Φιλόδοξο πρότζεκτ Ρώσων στην Επίδαυρο

Το Εθνικό Θέατρο συνεργάζεται για πρώτη φορά με το φημισμένο θέατρο Βαχτάνγκοφ, παρουσιάζοντας τον Οιδίποδα Τύραννο του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία του πολυβραβευμένου Ρίμας Τούμινας 29 & 30 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Πρόκειται για μία συμπαραγωγή με Ρώσους και ΄Έλληνες ηθοποιούς και τον Βίκτωρ Ντομπρονράβοφ στον κεντρικό ρόλο. Εντυπωσιασμένος δήλωσε ο Ρίμας Τούμινας από την Επίδαυρο. «Τρόμαξα στην πρώτη εικόνα. Είπα ‘φεύγω για τη Μόσχα’», όσο για την παράσταση δηλώνει πως υπάρχει λίγο στρες, αλλά πιστεύει πως όλοι μαζί θα τα καταφέρουνε.

Στη φιλόδοξη παραγωγή οι Έλληνες πρωταγωνιστές που «κρατούν» τον απαιτητικό χορό, του αρχαίου δράματος, είναι οι Γιώργος Γάλλος, Σωκράτης Πατσίκας και μαζί τους Παναγιώτης Αθανασόπουλος, Θανάσης Βλαβιανός, Δημήτρης Γεωργιάδης, Κώστας Κοράκης, Δαυίδ Μαλτέζε, Λεονάρδος Heifetz-Μπατής, Γιώργος Στάμος, Σπύρος Τσεκούρας. Στη παράσταση ο Λιθουανός καλλιτέχνης χρησιμοποιεί και δύο παιδιά, την Αφροδίτη Αντωνάκη και την Γεωργία Μητροπούλου.
Την απόδοση των χορικώνέχει κάνει η Ελσα Ανδριανού, ενώ την πρωτότυπη μουσική των χωρικών έχει γράψει ο Θοδωρής Αμπαζής.

Το κοινό της Επιδαύρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την παράσταση με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους. Ο Οιδίποδας Τύραννος του Σοφοκλή, το εμβληματικότερο, ίσως, δράμα της αρχαίας γραμματείας, ανήκει στο Θηβαϊκό κύκλο. Σύμφωνα με τις πηγές διδάχθηκε για πρώτη φορά το 428 π.Χ. , εν μέσω του Πελοποννησιακού πολέμου και του λοιμού που είχε αποδεκατίσει το λαό της Αθήνας. Στο επίκεντρο της προβληματικής του έργου τίθεται το άτομο σε σχέση με την προσωπική του ελευθερία, την εξουσία, την κοινωνία και τη θεϊκή βούληση.

Τα ανάκτορα της Θήβας έχουν γεμίσει από ικέτες που ζητούν από τον βασιλιά Οιδίποδα να βοηθήσει το λαό. Ο λοιμός, που αποδεκατίζει την πόλη, έχει ανησυχήσει και τον ίδιο το βασιλιά, που έχει ζητήσει χρησμό από το μαντείο των Δελφών. Ο χρησμός του Απόλλωνα προβλέπει πως η πόλη θα σωθεί μόλις βρεθεί ο υπαίτιος για το θάνατο του βασιλιά Λάιου και αποβληθεί από την πόλη. Ο Οιδίποδας ξεκινά την έρευνα, που όσο πιο βαθιά πηγαίνει τόσο πιο κοντά τον φέρνει στην αλήθεια. Ο ίδιος που έσωσε τη Θήβα από τη μάστιγα της Σφίγγας, ο ίδιος τώρα την μολύνει με τις πράξεις του. Η παράσταση θα παρουσιαστεί στη Μόσχα τον προσεχή Νοέμβριο.

Πηγή: gr.greekreporter.gr

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο