Την 1η Ιουλίου ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης στην Κύπρο

φωτογραφία: evropakipr 

Η 1η Ιουλίου 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, ήταν μια ιστορική μέρα για την Κύπρο, καθώς αυτή την ημέρα ξεκίνησε η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Πάφου-Πόλης, που σχεδιάστηκε πριν από πολλά χρόνια. Ο αυτοκινητόδρομος πρωτοσυζητήθηκε τη δεκαετία του '80, αλλά ένα μεγάλο μέρος της κατασκευής μόλις ξεκίνησε. Ο υποψήφιος πρόεδρος και αρχηγός του κόμματος στην εξουσία, Αβέρωφ Νεοφύτου, σημείωσε ότι αν η κατασκευή είχε ξεκινήσει πριν από 20 χρόνια, θα ήταν δυνατό να εξοικονομηθούν πολλά από αυτό, αλλά τώρα το προκαταρκτικό κόστος του έργου είναι 140,345 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι πιθανώς δεν αρκεί για την κατασκευή όλων των σχεδιαζόμενων στοιχείων της διαδρομής του αυτοκινήτου.

Αμέσως πριν την έναρξη των εργασιών πραγματοποιήθηκε μια συμβολική τελετή έναρξης στην περιοχή των οικισμών Μαραφούντα και Τσάδα. Σύμφωνα με την τεκμηρίωση του έργου, το πρώτο μισό του δρόμου θα γίνει από την Αγία Μαρινούδα στην έξοδο από τον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού-Πάφου. Η διαδρομή θα διασχίζει Μαραφούντα, Τσάδα, Άρμα, Καλλέπια, Στρούμπι, Κίλι. Η διαδρομή του δεύτερου μισού του δρόμου δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επίσημα, αλλά το συνολικό του μήκος είναι γνωστό - 31 χλμ.

Ο επικεφαλής του υπουργείου Μεταφορών, Γιάννης Καρούσος, αφού εξοικειώθηκε με το σχέδιο κατασκευής του αυτοκινητόδρομου, σημείωσε ότι η υλοποίηση του έργου θα επηρεάσει θετικά την ανάπτυξη της Κύπρου. Ειδικότερα, ο νέος δρόμος θα βοηθήσει να γίνει η Πόλη πιο ελκυστική από πλευράς τουρισμού και επενδύσεων, καθώς και να βελτιώσει την ποιότητα των υποδομών και της ζωής γενικότερα στην περιοχή. Αναμένεται ότι μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής, που έχει προγραμματιστεί για 3-4 χρόνια, τα ακίνητα της Κύπρου στην περιοχή θα αυξηθούν σε τιμή και οι ξένοι τουρίστες θα επισκέπτονται συχνότερα το βορειοδυτικό τμήμα του νησιού, το οποίο είναι σχετικά άβολο για επίσκεψη.

Ο αυτοκινητόδρομος είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι απαραίτητο να επισκεφθείτε την Πάφο για να ταξιδέψετε στην Πόλη από Λευκωσία, Λάρνακα ή Λεμεσό. Για να μπείτε στον νέο δρόμο αρκεί να τον πάρετε από τον υφιστάμενο αυτοκινητόδρομο στην περιοχή του οικισμού της Αγίας Μαρινούντας. Μάλιστα, ο αυτοκινητόδρομος θα γίνει με τη μορφή αυτοκινητόδρομου δύο λωρίδων κυκλοφορίας με όριο ταχύτητας 100 χλμ./ώρα. Κατά μήκος της διαδρομής προβλέπονται σήραγγες, ανυψωτικές διαβάσεις, οδογέφυρες και αρκετές υπόγειες διαβάσεις πεζών.

Το έργο, το οποίο το 2022 ο ηγέτης του κράτους αναγνώρισε ως προτεραιότητα, έχει επικριθεί περισσότερες από μία φορές. Έτσι, το 2017, ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης χαρακτήρισε το κομμάτι σπατάλη χρημάτων. Ωστόσο, μετά το τρέχον σχέδιο ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η βελτίωση της ποιότητας της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά βήματα για τη βελτίωση της οικονομικής ευημερίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Εγγραφή στο ενημερωτικό δελτίο