Αλλάζουν οι κανόνες του προνομιακού ΦΠΑ στα ακίνητα στην Κύπρο

Η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το μέγιστο βίντεο διαμερισμάτων (νέα κατασκευή) που υπόκεινται σε μειωμένο - 5% - συντελεστή ΦΠΑ δεν συμμορφώνεται με την εγχώρια κυπριακή νομοθεσία. Σήμερα, 5% ΦΠΑ στην Κύπρο πληρώνουν ιδιοκτήτες κατοικιών έως 200 τ.μ. Σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, τα κράτη μέλη υποχρεούνται να θεσπίσουν νομοθεσία για συντελεστή ΦΠΑ 5% σε κατοικίες έως 140 τετραγωνικά μέτρα.

Οι βουλευτές της Κύπρου συζητούν ενεργά τις δυνατότητες εισαγωγής της κοινοτικής οδηγίας στη φορολογική νομοθεσία της χώρας. Αλλά η απλή αποδοχή του κανόνα «ως έχει» δεν θα λειτουργήσει, οι κίνδυνοι να χτυπηθεί η ήδη ασταθής βιομηχανία ακινήτων της χώρας είναι πολύ υψηλοί. Ακόμη και τα πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων σε περίπτωση παράβλεψης των απαιτήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι τόσο επικίνδυνα όσο η αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ για χιλιάδες ιδιοκτήτες κατοικιών επιφάνειας 141 έως 200 τ.μ.

Στις αρχές Ιουλίου, το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας ανέπτυξε μία από τις επιλογές για ένα νομοσχέδιο που θα μπορούσε να αυξήσει ελαφρά τα όρια της ΕΕ και έτσι να προστατεύσει την κυπριακή ακίνητη περιουσία από μια απότομη αύξηση της τιμής για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς ιδιοκτήτες. Για να εγκριθεί, το νομοσχέδιο πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο της χώρας.

Το νέο νομοσχέδιο προβλέπει περίοδο χάριτος - έως τον Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Στο τέλος της περιόδου χάριτος, προβλέπεται η εφαρμογή των παρακάτω συντελεστών ΦΠΑ για τα νέα κτίρια:

  • Για κατοικίες 170–220 τ. m - 19% για κάθε τετραγωνικό μέτρο πάνω από το όριο.
  • Για κατοικίες άνω των 220 τ. m - 19% για κάθε τ. m ολόκληρου του έργου.
  • Για διαμερίσματα έως 110 τ. m - 5% μόνο για έκταση έως 90 τ.μ.

Σημαντικό σημείο στο θέμα της εφαρμογής μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για μικρά σπίτια και διαμερίσματα είναι η τιμή των ακινήτων. Στην Κύπρο, το προνομιακό επιτόκιο μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε κατοικίες κάτω των 350.000 € και διαμερίσματα έως 200.000 €.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο