TOP χώρες στις οποίες είναι εύκολο να αποκτήσετε άδεια παραμονής με αγορά ακινήτων

Η αγορά ακινήτου στο εξωτερικό δεν είναι απλά μια επένδυση σε τετραγωνικά μέτρα. Εάν σκέφτεστε τι να επιλέξετε ένα διαμέρισμα ή ένα σπίτι και σε ποια χώρα, μάθετε για τα πρόσθετα πλεονεκτήματα, εκτός από το καθεστώς ιδιοκτήτη ακινήτου, που μπορούν να σας προσφέρουν διάφορα κράτη.

Για παράδειγμα, σε πολλές χώρες, ισχύει ένα πρόγραμμα όπως η «χρυσή βίζα». Η ουσία αυτού του προγράμματος είναι ότι επιτρέπει στους αλλοδαπούς που επενδύουν σε ακίνητα να αποκτήσουν άδεια παραμονής και, στη συνέχεια, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, και την ιθαγένεια. Οι κάτοχοι τέτοιας θεώρησης μπορούν ελεύθερα να βρίσκονται σε όλες τις χώρες στις οποίες εφαρμόζεται η Συμφωνία του Σένγκεν.

Οι όροι για την απόκτηση της «χρυσής βίζας» σε κάθε χώρα είναι διαφορετικοί. Έχουμε προετοιμάσει για εσάς μια αξιολόγηση χωρών στις οποίες η αγορά ακίνητης περιουσίας είναι πιο ελκυστική και κερδοφόρα από την άποψη της απόκτησης άδειας παραμονής.

1. Ελλάδα

Τα πλεονεκτήματα σε αυτή τη χώρα είναι προφανή. Αγοράζοντας ακίνητα στην Ελλάδα, έχετε την ευκαιρία να πάρετε άδεια παραμονής. Θα σας δοθεί άδεια για πέντε χρόνια με το δικαίωμα περαιτέρω ανανέωσης. Πέντε χρόνια μετά την έκδοση της αρχικής άδειας διαμονής στην Ελλάδα, μπορείτε να υποβάλετε νέα αίτηση για άδεια παραμονής και μετά από 7 χρόνια – αίτηση για την ιθαγένεια. Στην Ελλάδα, υπάρχει ένα κατώτατο όριο τιμών για ακίνητα που αποκτώνται από αλλοδαπούς - για να λάβουν άδεια παραμονής το κόστος των κατοικιών ή γραφείων θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 250 χιλιάδες ευρώ (ένα ακίνητο ή μερικά με το ως άνω συνολικό ποσό). Εκτός αυτού, η άδεια διαμονής στην Ελλάδα δεν σας υποχρεώνει να μείνετε μόνιμα στη χώρα, ενώ οι γονείς, οι σύζυγοι και τα παιδιά κάτω των 21 ετών μπορούν να πάρουν άδεια μαζί σας.

2. Κύπρος

Η αγορά ακινήτου στην Κύπρο αξίας από 300 χιλιάδες ευρώ παρέχει το δικαίωμα χορήγησης άδειας παραμονής. Όμως, σε αυτή τη χώρα μπορείτε να προσπαθήσετε να υποβάλετε την αίτηση αγοράζοντας ακίνητα αξίας μικρότερης των 300 χιλιάδων ευρώ. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση, ο χρόνος για την εξέταση της αίτησής σας μπορεί να διαρκέσει από 8 έως 12 μήνες. Να αποκτήσουν υπηκοότητα της Κύπρου μπορούν όσοι επενδύουν σε αυτή τη χώρα τουλάχιστον 2 εκατομμύρια ευρώ.

Η άδεια διαμονής στην Κύπρο είναι μόνιμη και δίνεται εφ' όρου ζωής. Δεν υπάρχει υποχρέωση μόνιμης παραμονής στην Κύπρο, το νησί είναι αρκετό για να επισκέπτεται κάθε δύο χρόνια. Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις, τα μέλη της οικογένειάς σας μπορούν επίσης να υποβάλουν αίτηση για άδεια παραμονής. Ο νόμος ισχύει για παιδιά κάτω των 15 ετών και για ενήλικα παιδιά μέχρι 25 ετών, που είναι φοιτητές.

3. Ισπανία

Στην Ισπανία, η άδεια παραμονής χορηγείται στους ξένους που μπορούν να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν μια βίλα ή διαμέρισμα αξίας 500 χιλιάδων ευρώ. Στην Ισπανία, παρεμπιπτόντως, υπάρχει ένας σημαντικός περιορισμός - η αγορά πραγματοποιείται αυστηρά χωρίς τη συνδρομή στεγαστικών δανείων. Η «χρυσή βίζα» εκδίδεται για ένα έτος. Στη συνέχεια, οι ιδιοκτήτες ακινήτων και οι στενοί τους συγγενείς μπορούν να υποβάλουν αίτηση διαμονής για περίοδο 2 ετών.

4. Πορτογαλία

Αγοράζοντας ακίνητα στην Πορτογαλία, μπορείτε να αναμένετε άδεια παραμονής εάν το κόστος του ακινήτου σας δεν είναι μικρότερο από 500 χιλιάδες ευρώ. Ο κανόνας αυτός ισχύει για την απόκτηση νέων ακινήτων. Εάν αποφασίσετε να επενδύσετε σε ένα σπίτι ηλικίας άνω των 30 ετών, στην περίπτωση αυτή, η αξία τους δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 350 χιλιάδες ευρώ. Στην Πορτογαλία, επιτρέπεται να αγοράσει κανείς αρκετά σπίτια ή διαμερίσματα, το συνολικό κόστος των οποίων είναι 500 χιλιάδες ευρώ. Όπως και στην Ισπανία, όταν αγοράζετε ακίνητα εδώ απαγορεύεται να προσελκύσετε δανεικά κεφάλαια. Αποκτηθέν σπίτι ή διαμέρισμα, σύμφωνα με το πορτογαλικό δίκαιο, απαγορεύεται να πουληθεί εντός πέντε ετών μετά την αγορά.

Η πρώτη άδεια διαμονής εκδίδεται για ένα έτος, η δεύτερη για δύο. Μόνιμη άδεια διαμονής μπορεί να αποκτηθεί μετά από πέντε χρόνια, και ένα χρόνο αργότερα να υποβάλετε αίτηση για την ιθαγένεια. Η χορήγηση της άδειας διαμονής επεκτείνεται στα μέλη της οικογένειας του επενδυτή.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο