Η Ελλάδα τον Αύγουστο έφτασε τα νούμερα του 2019 ως προς τον αριθμό των τουριστών που δέχεται

Τον Αύγουστο του 2022, ο ελληνικός τουρισμός προσέλκυσε σχεδόν τον ίδιο αριθμό ατόμων με τον προπανδημικό 2019. Οι παραθεριστές δύσκολα ένιωσαν την απουσία Ρώσων και ορισμένα ξενοδοχεία χωρίς αυτούς αποδείχθηκε ότι είχαν κλείσει πριν από το τέλος της σεζόν ήδη τις πρώτες ημέρες μετά το άνοιγμά της. Ο εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Βασίλης Κικίλιας, σε πρόσφατη συνέντευξή του σημείωσε ότι τον Αύγουστο υπάρχει πραγματική άνθηση στα τοπικά θέρετρα - κάθε εβδομάδα τον Αύγουστο, ένα εκατομμύριο ή περισσότεροι επισκέπτες από όλο τον κόσμο έρχονται στην Ελλάδα για διακοπές. Αφενός, λόγω της σταθερά αυξανόμενης δημοτικότητας των Hellas resorts, αυξάνεται η επενδυτική του ελκυστικότητα, αφετέρου, η χώρα μπορεί να αντιμετωπίσει ένα τόσο αρνητικό φαινόμενο όπως ο υπερτουρισμός, που προφανώς δεν θα την ωφελήσει.

Ο υπερτουρισμός είναι ένας όρος που περιγράφει τις αρνητικές συνέπειες μιας μεγάλης ροής τουριστών σε μια συγκεκριμένη χώρα, πόλη ή τοποθεσία. Η υπερβολική ροή εκείνων που θέλουν να δουν κάτι τρομερά δημοφιλές με τα μάτια τους συχνά οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, περιβαλλοντική και πολιτιστική υποβάθμιση.

Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, η χώρα κατάφερε να σπάσει τα ρεκόρ του 2019 για την υποδοχή τουριστών τον Ιούλιο. Συχνά οι επισκέπτες προτιμούν τα θέρετρα των Χανίων (Κρήτη) και της Ρόδου. Επιπλέον, το μεγαλύτερο μέρος των τουριστών είναι πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας και της Γερμανίας. Η Ελλάδα και οι κάτοικοι της Βαλτικής ερωτεύτηκαν.

Το 2022 η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο. Η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει επίσης να υποδεχθεί τουρίστες αργότερα από το συνηθισμένο φέτος. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας διαφημιστική καμπάνια για την προώθηση των χειμερινών διακοπών στην Ελλάδα, με στόχο τους Ευρωπαίους συνταξιούχους. Ο κύριος ανταγωνιστής της Ελλάς για την προσοχή των συνταξιούχων της ΕΕ που αγαπούν να περνούν το χειμώνα στη ζεστασιά είναι η Τουρκία, ενώ η τελευταία είναι συχνά πιο ακριβή. Αυτό παρατηρείται ιδιαίτερα έντονα από όσους θέλουν να αγοράσουν ακίνητα στην Ελλάδα - η στέγαση είναι πιο προσιτή εδώ και η φορολογία είναι πιο πιστή από ό,τι στην Τουρκία, η οποία προκαλείται από την επιθυμία των αρχών να αυξήσουν την επενδυτική ελκυστικότητα του κράτους.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο