Η ελληνική οικονομία επιταχύνει την ανάπτυξη

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην ελληνική ακίνητη περιουσία το 2022 έφτασαν σε όγκο τα μεγέθη του 2019 και αυτός δεν είναι ο μοναδικός δείκτης ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας. Έτσι, ήδη από το πρώτο τρίμηνο του 2022, η UBS, ελβετική χρηματοοικονομική εταιρεία, ανακοίνωσε αλλαγή των προβλεπόμενων δεικτών ΑΕΠ της Ελλάδας προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανέφερε ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού αποδείχθηκε σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που ορίστηκε όταν εγκρίθηκε το κύριο δημοσιονομικό έγγραφο της χώρας.

Στις αρχές του 2022, η UBS παρουσίασε προβλέψεις για την αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4%. Όμως ήδη από το πρώτο εξάμηνο του έτους, η εταιρεία αναθεώρησε τις προβλέψεις της στο πλαίσιο της ταχείας ανάκαμψης του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα - τώρα οι ειδικοί αναμένουν ανάπτυξη στο 5,7%. Είναι ο τουριστικός τομέας που αποτελεί μια από τις βασικές πηγές εσόδων για τον προϋπολογισμό της χώρας. Λόγω του γεγονότος ότι ακόμη περισσότεροι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα το καλοκαίρι του 2022 σε σχέση με το προπανδημικό 2019, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιταχύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης. Σύμφωνα με αναλυτές, κατά τη διάρκεια αυτής της τουριστικής περιόδου η χώρα θα μπορεί να κερδίσει περισσότερα από 20 δισ. ευρώ στον τομέα της φιλοξενίας, ενώ το 2019 την ίδια περίοδο, το ταμείο αναπληρώθηκε μόνο κατά 18 δισ. Ευρώ.

Η ζήτηση για τουρισμό και ακίνητα στην Ελλάδα δεν είναι οι μόνοι λόγοι για τους οποίους επιταχύνθηκε η οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Έτσι, το πρώτο πράγμα που μιλά ξεκάθαρα για υψηλότερους από τους αναμενόμενους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ είναι το άλμα του κατά 7% σε ετήσια βάση ήδη στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Επίσης, κατά το δεύτερο τρίμηνο, το Υπουργείο Οικονομικών σημείωσε τη σταθεροποίηση των φορολογικών εσόδων· το 2022, για τα δύο πρώτα τρίμηνα του έτους, καταβλήθηκαν φόροι κατά 31% περισσότερο από ό,τι για την ίδια περίοδο του 2021. Το ίδιο τρίμηνο, η αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό, σε σύγκριση με το 2021, ήταν 330% σε ετήσια βάση.

Τόσο οι εσωτερικές όσο και οι εξωτερικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται, η αγορά σταθεροποιείται, οι τράπεζες έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις και ως εκ τούτου αποκαθιστούν τον δανεισμό. Φυσικά, η αποκατάσταση του δανεισμού δεν γίνεται χωρίς τη βοήθεια οικονομικών ενέσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Βιωσιμότητας της ΕΕ. Ωστόσο, οι αλλαγές στη φορολογική νομοθεσία, καθώς και μια σειρά από άλλους παράγοντες, δεν θα μπορούσαν παρά να επηρεάσουν τη μετάβαση από τη στασιμότητα στην ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση, το δημοσιονομικό έλλειμμα-στόχος των 5,8 δισ. δολαρίων είναι πολύ υψηλότερο από το πραγματικό έλλειμμα των 1,16 δισ. δολ. προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο