσω την εμπειρία των σημερινών μου συναδέλφων, πολλοί εκ των οποίων έχουν ανοίξει νέους δρόμους και έχουν συνεισφέρει τα μέγιστα στη μελέτη της ανάπτυξης, της προόδου και στη μείωση της φτώχειας».

Ο πρόεδρος Τζιμ Γιόνγκ Κιμ, αναφέρθηκε τόσο στα έως τώρα επιτεύγματα της Ελληνίδας οικονομολόγου, όσο και στην έρευνά της για τις αναπτυσσόμενες χώρες. «Είμαι ενθουσιασμένος που η Πέννυ Γκόλντμπερκ θα προσκομίσει την τεράστια ακαδημαϊκή της εμπειρία, την πνευματική της διαύγεια, αλλά και τον αέναο ενθουσιασμό της, για έρευνα στην ομάδας της Παγκόσμιας Τράπεζας», δήλωσε ο κ. Κιμ.

Αναμένεται να συνεισφέρει στον Οργανισμό με τις υπερσύγχρονες μεθόδους ακαδημαϊκής έρευνας που κατέχει και να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενός οράματος για την επίτευξη στόχων όπως η βιώσιμη ανάπτυξη, η ευημερία, αλλά και η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας στον πλανήτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κιμ.
Βιογραφικό σημείωμα

Γεννημένη στην Αθήνα το 1963, η κ. Κουγιανού-Γκόλντμπερκ, αν και εισήχθη πρώτη στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών, πραγματοποίησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Freiburg, στη Γερμανία. Πραγματοποίησε τη διδακτορική διατριβή της στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ με υποτροφία του Ιδρύματος Ωνάση.

Πηγή: usa.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο