Να μπει και η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στο «πακέτο» της συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ για αποχώρηση της χώρας από την Ένωση προτείνει με άρθρο του στον Guardian Τζόφρεϊ Ρόμπερτσον. Ο αρθρογράφος αναφέρει ότι, ενώ δεν έχει περάσει ούτε μια εβδομάδα από την ενεργοποίηση του άρθρου 50, η ελπίδα για εγκάρδιες διαπραγματεύσεις μοιάζει αισιόδοξη. Η συζήτηση έχει περιοριστεί γύρω από αμιγώς οικονομικά ζητήματα, ενώ επισημαίνει ότι, με αφορμή την διαμάχη για το Γιβραλτάρ, ο πρώην ηγέτης των Εργατικών Μάικλ Χάουαρντ υπαινίχθηκε ακόμη και το ενδεχόμενο στρατιωτικής αντιπαράθεσης.
Ο Ρόμπερτσον παρατηρεί ότι τα άρθρα της συνθήκης της ΕΕ (ιδίως το 3 και το 167) χαρακτηρίζουν καθήκον των κρατών-μελών τη διασφάλιση και ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και μέχρι να ολοκληρωθεί το Brexit η Βρετανία παραμένει μέλος της Ένωσης. «Τα πιο σημαντικά σύμβολα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα» σημειώνει ο αρθρογράφος και προσθέτει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία είναι είναι κλεμμένα. Ανήκουν μαζί με τα υπόλοιπα κομμάτια του εκπληκτικού συμβόλου, κάτω από την οροφή του μουσείου της Ακρόπολης, κοιτώντας τον ουρανό της Αττικής».
«Τώρα ήρθε η στιγμή να προτείνουμε την επιστροφή τους ως μέρος της συμφωνίας για το Brexit» επισημαίνει ο Ρόμπερτσον. Βέβαια, ο αρθρογράφος πάει και ένα βήμα παραπέρα σημειώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν να κερδίσουν από μια τέτοια συμφωνία. «Τα Γλυπτά είναι, φυσικά, ανεκτίμητης αξίας, οπότε η Βρετανία μπορεί να πάρει σημαντικά ανταλλάγματα. Οι Ευρωπαίοι διαπραγματευτές θα “δοξαστούν” για τη σημαντική αυτή επιστροφή και το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να κερδίσει όχι μόνο παραχωρήσεις, αλλά και πολλή ευγνωμοσύνη μέσω μιας πράξης με την οποία, ούτως ή άλλως, συμφωνεί η πλειοψηφία των Βρετανών».
Πηγή: eu.greekreporter.gr