Οι πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο σπάνε ρεκόρ

Τον Ιούλιο του 2022, τα στατιστικά στοιχεία των πωλήσεων ακινήτων στην Κύπρο εξέπληξαν ακόμη και τους πιο αισιόδοξους αναλυτές και επενδυτές - η αύξηση των πωλήσεων σε ετήσια βάση έφτασε το 41%. Πιθανότατα, μια τέτοια αύξηση του ενδιαφέροντος προκλήθηκε από την άνοδο της τιμής των οικοδομικών υλικών, την αύξηση του ΦΠΑ για τη στέγαση σε νέα κτίρια, που προετοιμάζεται σε νομοθετικό επίπεδο, και την εισροή αγοραστών από το εξωτερικό σε σχέση με άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό.

Σε αριθμούς: Τον Ιούλιο του 2022, το Τμήμα Κτηματολογίου της Κύπρου ανέφερε την καταγραφή 1.218 συναλλαγών ακινήτων. Ένα χρόνο νωρίτερα -τον Ιούλιο του 2021- ο αριθμός των ακινήτων που άλλαξαν χέρια ήταν 41% λιγότερος. Επιπλέον, ο δείκτης Ιουλίου 2022 αναγνωρίζεται επίσημα ως ο μέγιστος των τελευταίων 14 ετών.

Οι περισσότερες συναλλαγές ακινήτων πραγματοποιήθηκαν στη Λεμεσό. Πάφος, Λευκωσία και Λάρνακα βρίσκονται επίσης στις κορυφαίες πωλήσεις κατοικιών και επαγγελματικών χώρων. Όμως η Αμμόχωστος εξακολουθεί να υστερεί, αυτή είναι η μόνη περιοχή όπου δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση των δεικτών το τελευταίο διάστημα.

Τα ακίνητα στην Κύπρο δεν αγοράζονται μόνο από Κύπριους. Τον Ιούλιο του 2022, οι συναλλαγές ακινήτων με πολίτες ξένων χωρών πραγματοποιήθηκαν συχνότερα από ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα - συνολικά, οι πωλήσεις σε πολίτες άλλων χωρών αυξήθηκαν κατά 64% από έτος σε έτος. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, οι πολίτες έχουν επίσης αυξήσει τις πιθανότητες να επενδύσουν σε ακίνητα, λόγω των οποίων οι εγχώριες πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 21% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2021. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ξένοι προτιμούν τη Λεμεσό και την Πάφο, αλλά τα ακίνητα της Πάφου δεν είναι τόσο δημοφιλή στην εγχώρια αγορά.

Όλο και περισσότερο, κάτοικοι τρίτων χωρών που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκουν να αγοράσουν ακίνητα στην Κύπρο. Και αν οι πωλήσεις σε πολίτες της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 31% το 2022 σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2022, τότε οι κάτοικοι τρίτων χωρών ολοκλήρωσαν 103% περισσότερες συναλλαγές τον Ιούλιο του 2022 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Κύπρος είναι μια χώρα με υψηλό βαθμό επενδυτικής ελκυστικότητας, μεταξύ άλλων λόγω της πιστής νομοθεσίας και της οικονομικής σταθερότητας. Η κυβέρνηση υλοποιεί πολλές πρωτοβουλίες με στόχο την προσέλκυση εξωτερικών επενδυτών, ενώ υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη ζήτηση για μετεγκατάσταση και η συνακόλουθη αύξηση του ενδιαφέροντος για αγορά κυπριακής ιδιοκτησίας. Είναι πολύ πιθανό ότι χάρη στην πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης να απλοποιήσει τη μετεγκατάσταση από τη Ρωσική Ομοσπονδία και την Ουκρανία, το ρεκόρ σύντομα να σπάσει στο μέγιστο λόγω της ανάπτυξης των πωλήσεων ακινήτων σε ξένες εταιρείες και τους υπαλλήλους τους.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο