Νεκρός ο Ρώσος πρέσβης στην Άγκυρα από επίθεση ενόπλου

Απεβίωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ ο οποίος δέχθηκε νωρίτερα επίθεση ενόπλου στην Άγκυρα, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Sputnik το επικαλείται πηγές προσκείμενες στις τουρκικές υπηρεσίες επιβολής του νόμου. Όπως μεταδίδουν τουρκικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης πριν από λίγα λεπτά πυροβολήθηκε από άγνωστο στην Άγκυρα ο Ρώσος πρέσβης. Όπως αναφέρουν μέσα ενημέρωσης, ο ένοπλος μπήκε στο κτήριο λέγοντας πως είναι αστυνομικός. Δείτε στο Video που ακολουθεί τη στιγμή τςη δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη.

Το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο AP μετέδωσε ότι ο δράστης φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» και πυροβόλησε τουλάχιστον οκτώ φορές. Οι πρώτες εκτιμήσεις από τη ρώσικη πλευρά αναφέρουν ότι ο ένοπλος ήταν μέλος ισλαμιστικής οργάνωσης. Το τουρκικό δίκτυο NTV μετέδωσε ότι ο δράστης πυροβολήθηκε θανάσιμα από την τουρκική αστυνομία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας επιβεβαίωσε το συμβάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti, και σχολίασε ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με τις τουρκικές αρχές. Το Κρεμλίνο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν έχει ενημερώνεται για το συμβάν. Η τουρκική πρωθυπουργία δεν έχει ακόμη δώσει στη δημοσιότητα περαιτέρω πληροφορίες, δημιουργώντας ένα κλίμα συσκότισης στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ανδρέι Γενναδίεβιτς Καρλόβ, όπως ήταν το πλήρες όνομα του Ρώσου πρεσβευτή που δολοφονήθηκε στην Άγκυρα, είχε μεγάλη εμπειρία σε διπλωματικές θέσεις. Γεννήθηκε το 1954 στην Μόσχα και σε ηλικία 22 ετών, το 1976, αποφοίτησε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε τη διπλωματική του καριέρα, με την πρώτη του διπλωματική θέση εκτός Ρωσίας (τότε ΕΣΣΔ) να είναι στη Βόρεια Κορέα (από το 1979 έως 1984 και από το 1986 έως το 1991). Ο Καρλόβ στη συνέχεια υπηρέτησε στην πρεσβεία της Ρωσίας στη Νότια Κορέα (1992-1997), ενώ επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα το 2001, όπου και παρέμεινε μέχρι το 2006. Το 2007 βρέθηκε στην κεντρική υπηρεσία του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα, ενώ τον Ιούλιο του 2013 ορίστηκε πρεσβευτής της Ρωσίας στην Τουρκία. Ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιο.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο