Συμφώνησε το Eurogroup σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος

Σε βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή τους συνεδρίαση στις Βρυξέλλες. Ενημερωθήκαμε από τους θεσμούς για τις διαπραγματεύσεις, χρειάζεται περισσότερη δουλειά, οι θεσμοί θα επιστρέψουν σύντομα στην Ελλάδα, δήλωσε κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Είπε ακόμη ότι υπήρξε από τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ενημέρωση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος. Από την πλευρά του ο επίτροπος Μοσκοβισί τόνισε ότι έχει καταγραφεί ουσιαστική πρόοδος στην Ελλάδα – Οι ομάδες είναι έτοιμες για να κλείσει η β’ αξιολόγηση. «Οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα έχουν αρχίσει να αποδίδουν κοντά – Οι ομάδες θα επιστρέψουν στην Αθήνα τις προσεχείς ημέρες» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι σε σε πάρα πολλά σημεία υπάρχει ήδη συμφωνία.

Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε: «Συντάξαμε κάποιες προτάσεις για το χρέος, οι οποίες είναι εφικτές. Από κοινού με τα μέτρα θα ενισχύσουν τη βιωσιμότητα του χρέους. Όταν εφαρμόσουμε τα μέτρα για το χρέος θα οδηγήσουν σε μια αθροιστική μείωση του χρέους κατά 20% του ΑΕΠ». Τρία σετ βραχυπρόθεσμων μέτρων:

Το 1ο αφορά στην εξομάλυνση της αποπληρωμής του βραυχπρόθεσμου χρέους. Από 28 έτη η ωρίμανση θα αυξηθεί σε 32,5 έτη – Πιο μικρές οι δόσεις – Καλύτερος βηματισμός για την αποπληρωμή των χρεών. Θα υπάρχουν κυμαινόμενα επιτόκια, που θα αλλάξουν με σταθερά επιτόκια με μεγαλύτερη διάρκεια ωρίμανσης – Συμβάλλουν στη σταθερότητα. Μείωση των επιτοκίων και του κινδύνου των επιτοκίων για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Πηγή: eu.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο