Υπό τη «σκιά» των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ύψους 100 δισ. ευρώ, που βαραίνουν τις ελληνικές τράπεζες δεν υπάρχει εφησυχασμός. Ο στόχος για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο τέλος του 2019 διαμορφώνεται σε 64,6 δισ. ευρώ (από 66,4 δισ. ευρώ που ήταν αρχικά).
Οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων 13-15 δισ. ευρώ, με κρίσιμες τις πωλήσεις δανείων με εξασφαλίσεις.
Μεταξύ των λύσεων, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, είναι η οικειοθελής πώληση του ακινήτου για κάλυψη της οφειλής, η ανταλλαγή του ακινήτου με άλλο μικρότερης αξίας παραχώρησή του ακινήτου στην τράπεζα και η εκμίσθωσή του στη συνέχεια στον δανειολήπτη.
Έτσι οι τράπεζες αρχίζουν πλέον μαζικές αναδιαρθρώσεις των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συμφωνία με τους δανειολήπτες. Στις οριστικές διευθετήσεις προβλέπονται ακόμη και διαγραφές χρεών με σκοπό την τακτοποίηση της απαίτησης της τράπεζας έναντι του δανειολήπτη.
Την επίσημη συζήτηση για τη δημιουργία μιας «κακής» τράπεζας (bad bank) στην Ελλάδα, στην οποία θα μπορούν να μεταβιβαστούν τα κόκκινα δάνεια όλων των τραπεζών, έχει ανοίξει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.
Η προοπτική δημιουργίας μιας «κακής» τράπεζας επανέρχεται έπειτα από πολύ καιρό στο προσκήνιο όχι ως ευσεβής πόθος των τραπεζών, αλλά ως ένα ουσιαστικό μέτρο για την οριστική αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.
Πρόκειται για εταιρείες στις οποίες θα μπορούν να μεταφερθούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια από πολλές τράπεζες, με στόχο να απαλλαγούν οι ισολογισμοί των τραπεζών από τα προβληματικά χαρτοφυλάκια.
Πηγή: newsbomb.gr/oikonomia