Οι Έλληνες επιστήμονες που εργάστηκαν για τον «Cassini»

Με μια ταινία που δημιούργησε ο Θεοφάνης Ματσόπουλος και προβάλλεται στις 9 Σεπτεμβρίου στο Πλανητάριο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και ταυτόχρονα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών «Νόησις» στη Θεσσαλονίκη, αποχαιρετά η Ελλάδα τον δορυφόρο «Cassini». Ενα ταξίδι στο Διάστημα με πλήρωμα, κάποιες φορές ελληνικό, που φτάνει στο τέλος του, αφού ο δορυφόρος θα προσκρούσει στον Κρόνο μένοντας πια από καύσιμα. Γι’ αυτό το grand finale μιας μεγάλης πορείας στον ουρανό μιλούν Ελληνες επιστήμονες που εργάστηκαν για τον Cassini…

Επικεφαλής επιστήμονας σε ένα από τα 12 όργανα του Cassini και συγκεκριμένα στο ΜΙΜΙ, το όργανο απεικόνισης της μαγνητόσφαιρας. Οπως εξηγεί ο κ. Κριμιζής, «το όργανο κατασκευάστηκε στο εργαστήριο του Johns Hopkins University, στο οποίο υπηρετώ τα τελευταία 49 χρόνια και χρημάτισα για 13 χρόνια (1991-2004) διευθυντής της Διοίκησης Διαστημικών προγραμμάτων. Τα τελευταία χρόνια στο Γραφείο Διαστημικής Ερευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών [στην οποία εκλέχθηκε τακτικό μέλος το 2004 ο Σταμάτης Κριμιζής], έχουν δημοσιευθεί περισσότερες από 62 εργασίες και σ’ αυτόν τον αριθμό δεν περιλαμβάνονται αυτές του Ηλία Ρούσσου που είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Max Planck και οι δικές μου».

«Από το 2014 βρίσκομαι στο Jet Propulsion Laboratory της Καλιφόρνιας, το οποίο είναι κέντρο διαχείρισης της αποστολής Cassini και εργάζομαι με τον Dr. Charles Elachi, κύριο ερευνητή του ραντάρ και απερχόμενο διευθυντή του δορυφόρου», λέει η Ανεζίνα Σολωμονίδου που είναι πλανητικός γεωλόγος. Η Αθηνά Κουστένη συμμετέχει στην αποστολή Cassini-Huygens, από τη σύλληψη της δημιουργίας της στη δεκαετία του 1990. Τα τελευταία χρόνια (από το 2004 έως σήμερα) ασχολήθηκε με την ανάλυση των δεδομένων που λαμβάνονται από την αποστολή Cassini-Huygens.

«Για την ερμηνεία όλων αυτών των δεδομένων όσον αφορά τη φύση της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας του Τιτάνα και του Εγκέλαδου, δουλεύω σε συνεργασία με πολλούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς συναδέλφους, και κυρίως με τη μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο κέντρο της NASA/JPL δρα Ανεζίνα Σολωμονίδου. Επιπλέον κάνω μια διεπιστημονική έρευνα συνδυάζοντας τα φάσματα και τις εικόνες από τον Cassini με τα δεδομένα του εδάφους και εκείνα του ανιχνευτή Huygens για την ευρύτερη κατανόηση των αστροβιολογικών δυνατοτήτων των δορυφόρων του Κρόνου.

Η αποστολή τελειώνει με ένα εκπληκτικό grand finale στις 15 Σεπτεμβρίου 2017, έχοντας πετάξει πάνω από τον Τιτάνα 127 φορές και έχοντας συγκεντρώσει μεγάλο όγκο δεδομένων σε όλους τους τομείς. Θα ασχοληθώ με την ανάλυση αυτών των δεδομένων πολλά χρόνια…», λέει «Με τις μετρήσεις του Cassini έγιναν δύο διδακτορικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, νέοι Ελληνες επιστήμονες συνεισέφεραν στην πρόταση για μελλοντικά πειράματα στον Τιτάνα και τον Εγκέλαδο και έγιναν πολλές πτυχιακές εργασίες φοιτητών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με το Αστεροσκοπείο Παρισίων», λέει ο Ξενοφών Μουσάς, ο οποίος είναι συνταξιούχος καθηγητής Φυσικής Διαστήματος και έχει εργαστεί στην Ελλάδα για την προώθηση του έργου που γίνεται στον δορυφόρο Cassini.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο