Οι αλλοδαποί ενδέχεται να μπορούν να πολιτογραφηθούν στην Κύπρο μετά από 7 χρόνια διαμονής

Η πολιτογράφηση στην Κύπρο είναι ένα δημοφιλές θέμα συζήτησης μεταξύ των κατόχων άδειας διαμονής στη χώρα, ειδικά με φόντο τα τρέχοντα παγκόσμια γεγονότα. Η Δημοκρατία δεν απαγορεύει την πολλαπλή υπηκοότητα, ενώ η διαδικασία πολιτογράφησης και απόκτησης κυπριακού διαβατηρίου είναι μια χρονοβόρα διαδικασία και περιλαμβάνει κάποια γραφειοκρατία. Σύντομα όμως όλα μπορούν να αλλάξουν: ο αρχηγός του κόμματος του ΔΗΚΟ, Νικόλαος Παπαδόπουλος, ανέπτυξε και κατέθεσε στη Βουλή νομοσχέδιο για την απλοποιημένη πολιτογράφηση και την ιθαγένεια της Κύπρου για όσους ζουν συνεχώς στη χώρα για τουλάχιστον επτά χρόνια.

Σύμφωνα με τον συντάκτη του νομοσχεδίου, Νικόλαο Παπαδόπουλο, στόχος της αλλαγής των προϋποθέσεων και της διαδικασίας κατάθεσης εγγράφων πολιτογράφησης είναι ο εκσυγχρονισμός της υφιστάμενης διαδικασίας προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του ελέγχου στην έκδοση διαβατηρίων και ταυτόχρονα η μη περαιτέρω περιπλέκουν τη διαδικασία απόκτησής τους για όσους έχουν σταθερή νομική σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Απαιτήσεις για αιτούντες για απόκτηση κυπριακού διαβατηρίου με πολιτογράφηση

Ο υποψήφιος για διαβατήριο πρέπει να γνωρίζει άπταιστα την ελληνική γλώσσα σε επίπεδο τουλάχιστον C1. Ταυτόχρονα με την αξιολόγηση της γλωσσικής επάρκειας που διενεργείται από την επιτροπή πολιτογράφησης, οι υποψήφιοι καλούνται να επιβεβαιώσουν τη διαθεσιμότητα βασικών γνώσεων σχετικά με την πολιτική, πολιτιστική, κοινωνική ζωή της χώρας.

Μόνο ένας αξιόπιστος κάτοικος της χώρας μπορεί να είναι υποψήφιος για πολιτογράφηση. Συγκεκριμένα, έγγραφα θα γίνονται δεκτά μόνο από όσους δεν έχουν ποινικό μητρώο που έφτασαν στην Κύπρο νόμιμα - μέσω νόμιμων σημείων εισόδου. Σημαντικές εκτιμήσεις αξιοπιστίας θεωρούνται επίσης η απουσία επιβεβαιωμένων προηγούμενων ασέβειας προς την Κυπριακή Δημοκρατία και ευκαιριών επηρεασμού της κρατικής της ασφάλειας.

Για να υποβάλει αίτηση για την απόκτηση της κυπριακής υπηκοότητας μέσω πολιτογράφησης, ένας αλλοδαπός πρέπει να έχει ζήσει στη χώρα τουλάχιστον επτά χρόνια από τα τελευταία δέκα και τουλάχιστον ένα χρόνο στη σειρά - χωρίς διάλειμμα.
Ως υποψήφιοι πολίτες, τόσο τώρα όσο και μετά τις τροποποιήσεις, θα ληφθούν υπόψη μόνο όσοι είναι σε θέση να εξασφαλίσουν τον εαυτό τους: όσοι έχουν σταθερή πηγή εισοδήματος και δική τους στέγαση.

 

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο