Κοινή συνέντευξη Τύπου Αλ. Τσίπρα – Ντ. Τραμπ

Το πολύ καλό επίπεδο της συνεργασίας των ΗΠΑ με την Ελλάδα τόνισαν ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ και ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.

Ο Αλέξης Τσίπρας
Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα ίσως στο καλύτερο επίπεδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η στρατηγική μας συνεργασία» βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό και τροφοδοτείται από τη στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να σταματήσει η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, λέγοντας, παράλληλα, ότι οι ΗΠΑ μπορούν να συμβάλλουν στο να απαλλαγεί η Ελλάδα από τις εθνικές της ανησυχίες.
Η Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός, εκπληρώνει σήμερα τρεις βασικούς στόχους:
Πρώτον, εξέρχεται δυναμικά από την κρίση και αρχίζει να προσελκύσει επενδύσεις.
Δεύτερον, καθίσταται ίσως ο πιο σημαντικός πυλώνας ασφάλειας σε μία από τις πιο ευαίσθητες και ασταθείς περιοχές του κόσμου.

Τρίτον, καθίσταται σταδιακά σημαντικός μεταφορικός και ενεργειακός κόμβος. Στο σημείο αυτό, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην προοπτική να γίνει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης πύλη για την εισαγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος ενδιαφέρθηκε για την πορεία της επένδυσης στο Ελληνικό και του απάντησε ότι προχωράει κανονικά και η έκταση θα μεταμορφωθεί. “Η Ελλάδα ακολουθεί ένα νέο δόγμα μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, με βασικό στόχο να αναβαθμίσουμε τον ρόλο της Ελλάδας, ως μια χώρας πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας, σε μια ασταθή και αποσταθεροποιημένη περιοχή», δήλωσε σε άλλο σημείο ο πρωθυπουργός. Μίλησε για τις τριμερείς και πολυμερείς συνεργασίεςστην ευρύτερη περιοχή με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, αλλά και άλλες χώρες, όπως η Ιορδανία και ο Λίβανος, προσθέτοντας: “Βεβαίως, η Ελλάδα διαδραματίζει τον ρόλο ενός αξιόπιστου συμμάχου των ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, όμως, έχει και μια μοναδική ιδιαιτερότητα. Μπορεί να συνομιλεί η Ελλάδα με τον αραβικό κόσμο και με άλλες χώρες στην Ανατολή. Άρα δεν είναι απλά ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένας χρήσιμος σύμμαχος για τις ΗΠΑ”. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη βάση της Σούδας, ο κ. Τσίπρας απάντησε: “Σε ότι αφορά την Κρήτη και τη βάση της Σούδας είναι σε όλους γνωστό ότι έχει ιδιαίτερη γεωστρατηγική σημασία, την οποία την αξιολογήσαμε από κοινού και πιστεύω ότι ήδη γίνεται μια πολύ σημαντική δουλειά εκεί, η οποία μπορεί και πρέπει να αναβαθμιστεί”.

Ο Ντόναλντ Τραμπ
Τη στήριξη των ΗΠΑ για μία αξιόπιστη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους επανέλαβε ο Πρόεδρος Τραμπ . «Ενθαρρύναμε», πρόσθεσε, τον πρωθυπουργό να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα δίνει τρομερές ευκαιρίες για αμερικανικές επενδύσεις. Υπάρχουν προβλήματα, οι Έλληνες τα άφησαν πίσω τους και έχουν πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις. Είναι μια από τις πιο όμορφες χώρες του κόσμου, έχει μεγάλες δυνατότητες και ευχόμαστε να τις αξιοποιήσει πλήρως», είπε απαντώντας σε ερώτηση ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη συμβολή της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, την υποστήριξη που παρέχει στο έργο του ΤΑΠ, του αγωγού Ελλάδας – Βουλγαρίας και του αγωγού υγροποιημένου αερίου. Χαρακτήρισε εξαιρετικά καρποφόρα και εποικοδομητική τη συζήτηση που είχε με τον κ. Τσίπρα σε θέματα άμυνας, ενέργειας και εμπορίου, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση των ελληνικών αεροπλάνων F16. Πρόκειται, είπε, για μία συμφωνία ύψους 2,4 δισ. ευρώ που θα ενισχύσει τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος, είπε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, που κατάφερε κάτι πραγματικά ιδιαίτερο. Η Ελλάδα είναι το λίκνο του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Οι ΗΠΑ θαυμάζουν αυτή την εξαιρετική κληρονομιά με δέος, είπε.
Ο Τραμπ ευχαρίστησε την Ελλάδα για την φιλοξενία των ΗΠΑ στη βάση της Σούδας, προσθέτοντας ότι είναι από τις λίγες χώρες του ΝΑΤΟ που διαθέτουν το 2% του ΑΕΠ τους για αμυντικές δαπάνες. Είμαι πολύ υπερήφανος, είπε, που οι ΗΠΑ θα είναι η τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον επόμενο χρόνο.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο Τραμπ είπε ότι η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο για την σταθερότητα στην περιοχή και ότι έχει την αίσθηση ότι όταν ξεπεράσει το οικονομικό εμπόδιο θα είναι πιο δυνατή. Σε αμυντικό επίπεδο η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος για τις ΗΠΑ. Έχουμε τεράστια εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και ξέρουμε ότι θα είναι σύμμαχός μας για πολλά χρόνια. Η σταθερότητα είναι πολύ σημαντική και ελπίζουμε αυτό να γίνει με την Ελλάδα σε ρόλο κλειδί, είπε. Θα οικοδομήσουμε , πρόσθεσε, πάνω στις κοινές μας αξίες και στην κοινή μας ιστορία για να οικοδομήσουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας και για τα δύο έθνη μας. «Η φιλία των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι μακρά και ανθεκτική», σημείωσε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός Πρόεδρος, για να προσθέσει: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα έχουν μια κοινή δέσμευση υπέρ της κυριαρχίας και της ελευθερίας».

Πηγή: usa.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο