Τα ακίνητα στον Πειραιά ακριβαίνουν λόγω της ανάπτυξης των υποδομών

Οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα αυξάνονται ανάλογα με το πώς αναπτύσσεται η χώρα - τις υποδομές και την οικονομία της. Χάρη στις υποδομές, δηλαδή στη διάνοιξη νέας γραμμής μετρό στο λιμάνι της ευρύτερης Αθήνας, όσοι θέλουν να αγοράσουν διαμέρισμα στον Πειραιά πρέπει να σπεύσουν. Επιπλέον, η βελτίωση των συγκοινωνιακών συνδέσεων αυξάνει την επενδυτική ελκυστικότητα του Πειραιά: η ήδη μεγαλύτερη εμπορική και βιομηχανική πόλη της χώρας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ορισμένοι μεγάλοι προγραμματιστές βρίσκονται ήδη στα τελικά στάδια για την απόκτηση άδειας ανάπτυξης μεγάλης κλίμακας της περιοχής, όπου άνοιξαν πρόσφατα οι νέες γραμμές 3 του μετρό.

Πριν από δύο χρόνια, ο Πειραιάς ενίσχυσε τη σύνδεσή του με την πρωτεύουσα - τακτικά τραμ και ΗΣΑΠ πήγαιναν μεταξύ των πόλεων. Τότε οι αναλυτές για πρώτη φορά άρχισαν να μιλούν για το γεγονός ότι οι τιμές για τα διαμερίσματα εδώ σύντομα θα αυξηθούν σημαντικά. Τώρα που, εκτός από τις χερσαίες συγκοινωνίες, εμφανίστηκαν τρεις σταθμοί του μετρό στο λιμενικό κέντρο ταυτόχρονα, έχει γίνει ελαφρώς φθηνότερο να αγοράσεις σπίτι στον Πειραιά παρά να αγοράσεις διαμέρισμα στην Αθήνα. Στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του τρέχοντος έτους, η μέση τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο ενός διαμερίσματος στο κέντρο ήταν περίπου 1.630 ευρώ, δηλαδή 12% περισσότερο από την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Ο Πειραιάς έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, σύμφωνα με τις αρχές της χώρας και πολυάριθμους επενδυτές. Γεγονός είναι ότι το οικιστικό απόθεμα στις περιοχές των νέων σταθμών του μετρό, καθώς και των κτιρίων που διατίθενται για εμπορική χρήση, απέχουν πολύ από το νεότερο. Τέτοια ακίνητα στην Αθήνα είναι κυρίως ανακαινισμένα, ενώ στο λιμενικό τμήμα της μητροπολιτικής περιοχής δεν είναι όλα τόσο ρόδινα. Ωστόσο, η κατάσταση αλλάζει ήδη: εγκαταλελειμμένα και άδεια κτηματομεσιτικά αντικείμενα κατεδαφίζονται ή ανακατασκευάζονται, ανοίγοντας έτσι την πόρτα για νέες ευκαιρίες για εμπορευματοποίηση και διευθέτηση υποσχόμενων περιοχών.

 

Πηγή: ΣΠΙΤΟΓΑΤΟΣ

Σε διάφορες περιοχές του Πειραιά οι τιμές ανεβαίνουν άνισα. Για παράδειγμα, στην Παλαιά Κοκκινιά και στα Καμίνια, η τιμή αυξήθηκε κατά 41% σε δύο χρόνια και στην Αγία Σώτσια και τα Ταμπουριά - μόνο κατά 14,3%. Τα τελευταία δύο χρόνια οι τιμές πώλησης ακινήτων σε εννέα συνοικίες του Πειραιά αυξήθηκαν κατά 17%. Σημαντική επίδραση στην αύξηση της ζήτησης, και μαζί με αυτό το αυξανόμενο ενδιαφέρον των επενδυτών και των προγραμματιστών, έχει η έλλειψη σύγχρονης ανάπτυξης στις περισσότερες περιοχές της πόλης. Σε αυτόν τον τομέα σχεδιάζουν να μπουν με τα έργα τους οι προγραμματιστές, για τους οποίους οι προοπτικές της περιοχής είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς.

Είναι πιθανό πολλά από τα έργα που ξεκίνησαν φέτος να ήταν στο στάδιο της ολοκλήρωσης αν δεν είχε παρέμβει η πανδημία. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι επενδύσεις στην Αθήνα και τον Πειραιά, καθώς και σε ολόκληρη τη χώρα, μειώθηκαν αισθητά, ιδιαίτερα εξωτερικές και ιδιωτικές, αν και τα έργα για την ανάπτυξη της περιφέρειας της πρωτεύουσας ουσιαστικά δεν σταμάτησαν - νέοι σταθμοί μετρό, δρόμοι και δημοτικά κτίρια απόδειξη αυτού. Τώρα η ροή χρημάτων προς το κεφάλαιο όχι μόνο έχει ανακάμψει, αλλά σε ορισμένους τομείς έχει γίνει σημαντικά υψηλότερη από ό,τι πριν από την πανδημία. Ως εκ τούτου, όσοι επιδιώκουν να επενδύσουν σε ακίνητα με μακροπρόθεσμο κέρδος εξετάζουν όλο και περισσότερο αντικείμενα στην ευρύτερη Αθήνα και στο λιμενικό της τμήμα. Επιπλέον, αυτή η περιοχή είναι εξίσου κερδοφόρα για όσους σκοπεύουν να μετακομίσουν, αλλά και για όσους θέλουν να αγοράσουν ένα διαμέρισμα με σκοπό την ενοικίασή του. Ακολουθούν μερικά  παραδείγματα με διαμερίσματα που διατίθενται προς αγορά στην περιοχή του Πειραιά:

Διαμέρισμα 50 m² - 148.000 €

Διώροφο διαμέρισμα 141 m² - 355.000 €

Διαμέρισμα 100 m² στην Αθήνα - 290.000 €

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο