Υπάρχει ακόμα χρόνος για να λάβετε την “Χρυσή Βίζα” στην Ελλάδα πριν την αύξηση των απαιτήσεων

Τις επόμενες ημέρες το ελληνικό δημόσιο θα διπλασιάσει το κόστος της Golden Visa στις 500.000 ευρώ. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ξένοι επενδυτές που θα καταφέρουν να κλείσουν συμφωνία για αγορά ακινήτων πριν από το τέλος του 2022, να κάνουν κατάθεση και να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό -τουλάχιστον 250.000 ευρώ- το πρώτο εξάμηνο του 2023, θα γίνουν συμμετέχοντες στο το πρόγραμμα Golden Visa με τους όρους που ίσχυαν πριν από την άνοδο της τιμής.

Το γεγονός ότι το ελάχιστο ποσό επένδυσης από υπηκόους τρίτων χωρών για την απόκτηση άδειας διαμονής με «χρυσή βίζα» θα διπλασιαστεί σύντομα -έως 500.000 ευρώ- είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, μια τέτοια κίνηση προκαλείται από την επιθυμία της κυβέρνησης να αυξήσει τη διαθεσιμότητα κατοικιών για τους πολίτες και να τους δώσει πλεονέκτημα έναντι των ξένων στην αγορά ακινήτων.

Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, για να αποκτήσετε «χρυσή βίζα» με τις παλιές συνθήκες - για επενδύσεις σε ακίνητα ύψους τουλάχιστον 250 χιλιάδων ευρώ, πρέπει να βιαστείτε να κλείσετε ακίνητο πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Γεγονός είναι ότι εάν η συναλλαγή για την αγορά ακινήτων είναι σε εξέλιξη τη στιγμή που η Golden Visa διπλασιαστεί σε τιμή, ο επενδυτής θα διατηρήσει τους παλιούς όρους. Η μεταβατική περίοδος για την εισαγωγή αλλαγών στο πρόγραμμα θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2023, πράγμα που σημαίνει ότι ακριβώς τόσος χρόνος θα είναι για όσους ανοίξουν μια συμφωνία τον Δεκέμβριο του 2022 και κάνουν προκαταβολή για να συντάξουν μια πώληση και συμφωνία αγοράς. Η προκαταβολή για συναλλαγή για αγορά ακινήτου προκειμένου να υποβληθεί αίτηση για άδεια διαμονής στην Ελλάδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 62,5 χιλιάδες ευρώ - 25% του ελάχιστου ποσού επένδυσης.

Μερικές πληροφορίες για το πρόγραμμα Golden Visa

Το Golden Visa είναι ένα πρόγραμμα που αναπτύχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση. Τα μέλη της Golden Visa μπορούν να υποβάλουν αίτηση για άδεια διαμονής στη χώρα με τους όρους αγοράς ακινήτων συνολικού ποσού 250.000 ευρώ. Είναι δυνατή η παράταση της πενταετούς άδειας διαμονής που ελήφθη στο πλαίσιο του προγράμματος, αλλά θα είναι απαραίτητο να επιβεβαιώνεται κάθε φορά ότι το ακίνητο που έγινε η βάση για την έκδοση παραμένει στο ακίνητο. Επίσης, βάση για την παράταση μπορεί να είναι η απόκτηση άλλου αντικειμένου εντός του ελάχιστου κόστους που καθορίζει η Golden Visa. Μια άδεια διαμονής που λαμβάνεται βάσει της Χρυσής Βίζας δίνει το δικαίωμα στον επενδυτή να φέρει οικογένεια στη χώρα, να λάβει άδεια διαμονής για συζύγους και συγγενείς σε φθίνουσα και ανοδική σειρά, να υποβάλει αίτηση για υπηκοότητα μετά από επτά χρόνια διαμονής.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο