Στις αγορές ακινήτων στην Ελλάδα από ξένους, ιδιαίτερα Κινέζους και Ρώσους, που αξιοποιούν το πρόγραμμα golden visa, αναφέρεται δημοσίευμα του Bloomberg, ενώ σημειώνεται και το μεγάλο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους σε ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς. Τα αιτήματα για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα από Κινέζους αυξήθηκαν σχεδόν 159% στο τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2016, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του κινεζικού διεθνούς site ακινήτων Juwai.com στο Bloomberg. «Η πεποίθηση είναι ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και ότι τώρα είναι καλή ευκαιρία να εκμεταλλευθείς τις χαμηλές τιμές και να ωφεληθείς από μελλοντικά κεφαλαιακά κέρδη, καθώς η αγορά ανακάμπτει», σημείωσε η Law.
H μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.846 ευρώ, σύμφωνα με τη γερμανική εταιρεία στατιστικών δεδομένων, Statista. Η τιμή αυτή είναι σχεδόν 1.000 ευρώ χαμηλότερη από την Πορτογαλία, που έχει ένα αντίστοιχο πρόγραμμα χρυσής βίζας, που εξασφαλίζει στους κατόχους της πρόσβαση στις χώρες της ΕΕ. Σε σχέση με την Ισπανία και τη Γερμανία, η μέση τιμή είναι χαμηλότερη 1,5 φορές και σε σχέση με την Ιταλία και την Αυστρία σχεδόν τρεις φορές φθηνότερη. Ακριβότερα είναι τα ακίνητα στην Ελλάδα σε σχέση με τη Βουλγαρία, την Κροατία, τη Ρουμανία και την Εσθονία.
Η ελληνική χρυσή βίζα είναι «μία από τις πιο χαλαρές που επιτρέπει σε κάποιον ξένο να χρησιμοποιήσει την επένδυσή του σε ακίνητα για να μπει σε ένα δρόμο να γίνει πολίτης της ΕΕ», δήλωσε η Law. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι τρεις έως τέσσερις ώρες πιο κοντά στην Κίνα με το αεροπλάνο από ότι η Βαρκελώνη και η Λισαβόνα, δύο άλλε δημοφιλείς πόλεις σε χώρες με ελκυστικές βίζες για τους επενδυτές, πρόσθεσε. Η Ελλάδα χορήγησε 2.053 χρυσές βίζες από το 2013 έως τον Οκτώβριο του 2017, με το 43% να αντιστοιχεί σε Κινέζους επενδυτές, το 18,6% σε Ρώσους και το 8,4% σε Τούρκους. Η Ελλάδα είχε ξένες επενδύσεις πάνω από 513 εκατ. ευρώ χάρη στο πρόγραμμα της χρυσής βίζας.
Ο Ρώσος μεσίτης George Kachmazov και η Law δήλωσαν ότι ενδιαφέρονται για ακίνητα που δημοπρατούνελληνικές τράπεζες στο πλαίσιο των προσπαθειών τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. «Στοχεύουμε να συμμετέχουμε σε ελληνικούς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και να αποκτήσουμε ακίνητα απευθείας από τις τράπεζες», δήλωσε ο Ρώσος μεσίτης. «Έχουμε κάποιους αγοραστές, που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαδικασία ηλεκτρονικών πλειστηριασμών στην Ελλάδα», δήλωσε η Law προσθέτοντας: «Πιστεύουν ότι θα προσφέρουν ευκαιρίες να αγοράσουν στον πάτο της αγοράς».
Πηγή: eu.greekreporter.gr