Οι Ευρωπαίοι άρχισαν να επενδύουν περισσότερo σε ελληνικά ακίνητα

Σχεδόν έξι δισεκατομμύρια ευρώ επενδύθηκαν από ξένους σε ελληνικά ακίνητα μεταξύ 2017 και 2022. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, η χώρα έλαβε 788 εκατ. ευρώ επενδύσεις από ξένους αγοραστές οικιστικών και εμπορικών τετραγωνικών μέτρων. Μεταξύ όσων ενδιαφέρονται να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα με σκοπό το κέρδος, επικρατούν πολίτες ευρωπαϊκών χωρών. Ελκύονται από την ευκαιρία να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε περιουσιακό στοιχείο εισοδήματος από ενοίκια. Για τους πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη σειρά τους, το κίνητρο για επένδυση στην Ελλάδα είναι η ευκαιρία μέσω επενδύσεων να αποκτήσουν άδεια διαμονής στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa. Υπενθυμίζουμε ότι το πρόγραμμα αναστέλλεται προσωρινά για πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και πολίτες της Λευκορωσίας.

Η Χρυσή Βίζα είναι πραγματικός μαγνήτης για ξένους επενδυτές. Τουλάχιστον σε μεγάλο βαθμό λόγω της ύπαρξής του κατά την πανδημία και στην τρέχουσα παγκόσμια πολιτική συγκυρία, η ζήτηση για στέγαση στην Ελλάδα από κατοίκους επιμέρους χωρών έχει ξεπεράσει όλες τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των τελευταίων ετών. Το 2017-2021, πολίτες τρίτων χωρών ξόδεψαν 3,27 δισ. ευρώ σε επενδύσεις για τη Χρυσή Βίζα. Οι Ευρωπαίοι, που δεν παρακινούνται από τις προοπτικές απόκτησης άδειας διαμονής στην Ελλάδα, επένδυσαν μόνο 1 ευρώ την ίδια περίοδο, 85 δισ.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η ευκαιρία για αγορά ακινήτων στην Ελλάδα ενδιέφερε συχνότερα κατοίκους χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά το 2021 η τάση άλλαξε. Πάνω από το σαράντα τοις εκατό όσων επενδύουν σε ελληνικά τετραγωνικά μέτρα το 2021 είναι Ευρωπαίοι (473 εκατ. ευρώ σε σύνολο 1,17 δισ. ευρώ). 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για την περίοδο 2017-2021, συχνότερα από άλλους Ευρωπαίους, γείτονες από την Κύπρο (466 εκατ. ευρώ του συνόλου), πολίτες της Γερμανίας (312 εκατ. ευρώ του συνόλου), της Ελβετίας (391 εκατ. ευρώ), Γαλλία (80 εκατ. ευρώ) και Ηνωμένο Βασίλειο (176 εκατ. ευρώ), 161 εκατ. ευρώ - Οι Ισραηλινοί έχουν επενδύσει σε διαμερίσματα και μονοκατοικίες στην Ελλάδα.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο