Οι ξένοι άρχισαν και πάλι να επενδύουν ενεργά σε ακίνητα στην Ελλάδα: ο όγκος των επενδύσεων επέστρεψε στους δείκτες του 2019

Το πρώτο τρίμηνο του 2022, ξένοι επενδυτές επένδυσαν ρεκόρ 374 εκατ. ευρώ σε ακίνητα στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελλάδα έλαβε σχεδόν το ίδιο ποσό επένδυσης πριν από τρία χρόνια το 2019 - πριν από την πανδημία και την κρίση που προκλήθηκε από είναι η βασική τουριστική βιομηχανία για τη χώρα.

Οι ξένες επενδύσεις σε ακίνητα στην Ελλάδα είναι ένας από τους τρόπους απόκτησης άδειας διαμονής και μαζί με αυτήν την ευκαιρία να ζεις και να ταξιδεύεις ελεύθερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αρκετά χρόνια. Επιπλέον, οι αλλοδαποί που έχουν κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα εντός του ποσού που ορίζει ο νόμος και έλαβαν άδεια διαμονής μπορούν στη συνέχεια να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα, κάτι που είναι επίσης πολύ ελκυστικό για όσους θέλουν να μετακομίσουν σε μια χώρα με άνετο μεσογειακό κλίμα και μέτριους φόρους με ένα καλό βιοτικό επίπεδο. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία για την περίοδο 2020-2021, το ενδιαφέρον των επενδυτών για σπίτια και διαμερίσματα στα Βαλκάνια υποχώρησε κάπως, αλλά το 2022, μετά την άρση των περιορισμών για τον κορωνοϊό, ανέβηκε και πάλι στα επίπεδα του 2019.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι ξένοι αγόρασαν ακίνητα στην Ελλάδα έναντι 374 εκατ. ευρώ, πολύ περισσότερα από τα 214 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ταυτόχρονα, ακόμη και το 2021, που δεν θεωρήθηκε το πιο επιτυχημένο για την ελληνική οικονομία σε ό,τι αφορά τα έσοδα από ξένους επενδυτές, έφερε κέρδη από ακίνητα 1,17 δισ. ευρώ, δηλαδή σχεδόν 35% περισσότερα από το ταμείο που εισέπραξε για το σύνολο του 2020.

Ο αυξανόμενος όγκος των επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα δείχνει ξεκάθαρα την επιστροφή ξένων αγοραστών στην εγχώρια αγορά της Ελλάδας. Ο δείκτης που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για το 1ο τρίμηνο του 2022 είναι μόλις 18,7 εκατ. ευρώ λιγότερος από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 - πριν από την πανδημία και το lockdown. Αντίστοιχα, η αύξηση των επενδύσεων υποδηλώνει μια θετική δυναμική στην ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας στο σύνολό της - ο τουριστικός τομέας αποκαθίσταται, χτίζονται νέοι και ενισχύονται οι υπάρχουσες εξωτερικές οικονομικές σχέσεις των τοπικών επιχειρήσεων.

Σε μια κατάσταση με αύξηση της εισροής επενδύσεων σε ακίνητα από το εξωτερικό, είναι ενδιαφέρον ότι η αγορά αναπτύσσεται παρά τη μείωση των συναλλαγών από τους πολίτες της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μιας χώρας που προηγουμένως ήταν μια από τις τρεις πιο δυναμικές αγορές για επενδυτές. Επίσης, δεν υπάρχουν Κινέζοι πολίτες μεταξύ των επενδυτών φέτος, ο λογαριασμός των οποίων αντιπροσώπευε σημαντικό μερίδιο του συνολικού ύψους των επενδύσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Golden Visa για ξένους επενδυτές.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο