Οι ρωσικές αρχές πιστεύουν τώρα ότι πίσω από το μακελειό στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης κρύβεται ένας 22χρονος Κιργίζιος, που είχε στενές σχέσεις με εξτρεμιστές ισλαμιστές. Οι αρχές ασφαλείας στο Κιργιστάν αναγνώρισαν τον ύποπτο της αιματηρής επίθεσης στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Πρόκειται για τον Ακμπαρζόν Τζαλίλοφ που γεννήθηκε στην περιφέρεια Ος του Κιργιστάν, το 1995. Νωρίτερα, ρωσικά ΜΜΕ έλεγαν ότι ο δράστης ήταν ένας υπήκοος του Καζακστάν, γεννημένος το 1996, ονόματι Αρίσεφ Μαξίμ, αλλά η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν διέψευσε τις πληροφορίες. Στη δημοσιότητα δόθηκαν εικόνες του υπόπτου που κατέγραψαν οι κάμερες ασφαλείας.
Μια απ’ αυτές δείχνει έναν άνδρα με κόκκινο μπουφάν, γυαλιά και πράσινο σκούφο κι ένα σακίδιο πλάτης. Μια άλλη εικόνα δείχνει τον ύποπτο καμικάζι να περπατά στο δρόμο με σφιγμένες τις γροθιές του. Παρά τις αρχικές πληροφορίες για δύο υπόπτους τρομοκράτες, οι αρχές τώρα πιστεύουν ότι ο συγκεκριμένος νεαρός ευθύνεται για την επίθεση και διαθέτουν στοιχεία που δείχνουν ότι αυτός έβαλε και τη δεύτερη εκρηκτική συσκευή -μεταμφιεσμένη ως πυροσβεστήρα- που βρέθηκε και εξουδετερώθηκε σε κοντινό σταθμό. Τo Interfax μετέδωσε ότι ο καμικάζι φορούσε ζώνη με εκρηκτικά και αναγνωρίστηκε από τα υπολείμματα της σορού του. Αλλά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ, δεν θέλησε να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι για την επίθεση ευθύνεται βομβιστής αυτοκτονίας. Ένα άλλο πρακτορείο, το Tass, αναφέρει στην επίθεση εμπλέκεται και μία γυναίκα. Οι ρωσικές αρχές προσέχουν πολύ προτού αποδώσουν σε κάποιον την ευθύνη για το χθεσινό μακελειό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μια ανακλήθηκε γρήγορα μια προηγούμενη δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας, η FSB, διάδοχος της KGB, διαθέτουν ικανότατους επιθεωρητές, περιλαμβανομένων και ειδικών στα εκρηκτικά. Εξετάζουν εξονυχιστικά το υλικό απ’ τις κάμερες ασφαλείας και τα κατάλοιπα της εκρηκτικής ύλης που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, καθώς και τη συσκευή που εξουδετερώθηκε. Οι υποψίες εστιάζονται σε δύο δεξαμενές τρομοκρατών: πρώτον σε κάποια ομάδα που εμπνέεται ή συνδέεται με το λεγόμενο «Ισλαμικό Κράτος» και έχει εξοργιστεί απ’ τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία. Και δεύτερον σε Τσετσένους εθνικιστές (ή ίσως και σε έναν συνδυασμό των δύο). Οι Τσετσένοι ή άλλοι Καυκάσιοι αντάρτες καθώς και οι τζιχαντιστές είναι γνωστό ότι συνωμοτούν για να επιτεθούν σε συγκοινωνιακούς κόμβους στη Ρωσία-ιδίως δε στη Μόσχα. Κάπου 7.000 Ρώσοι υπήκοοι έχουν πάει στη Ρωσία για να ενταχθούν στις τάξεις εξτρεμιστικών οργανώσεων – και κάποιοι απ’ αυτές έχουν επιστρέψει με «άγριες διαθέσεις». Μέχρι στιγμής, πάντως, ουδεμία οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη.
Πηγή: eu.greekreporter.gr