Το 2022, πουλήθηκαν ακίνητα στην Κύπρο κατά ένα τρίτο περισσότερο από πέρυσι

Τα ακίνητα στην Κύπρο δεν χάνουν δημοτικότητα, αλλά το αντίθετο: φέτος η χώρα έχει σχεδόν σπάσει το δικό της ρεκόρ των τελευταίων 15 ετών σε πωλήσεις τετραγωνικών μέτρων. Από τις αρχές του 2022, 12.074 ακίνητα πωλήθηκαν, τα περισσότερα, συμβόλαια για την πώληση διαμερισμάτων, κατοικιών, εμπορικών καταστημάτων και οικοπέδων.

Ο Τάσος Γιασεμίδης, οικονομολόγος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της KPMG Cyprus, ενός ανεξάρτητου δικτύου ελεγκτικών εταιρειών, σημείωσε το υψηλό επίπεδο βιωσιμότητας του κλάδου στο σύνολό του ως μέρος μιας ανάλυσης της τρέχουσας κατάστασης στην αγορά ακινήτων στην Κύπρο. Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η αγορά για μακροχρόνια ενοικίαση κατοικιών βρίσκεται σε στάδιο ανάπτυξης, γεγονός που αυξάνει την κερδοφορία των επενδύσεων σε κατοικίες και αυξάνει τη ροή όσων επιθυμούν να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των ξένων.

Πάνω από το 40 τοις εκατό όλων των συναλλαγών αγοράς και πώλησης ακινήτων στην Κύπρο - 5283 - αποκτήθηκαν από αλλοδαπούς. Αυτό είναι σχεδόν 67% περισσότερο από ό,τι την ίδια περίοδο του 2021, πριν από ένα χρόνο, οι ξένοι αγόρασαν 2.214 αντικείμενα λιγότερα από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις υποθέσεις των αναλυτών, η αύξηση των πωλήσεων θα μπορούσε να έχει επηρεαστεί από ορισμένες μειώσεις τιμών, ειδικά στον τομέα των πολυτελών προϊόντων. Τα τελευταία 5 χρόνια, το κόστος ανά τετραγωνικό μέτρο της premium ακίνητης περιουσίας μειώθηκε σε τιμή, γεγονός που, όπως ήταν αναμενόμενο, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ενδιαφέροντος για αυτό από Ευρωπαίους και κατοίκους αραβικών χωρών. Όσον αφορά τους χώρους γραφείων, η αύξηση των πωλήσεων σε αλλοδαπούς πιθανότατα οφείλεται στην τάση μαζικής μετεγκατάστασης επιχειρήσεων, ιδιαίτερα στην Πάφο και τη Λεμεσό. Με τη σειρά της, η μετεγκατάσταση της επιχείρησης οδηγεί σε αύξηση των πωλήσεων κατοικιών σε εργαζόμενους των συνδεδεμένων εταιρειών.

Ο απόλυτος ηγέτης στις πωλήσεις ακινήτων τον Ιανουάριο-Νοέμβριο 2022 ανήκει στη Λεμεσό. Συνολικά συνήφθησαν 4168 συμβάσεις πώλησης. Ο αριθμός των συναλλαγών στη Λεμεσό αυξήθηκε κατά 44,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021. Στη δεύτερη θέση στις συναλλαγές ακινήτων βρίσκεται η Πάφος - 1573 αντικείμενα άλλαξαν χέρια, δηλαδή 66% περισσότερα σε σχέση με τους ίδιους μήνες του προηγούμενου έτους.

Οι στατιστικές πωλήσεων ακινήτων στην Κύπρο αποτελούν σαφή ένδειξη της σταθερής οικονομικής ανάπτυξης της Δημοκρατίας. Η επένδυση σε ακίνητα στην Κύπρο είναι ξεκάθαρα ένα κερδοφόρο εγχείρημα, ειδικά για όσους ενδιαφέρονται για τη δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα Golden Visa, το οποίο σας επιτρέπει να αποκτήσετε άδεια διαμονής για εσάς και την οικογένειά σας, με επακόλουθο δικαίωμα ανανέωσης και αίτηση για υπηκοότητα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο