Handelsblatt: Πιο κοντά από ποτέ η ελάφρυνση χρέους

Την εκτίμηση ότι ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα επιδείξει πιο συμβιβαστική διάθεση από τον Β. Σόιμπλε στο ελληνικό ζήτημα εκφράζει η Handelsblatt, παραθέτοντας προσχέδια της Γαλλίας και του ESM.

«Η Γαλλία και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) εξετάζουν μέτρα ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα», γράφει σε εκτενές δημοσίευμά της η Handelsblatt με τίτλο «Νέο σχέδιο για την Ελλάδα», προβαίνοντας στην εκτίμηση ότι σε αντίθεση με την σταθερά αρνητική στάση του πρώην υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για λήψη τέτοιων μέτρων, «η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει ότι η αντίσταση του Βερολίνου πλησιάζει στο τέλος». Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ αναφέρεται την ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στα τέλη Απριλίου στη Σόφια, όπου πρόκειται να συζητηθεί το θέμα του χρέους, και εκτιμά ότι «ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ενδέχεται να εμφανιστεί πιο συμβιβαστικός από τον προκάτοχό του.

Αυτό αναμένουν όχι μόνο πολιτικοί του SPD, αλλά και διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες», γράφει η HB. Η εφημερίδα εκτιμά ότι «η συζήτηση περί ελάφρυνσης χρέους για την Αθήνα θα γίνει έτσι η πρώτη καθοριστική δοκιμασία για τον Σολτς: Αυτός πρέπει να δείξει ότι ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από τον Σόιμπλε στο πεδίο της ευρωπαϊκής πολιτικής – χωρίς ταυτόχρονα να καταστεί στόχος επιθέσεων (σ.σ. στο εσωτερικό της Γερμανίας). Γι’ αυτό δεν επιτρέπεται να εγκαταλείψει την πολιτική σταθερότητας που ακολουθεί μέχρι σήμερα η Γερμανία».

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Όλαφ Σολτς δεν μπορεί να αποφύγει πλέον τη συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σημειώνοντας ότι «η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει προ πολλού». Το δημοσίευμα αναφέρεται σε «πρώτους υπολογισμούς του ESM και της γαλλικής κυβέρνησης», οι οποίοι «συνοψίστηκαν σε έγγραφο από μια ομάδα εργασίας». Αυτό το εσωτερικό έγγραφο βρίσκεται στη διάθεση της HB, η οποία σχολιάζει ότι «παρότι πρόκειται για πρώτες σκέψεις, στο έγγραφο καθίσταται σαφές πόσο εκτεταμένα θα μπορούσαν να είναι τα μέτρα ελάφρυνσης χρέους. Έτσι, σύμφωνα με το μοντέλο του ESM, ο χρόνος ωρίμανσης ορισμένων δανείων στήριξης προς την Ελλάδα, που είχαν εκταμιευθεί από τον παλαιό μηχανισμό διάσωσης EFSF, θα μπορούσε να παραταθεί κατά μέσο όρο για επτά χρόνια. Επιπλέον, πληρωμές επιτοκίων συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ ενδέχεται να παγώσουν για πέντε χρόνια». Σύμφωνα με την εφημερίδα, «οι προτάσεις των Γάλλων είναι ακόμη πιο προχωρημένες. Αυτές θέλουν να παγώσουν εν μέρει την αποπληρωμή δανείων 25 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας έτσι μέσο όρο παράτασης των ωριμάνσεων κατά 12 χρόνια. Επιπλέον προβλέπεται να μπει πλαφόν 2% στα επιτόκια των δανείων διάσωσης της Αθήνας, κάτι που θα αντιστοιχούσε σε ελάφρυνση ύψους 18 δισ. ευρώ».

Η HB αναφέρει ότι οι δανειστές σκοπεύουν να αποφασίσουν τη λήψη των μέτρων ελάφρυνσης χρέους το καλοκαίρι, μετά την εκπνοή του τρέχοντος προγράμματος. «Ταυτόχρονα στην Ελλάδα πρόκειται να δοθεί η προοπτική περαιτέρω ελαφρύνσεων που θα τίθεντο σε ισχύ αργότερα. Έτσι, ένας νέος μηχανισμός πρόκειται να συνδέσει την ελάφρυνση χρέους μέχρι το 2050 με την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας. Εάν ο μέσος όρος ανάπτυξης σε ορίζοντα πενταετίας πέσει κάτω από 2,8%, η Ελλάδα προβλέπεται να απαλλάσσεται -κατά τη γαλλική πρόταση- από την εξόφληση δανείων. Με ανάπτυξη μεταξύ 2,8 και 3,4% η Αθήνα πρέπει να αποπληρώσει ένα μέρος των δανείων και με ανάπτυξη άνω του 3,4% το σύνολο των υποχρεώσεων (σ.σ. που προβλέπονται για τη συγκεκριμένη περίοδο)».

Η HB επισημαίνει ότι η συζήτηση περί ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους δεν αφορά μόνο το πώς μπορεί να σταθεροποιηθεί η Ελλάδα, αλλά και το βασικό ζήτημα της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, «και σε αυτό το ζήτημα θα μπορούσε να υπάρξει λύση» υπό τον όρο το ΔΝΤ να κρίνει βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

«Το καθοριστικό σημείο θα είναι πλέον εάν και σε ποια νούμερα (σ.σ. σε σχέση με την απαιτούμενη ελάφρυνση χρέους) θα μπορέσουν να συμφωνήσουν το ΔΝΤ και οι Ευρωπαίοι», σημειώνει η εφημερίδα, που υπογραμμίζει ότι «είναι σαφές ότι εντείνεται η πίεση προς τη γερμανική κυβέρνηση. Διότι όχι μόνο το ΔΝΤ, αλλά και άλλα κράτη της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, καθώς και η ΕΕ ζητούν να μειωθεί το βάρος του χρέους της Ελλάδας». Η HB παρατηρεί ότι «μέχρι στιγμής ο Σολτς δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί για το πώς σκοπεύει να χειριστεί το πρόβλημα χρέους της Αθήνας. Ωστόσο, τελευταία τόνισε ότι θέλει να προσεγγίσει αυτά τα ζητήματα με περισσότερο πραγματισμό από τον προκάτοχό του. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αντισταθεί πλήρως σε μέτρα ελάφρυνσης χρέους, σύμφωνα με την προσδοκία του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Και σε επίπεδο ομάδων εργασίας οι Γερμανοί δεν φέρονται να έχουν μέχρι στιγμής δώσει δείγματα σοβαρής αντίστασης ενάντια στα σχέδια του ESM και της Γαλλίας».

Η HB επαναλαμβάνει την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης για εξέταση μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους υπό την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εφαρμόσει τους όρους του προγράμματος που εκπνέει το καλοκαίρι. «Ακόμη κι αν με αυτό η καγκελαρία προβάλλει την άποψη ότι η απόφαση δεν θα ληφθεί πριν το καλοκαίρι, η καθοριστική φάση έχει ξεκινήσει προ πολλού. Η Αθήνα δεν βρισκόταν ποτέ πιο κοντά σε ελάφρυνση χρέους όσο σήμερα», καταλήγει η εφημερίδα.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο