Στην Κύπρο αυξάνεται η τιμή των τετραγωνικών χώρων γραφείων

Η επένδυση σε ακίνητα στην Κύπρο είναι μια εξαιρετική επιλογή για όσους θέλουν όχι μόνο να αποταμιεύσουν, αλλά και να αυξήσουν τα συσσωρευμένα χρήματά τους χωρίς τον κίνδυνο να τα χάσουν. Γεγονός είναι ότι το νησιωτικό κράτος επιδεικνύει ενεργή οικονομική ανάπτυξη εδώ και αρκετά συνεχόμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι οι επενδύσεις των επενδυτών αυξάνονται σταθερά. Τρανή απόδειξη είναι η άνοδος των τιμών σε επαγγελματικούς χώρους, τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση. Σύμφωνα με το Danos Estates, η άνοδος της ζήτησης, μεταξύ άλλων, επηρεάστηκε και από ένα αυξανόμενο κύμα μετεγκαταστάσεων διεθνών εταιρειών.

Τα δημόσια στατιστικά στοιχεία των πωλήσεων ακινήτων στη Λεμεσό για το 2022 αντικατοπτρίζουν την κατάσταση της αγοράς που άλλαξε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για εμπορικά ακίνητα στη Λεμεσό, σύμφωνα με την πύλη In Business News, που είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης στη ζήτηση μεταξύ ξένων επενδυτών και διεθνών εταιρειών, καθώς και τα τοπικά τετραγωνικά γραφεία είναι τα πιο ακριβά - 3-4 φορές πιο ακριβά από ό,τι σε την περιοχή του λιμανιού της Αμμοχώστου, που βρίσκεται στα ανατολικά της Κύπρου.

Η αγορά ακινήτου στην Κύπρο, δηλαδή ενός γραφείου στη Λεμεσό, θα κοστίσει αρκετά. Ο μέγιστος συντελεστής ανά τετραγωνικό είναι 12.416, ο οποίος είναι αρκετά ακριβός όχι μόνο για τα πρότυπα της χώρας, αλλά σε όλη την Ευρώπη. Ταυτόχρονα, όπως πάντα στην Κύπρο, υπάρχει πάντα μια εναλλακτική, πιο οικονομική επιλογή· στην Αμμόχωστο, ένα τετραγωνικό μέτρο γραφείου μπορεί να βρει κανείς με 1.300 ευρώ, που είναι σαφώς φθηνότερο από τη μερίδα του λέοντος των εμπορικά επιτυχημένων συνοικιών του Μόσχα. Μάλιστα, στην ίδια τη Λεμεσό, που φημίζεται για την υψηλή τιμή ρεκόρ ανά τετραγωνικό μέτρο γραφείων, η μέση τιμή είναι δύο φορές χαμηλότερη από τη μέγιστη - περίπου 5.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στην αγορά ενοικίασης επαγγελματικών χώρων γραφείων, η κατανομή των τιμών είναι σχεδόν ίδια με αυτή της πώλησης. Η πιο ακριβή οικονομικά και κλιματικά ελκυστική Λεμεσός - έως 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Τα γραφεία σε Λάρνακα και Πάφο θα κοστίζουν 7-10 ευρώ ανά τετρ. μ μισθωμένης έκτασης. Τα πιο οικονομικά γραφεία της Αμμοχώστου εδώ ενοικιάζονται στην τιμή των 6 ευρώ το τ.μ ανά μήνα.

Οι αναλυτές εξηγούν την κατάσταση στην αγορά εμπορικών ακινήτων της Κύπρου από το γεγονός ότι η χώρα είναι εξαιρετικά ελκυστική για τις επιχειρήσεις ως κόμβος λόγω της φορολογικής νομοθεσίας και των πολλών ευκαιριών για ξένους επενδυτές. Επιπλέον, μετά την πανδημία στην Κύπρο, υπήρξε πραγματική οικοδομική έκρηξη και ξεκίνησε η κατασκευή σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων προοδευτικών σύγχρονων κτιρίων γραφείων, καθώς και στοιχείων υποδομής.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο