Από τις 31 Αυγούστου ακυρώθηκε η υποχρεωτική χρήση προστατευτικών μασκών στην Κύπρο

Παρά τα επίμαχα στατιστικά στοιχεία για λοιμώξεις με νέες μεταλλάξεις COVID-19 στον κόσμο, από 31/08/2022, με απόφαση της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακυρώθηκε η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε ορισμένα σημεία και μια σειρά άλλων καταργήθηκαν οι περιορισμοί που είχαν θεσπιστεί προηγουμένως. Η κυβερνητική απόφαση τέθηκε σε ισχύ από τη στιγμή της υπογραφής του εγγράφου και ισχύει σε όλη την πολιτεία, ενώ δεν εξαλείφει την ανάγκη χρήσης μάσκας σε περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού κινδύνου - σε νοσοκομεία, φαρμακεία, γηροκομεία, ιατρικά κέντρα κ.λπ. Ο λόγος για την αλλαγή των κανόνων ήταν η σημαντική μείωση του αριθμού των ασθενών στη χώρα.

Τι έχει αλλάξει στους κανονισμούς για τη χρήση μάσκας από τις 31/08/2022

Πλέον είναι δυνατή η μετάβαση σε κέντρα διασκέδασης και γήπεδα χωρίς μάσκες. Επιπλέον, η χωρητικότητα των πολυσύχναστων χώρων, όπως αθλητικών, αγορών, χώρων διασκέδασης, εκκλησιών, ναών και άλλων χώρων λατρείας, αυξάνεται στο 100% με κυβερνητική απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι κατά την περίοδο των σταθερά υψηλών ποσοστών συχνότητας, δεν επιτρεπόταν η πληρότητα 100%.

Από τις αρχές του φθινοπώρου στην Κύπρο επιτρέπεται η μη χρήση προστατευτικής μάσκας σε καταστήματα, σχολεία, αίθουσες συναυλιών και στους περισσότερους άλλους δημόσιους χώρους. Ταυτόχρονα, χωρίς μάσκα, δεν μπορείτε να μπείτε στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Επίσης, απαιτείται μάσκα για επισκέπτες και εργαζόμενους σε ιατρικά ιδρύματα, γηροκομεία, διαγνωστικά κέντρα, φαρμακεία και άλλους χώρους υψηλού κινδύνου.

Οι μάσκες επιτρέπονται επίσης σε σχολεία και ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Προς τιμήν αυτού, πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε να δώσει στους μαθητές ένα κιτ για τεστ για κορονοϊό στο σπίτι. Όλοι οι φοιτητές, καθώς και οι υπάλληλοι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων όλων των βαθμίδων διαπίστευσης, πρέπει να υποβληθούν σε ένα τέτοιο τεστ ή να υποβληθούν σε διαδικασία εξπρές τεστ πριν επιστρέψουν στα θρανία τους. Για την παρακολούθηση της εφαρμογής αυτής της απαίτησης σε όλες τις περιοχές της Κύπρου τον Σεπτέμβριο θα πραγματοποιηθούν έλεγχοι των αποτελεσμάτων των δοκιμών.

Καλό είναι τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτη ομάδα πληθυσμού να μην αρνούνται να φορέσουν μάσκες, ακόμη και όταν αυτό δεν είναι υποχρεωτικό. Επομένως, είναι προτιμότερο να φοράτε μάσκα για τους ηλικιωμένους, καθώς και για όσους έχουν προβλήματα ανοσίας, ειδικά αυτά που έχουν προκύψει ως αποτέλεσμα μόλυνσης από κορωνοϊό. Όσον αφορά τον αυτοέλεγχο, η κυβέρνηση της χώρας συνιστά σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού, να ελέγχονται κάθε 7 ημέρες για την παρουσία αντισωμάτων στον κορωνοϊό.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο