Στο λιμάνι του Πειραιά το «Πλοίο της Ειρήνης»

Στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει το πλοίο της Ειρήνης το Πρωί της Παρασκευής (16/9) το οποίο οποίο πραγματοποιεί το γύρο της Γης, με αίτημα έναν κόσμο ελεύθερο από πυρηνικά, πολέμους και βία. Το παγκόσμιο ταξίδι διαρκεί 92 ημέρες, άρχισε στις 18 Αυγούστου από τη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και θα ολοκληρωθεί στο ίδιο λιμάνι στις 29 Νοεμβρίου. Αυτή τη φορά, μεταξύ των χιλίων και πλέον επιβατών είναι και ομάδα επιζώντων των πυρηνικών ολοκαυτωμάτων της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι. Οι στα Ιαπωνικά αποκαλούμενοι «Χιμπακούσα» έχουν μετατραπεί σε «αγγελιοφόρους της ειρήνης», μεταφέροντας το αντιπυρηνικό μήνυμα παντού στον κόσμο. Ομάδες «Χιμπακούσα» έχουν έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα και πάντοτε έχουν τύχει θερμότατης υποδοχής. Ειδικότερα, το 2015 ομάδα «Χιμπακούσα» παρέστη σε ειδική τιμητική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων, ενώ είχε γίνει δεκτή και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Εκδηλώσεις υποδοχής του Πλοίου της Ειρήνης συνδιοργανώνουν το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑ.Δ.Ο.Π.) και η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, με τη στήριξη του ΟΛΠ και της Περιφέρειας Αττικής. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνονται, συμβολική υποδοχή στις διεθνείς αφίξεις του ΟΛΠ, ώρα 10.00 το πρωί της 16ης Σεπτεμβρίου, επίσκεψη της ομάδας των «Χιμπακούσα» στην Ακρόπολη, συναντήσεις στη Βουλή και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, συνάντηση στην Ακαδημία Πλάτωνος με επιτροπή κατοίκων (που οργανώνουν διήμερο ειρήνης) και τέλος, μεγάλη συναυλία ειρήνης το βράδυ της Παρασκευής ώρα 19.00 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων του μεγάρου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ).

Την συναυλία ειρήνης (στην οποία η είσοδος θα είναι ελεύθερη) θα δώσει ο γνωστός τραγουδιστής Νίκος Ανδρουλάκης με την ορχήστρα του, με παρουσιάστρια του προγράμματος την ηθοποιό Αντωνία Γιαννούλη. Ξεχωριστό στοιχείο της συναυλίας θα είναι η ερμηνεία από τον Ν. Ανδρουλάκη τραγουδιού που έγραψε και μελοποίησε ο κύπριος ποιητής Τεύκρος Ανθίας, το 1963, αφού είχε λάβει μέρος μαζί με το Γρηγόρη Λαμπράκη στην ιστορική πρώτη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. Τίτλος του έργου, που μέχρι τώρα έχει μείνει άγνωστο, «Ο Μαραθώνιος της Ειρήνης». Όσοι γνωρίζουν την ύπαρξη του έργου αυτού του Τεύκρου Ανθία, θα έχουν την ευκαιρία να το θυμηθούν, ενώ όσοι αγνοούν την ύπαρξή του θα έχουν την ευκαιρία να το μάθουν.

Επιπλέον, τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 16 Σεπτεμβρίου το Πλοίο της Ειρήνης θα αποπλεύσει για την Σαντορίνη, την οποία οι επιβάτες του θα επισκεφθούν στις 17 Σεπτεμβρίου, αφού τους υποδεχθεί ο Δήμαρχος του ξακουστού ελληνικού νησιού. Μετά την Σαντορίνη το Πλοίο της Ειρήνης θα επισκεφθεί την Μάλτα (19 Σεπτεμβρίου), τη Ρώμη (21 Σεπτεμβρίου), τη Μασσαλία (24 Σεπτεμβρίου) και τη Βαρκελώνη (25 Σεπτεμβρίου).

Πηγή: gr.greekreporter.gr

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο