Η βαθιά ύφεση στην Ελλάδα είναι γεγονός ότι έχει συρρικνώσει την αξία της ακίνητης περιουσίας, γεννώντας ευκαιρίες για επενδυτές. Όμως, όπως επισημαίνει το Forbes, οι ευκαιρίες ενδέχεται να μην κρατήσουν ακόμα για πολύ καιρό.
Ένα αντίστοιχο παράδειγμα είναι αυτό της Νοτιοανατολικής Ασίας, στα τέλη της δεκαετίας του '90, ύστερα από την ύφεση που προκάλεσε η νομισματική πολιτική των χωρών της περιοχής, αλλά και του Μανχάταν, μετά τα δραματικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου.
Οι μεγάλες ευκαιρίες στην Ελλάδα, σύμφωνα με το Forbes, βρίσκονται στο κέντρο μεγάλων πόλεων, όπου πωλούνται χιλιάδες διαμερίσματα, μερικά από τα οποία έχουν και θέα ιστορικά μνημεία, όπως η Ακρόπολη. Γεγονός που ενισχύει την πραγματική τους αξία σε σχέση με την οικονομική, όπως συμβαίνει και με ακίνητα σε παράκτιες περιοχές και κυρίως στα νησιά.
Από το 2009 κι έπειτα, είναι γνωστό ότι οι τιμές των ακινήτων έχουν «βυθιστεί», με τον δείκτη τιμών κατοικιών να έχει υποχωρήσει στο 59,6 εφέτος από 100 στο ξεκίνημα της κρίσης. Όμως, τα σημάδια σταθεροποίησης της οικονομίας και η ανάπτυξη που καταγράφεται για πρώτη φορά στο β' τρίμηνο του 2017, καθώς και η έντονη ζήτηση για βραχυπρόθεσμες μισθώσεις ακινήτων αρχίζουν να αντιστρέφουν την εικόνα. Το ίδιο και τα «σημάδια ζωής» στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο καταγράφει θετικές επιδόσεις μέσα στο 2017 και δείχνει ότι οι ξένοι επενδυτές αρχίζουν να βλέπουν με άλλο μάτι την Ελλάδα. Κάτι που συνέβη και με την αμερικανική Varde Partners, η οποία αποφάσισε να επενδύσει 65 εκατ. δολ. σε ελληνικά εμπορικά κέντρα.
Έτσι, όλα δείχνουν ότι οι ευκαιρίες για τα ελληνικά ακίνητα δεν θα κρατήσουν για πολύ και σύντομα η αγορά θα ακολουθήσει ανοδική πορεία, καταλήγει το δημοσίευμα του Forbes.
Πηγή: www.insider