Ο ΦΠΑ στα νέα κτίρια στην Ελλάδα αναστέλλεται μέχρι το τέλος του 2024

Η ελληνική οικονομία, παρά την πρόσφατη πανδημία, έχει σταθεροποιηθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση της χώρας κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την κρίση μέσα από μια ικανή εσωτερική πολιτική, την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, καθώς και τη ρύθμιση των φόρων ακινήτων στην Ελλάδα. Έτσι, το 2019, με απόφαση της ηγεσίας της δημοκρατίας, η είσπραξη του ΦΠΑ ανεστάλη μέχρι το 2023 κατά την αγορά πρωτογενούς ακίνητης περιουσίας με οικοδομική άδεια που εκδόθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Σε ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την παράταση των φορολογικών ελαφρύνσεων για έναν ακόμη χρόνο - έως το τέλος του 2024.

Τι προκαλεί και τι δίνει στους επενδυτές φορολογική ελάφρυνση για νέα κτίρια

Το 2019, όταν ανακοινώθηκε για πρώτη φορά η αναστολή είσπραξης ΦΠΑ στα νέα κτίρια, ο Πρωθυπουργός της χώρας μίλησε για τη σημασία του βήματος για την ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας και τις πωλήσεις ακινήτων τόσο σε πολίτες όσο και σε αλλοδαπούς. Το 2019 η ελληνική αγορά ακινήτων παρουσίασε άνοδο 7,7%. Σε μεγάλο βαθμό λόγω της φορολογικής ελάφρυνσης, η ανάπτυξη συνεχίστηκε, αν και όχι χωρίς διακυμάνσεις στο πλαίσιο της παγκόσμιας οικονομικής κατάστασης κατά τα χρόνια της πανδημίας και με φόντο τα γεγονότα του 2022.

Για τους επενδυτές, το όφελος δίνει τεράστια οικονομία στο κόστος εγγραφής ακινήτων στην Ελλάδα. Άρα, ο αγοραστής, ανεξάρτητα από τη χώρα φορολογικής κατοικίας, όταν αγοράζει ακίνητα στην Ελληνική Δημοκρατία υποχρεούται να πληρώσει φόρο 3,09% - ανά τετραγωνικό μέτρο, η άδεια κατασκευής του οποίου είχε εκδοθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2006 (ή οποιοδήποτε αντικείμενο της δευτερογενούς αγοράς)· ή 24% (ΦΠΑ) εάν η οικοδομική άδεια εκδόθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2006. Στο πλαίσιο μιας προσωρινής ελάφρυνσης ΦΠΑ 24%, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε μέχρι το τέλος του 2024, γεγονός που θα μειώσει σημαντικά τη φορολογική επιβάρυνση για τους αγοραστές ακινήτων. Έτσι, όταν αγοράζει οποιοδήποτε ακίνητο, ο αγοραστής πρέπει να πληρώσει μόνο φόρο 3,09%.

Αποδεικνύεται ότι μετά την ψήφιση του νόμου και την παράτασή του για ένα χρόνο από την αρχικά προγραμματισμένη περίοδο, έγινε φθηνότερη η αγορά νέων ακινήτων στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι το μόνο φορολογικό όφελος, η χώρα αναπτύσσεται ενεργά όσον αφορά τις επενδυτικές προοπτικές και ως εκ τούτου η κυβέρνηση σκέφτεται συνεχώς νέους τρόπους για να προσελκύσει χρήματα στους κατασκευαστικούς και τουριστικούς τομείς της εγχώριας οικονομίας. Για το 2022, υπάρχουν αρκετά προγράμματα που επιτρέπουν στους αγοραστές κατοικιών και επαγγελματικών τετραγωνικών μέτρων στην Ελλάδα να αποκτήσουν άδεια διαμονής και μια σειρά από άλλες παροχές.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο